Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Националне и државне интересе Србије бранићу снажније и јаче, него они што ми држе придике, поручио је председник Алкесандар Вучић током посете Расинском округу у оквиру кампање “Будућност Србије”. Посету овом округу започео је у Сталаћу, а затим је обишао Варварин и Трестеник. Истакао је да нигде није видео такву љубав према фабрици као према “Петолетки”. Обилазак Расинског округа наставио је посетом Крушевцу.

Председник Србије je najpre одбацио спекулације немачких и приштинских медија о некаквим, наводно усаглашеним плановима, за решење косовског питања, па и оних о којима су писали немачки, али и медији у Приштини. Они који то тврде, додао је, желе да исцепају Србију на 17 делова. Штитићемо наш народ, али дајте да размишљамо о животу”, истакао је Вучић.

Он је то рекао у разговору са грађанима у Варварину, у чијој близини је Велика Дренова Добрице Ћосића, аутора трилогије “Време смрти”, уз поруку да жели да верује да је “време смрти прошло, а време живота наше деце дошло”.

Председник је најавио бројне инфраструктурне планове за Велику Дренову – изградња водоводне и канализационе мреже, обнова школе и да ће почетком следеће годинe кренути изградња ауто-пута Појате – Прељина.

Вучића је у Великој Дренови дочекао велики број мештана, пошто је он први председник Србије који је икада посетио то место.

Велика Дренова је осим као родно место патријарха Германа, позната и по великом писцу Добрици Ћосићу, а у том селу је и једна од 30 најстаријих школа у Србији, која је почела да ради још 1813. године.

Пре Велике Дренове, Вучић је обишао Сталаћ где је поручио да су железнице будућност, а карго и путнички саобраћај базираће се све више управо на железницама.

Вучић је пре тога у Сталаћу обишао приватну фирму “Антић Коста”, која производи и дистрибуира производе металне галантерије намењене грађевинарсттву. Основана је 1959. године и у власништву је породице Антић.

Вучић у обиласку фирме “Антић Коста”

Запошљава 80 радника. Ове године у плану је повећање извоза и броја радника, а углавном су запослени људи из Сталаћа, док су, како кажу у фирми, плате од 25.000 до 100.000 динара.

Своје производе међу којима су вентилационе алуминијумске решетке за централну климатизацију, штуцне, прохромски сливници за купатила извози у 15 држава – земље региона, Мађарску, Румунију, Италију, Чешку, Грчку, Словачку…

Вучић је после Сталаћа наставио у Варварин, где је посетио Основну школу “Јован Курсула” и Средњу школу Варварин које се налазе у истој згради. Објекат је недавно надограђен и проширен за додатних 1.000 квадрата.

Додао је да ће, на пример, држава обезбедити два милиона евра колико је потребно за водоводну мрежу за Варварин и околину, за шта општина нема средстава.

Рекао је да није дошао да каже да иду избори па да грађани гласају за њега, већ да им каже да је одговорно понашање суштина будућности и да ћемо имати више само ако будемо више радили.

Председник Александар Вучић обишао је затим у Трстенику фабрику “ППТ Петолетка доо”- Хидраулика, коју су основали радници, након стечаја привредних друштава некадашњег гиганта “Прве петолетке” из тог места.

Обратио се радницима и пренео им три кључне ствари за фабрику – да ће им држава поклонити објекат у којем прозиводе, а који тренутно закупљују, да ће им помоћи у набавци нове опреме, као и да ће за 10 дана код њега доћи директор руског “Камаза”, што подразумева да ће се повећати производња српске фабрике.

Како је рекао, држава ће за Петолетку издвојити два милиона евра, на различите начине.

Oбилазак ППТ Петолетке, коју су радници вратили у живот

Захвалио је радницима на дочеку, истичући да погон данас ради само зато што су они показали огромну храброст и љубав према фабрици, зато што су, након што је “Прва петолетка”, која је запошљавала више од 15.000 људи уништена и разорена, смогли храбрости и део свог новца издвојили и наставили да раде.

Вучић је рекао и да је важно да обилази Србију и да је срећан што може да разговара са људима, јер није посао председника да седи у кабинету и прима странке, већ да разговара са људима.

Председник је у Трстенику обишао и Основну школу “Свети Сава”, у коју је, уз још две школе у оближњим местима, уложено укупно 50 милиона динара.

“Наставићемо и даље да улажемо, да школе, болнице, домови здравља, буду далеко унапређенији. За то данас имамо новац. То није само питање жемље, већ и могућности”, поручио је он окупљеним грађанима испред школе.

Председник је затим отишао у Александровац где је обишао винарију породице Ћосић.

Такође, у Александровцу је обишао и фабрику “ППТ Арматура ад” и најавио да ће држава том предузећу којем недостаје 1,5 милион евра за улагање у развој помоћи са 50 одсто средстава.

На крају посете Расинском округу Вучић је обишао топлану у Крушевцу. У току ове зиме у Крушевцу су често били без грејања због проблема које је топлана наследила пре пет година и потребе да се врати дуг од 5,5 милиона евра према банкама, као и 2,5 милиона евра према добављачима.

Уговор о продаји Фабрике мазива (ФАМ) у Крушевцу америчкој компанији Валволајн за 9,5 милиона евра потписан је у присисуству председника Србије.

Уговор су потписали директорка ФАМ Јелица Ђуровић Петронијевић и Дијего Бродони, потпредседник компаније “Валволајн”.

Вучић је претходно обишао погоне ФАМ-а и рекао да ће та инвестиција помоћи ФАМ-у да се развија, прошири тржиште и запосли нове раднике.

ФАМ продат “Валвојану”

Вучић је истакао да је Валволајн озбиљна компанија која постоји око 150 година и пожелео им срећу у пословању и да остану дуго у Србији.

За крај посете Расинском округу, предвиђено је обраћање председника Вучића и премијерке Ане Брнабић на Тргу Косовских јунака.

Вучић је кампању “Будућност Србије” започео обиласком Пчињског округа пре две недеље, а у међувремену је посетио и Јужнобанатски, Мачвански и Рашки округ.

Циљ је да грађанима представи шта је до сада све урађено и који су даљи планови, али и да чује који су њихови највећи проблеми.

„Српска стварност“ /РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here