Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок разговарао о свим кључним питањима, међу којима је питање Косова и Метохије, те да су закључили да проблеме Београда и Приштине треба решавати дијалогом, због чега се, поручио је,  Србија увек одазива позиву на дијалог у Бриселу.

Вучић је новинарима рекао да Србија и Немачка имају одличне економске односе, немачке компаније данас у Србији запошљавају више од 75.000 људи, а та земља је убедљиво највећи спољнотрговиснки партнер Србије са 6,5 млрд евра размене из 2021. године, што је пораст у односу на 2020. годину од 22 одсто.

Такође, додао је да је Немачка највећи донатор и инвеститор, због чега смо захвални немачким привредницима и влади.

“Разговарали смо о ЕУ путу Србије, говорио сам о променама и Устава и неопходности решавања проблема у оквиру владавине права. Бербок је посебно о томе говорила и рекла да су економске везе важне, али да су важне вредности владавине права у сваком погледу. То је једна од важнијих тачака сусрета”, рекао је Вучић.

Он је додао да се разговарало о зеленој агенди и борби против климатских промена.

“Важна тема састанка је била стање у региону. За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности у региону. Недвосмислено сам говорио о поштовању територијалног интегритета БиХ, што Србија увек истиче, као и о позиције РС унутар БиХ”, нагласио је Вучић.

Указао је да Немачка и Србија имају различите ставове по питању односа Београда и Приштине, будући да Немачка признаје независност тзв. Косова, али да су закључили да дијалогом треба да се решавају проблеми.

“Србија је посвећена дијалогу и увек не само да се одазивала, већ чини ми се на најбољи и најконструктувнији начин доприносимо напретку тог процеса, када постоји воља на свим странама”, рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о свим важним темама у Европи и свету о Украјини и одлуци Србије у ГС УН, те да је покушао да објасни позицију Србије, а Бербок је захвалан, што је  желела да га саслуша.

“За нас је Немачка најаважнији партнер и по питању ЕУ интергација, економсоке сарадње. И када то саберете Немачка нам је кључни политички партнер. На нашу жалост по одређеним питањума у окружењу имамо другачије ставове. Чуо сам шта она мисли и могао да из прве руке сазнам какви су њихови ставови и данас одлично разумем немачку позицију”, рекао је Вучић.

Поновио је да ће Србија дати све од себе да даље унапређује односе са Немачком.

Бербок: Западни Балкан остаје кључни приоритет Берлина

Министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок поручила је данас да ће Немачка бити присутнија у будућности на Западном Балкану и најавила да ће се званичан Берлин, након избора у Србији, залагати да се постигне свеобухватни споразум у дијалогу Београда и Приштине.

Бербок је, након разговора са председником Александром Вучићем, изјавила да је имала отворене, искрене и разговоре у духу поверења и поручила када је реч о рату у Украјини да сви који деле заједничке врендости не могу стајати по страни и да у овом тренутку морају имати јасне ставове и то не само унутар Европе, већ и међународне заједнице.

Она је указала да се Србија креће са великим амбицијама европским путем, и да Србија и Немачка имају много заједничких пројеката.

Подсетила је да у Србији послује велики број немачких компанија, које су створиле радна места, и производе робу која се често и враћа у Немачку.

Међутим, указала је у Европи поново влада рат, нешто што ни Србија ни Немачка нису хтеле, већ се на то одлучио председник Русије Владимир Путин.

“Док смо ми изабрали пут изградње, Путин је покренуо беспримерну кампању разарања. У нашем суседству се бомбардују породилишта, школе, куће, влада глад. Два и по милиона људи беже од рата у суседне државе. Сматрам да је важан сигнал да је и Србија рекла да ће примити избеглице”, навела је она.

Бербок је додала да сви који деле заједничке врендости не могу стајати по страни.

“Наше две земље су погођене на посебан нацицн јер имамо блиске везе са Русијом. Али у овом тренутку морамо наћи јасне ставове и то не само унутар Европе, већ и међународне заједнице. Приступање ЕУ значи и спремност на усаглашавање са позицијама Уније”, поручила је она.

Бербок је подсетила да је Генерална скупштина УН јасно осудила руску агресију, и додала да је у Немачкој запажен став Србије с тим у вези. Указала је да циљ те осуде није било руско становништво, већ Путин и људи који му помажу у ратном походу.

Нагласила је да је важно имати јасан став, а не окретати главу.

“Људи на Балкану знају шта значи рат, колико је драгоцен мир. Морамо се супроставити размишљању да се насилно могу мењати границе. Морамо радити активно на мирној будућности Балкана”, нагласила је она.

Бербок је казала да је потребан видљив напредак у дијалогу Београда и Приштине.

“Немачка жели допринети да се после избора састану владе Београда и Приштине и предузму конкретне кораке за поститање свеобухватног споразума”, најавила је она.

Бербок је истакла да је битно супростависти се и угрожавању територијалног интегритета БиХ, јер је то претња по стабилност региона.

“Стабилност и демократија су основни услови за економски развој. На томе желимо да радимо заједно”, подвукла је она.

Бербок је истакла да Немачка жели да да свој допринос на развоју Западног Балкана.

Подсетила је да у оквиру Берлинског процеса постоји четири спремна споразума која треба да се усвоје.

Нагласила је да Западни Балкан остаје кључни приоритет Немачке и да Берлин жели да Србија постане пунправни члан ЕУ.

“Убеђени смо да грађани Србије имају исто право на живот у слободи, безбедности, миру, у нашем заједничком дому Европи. Зато су потребне реформе пре свега у области владавине права, где ћемо Србију подржати снажно. Моја порука у Сарајеву, Приштини и сада у Београду је да ће Немачка показати снажнију присутност на Западном Балкану”, рекла је она.

Бербок је указала да је с тим у вези успостављена функција специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан, коју је преузео Мануел Сарацин.

“Он ће бити моје око и уво у региону, побринуће се да Западни Балкан добије у наредном периоду сву нашу пажњу”, рекла је она.

Бербок је казала да две земље имају и добру билатералну сарадњу, на чиме даљем развоју ће радити.

Немачка министарка је изјавила да брзина приступања Србије и других земаља ЕУ зависи од њихових поступака, а не од нечије одлуке.

Она је тако одговорила на питање да ли се Немачка слаже са ставом председника Француске Емануела Макрона, који је Вучићу поручио да Србија заслужује чланство у ЕУ и да Србија треба да буде прва у реду за чланство у ЕУ.

“Не коментаришем сусрете којима нисам била присутна, али став Немачке је увек јасан да је важно придржавати се правила и поступака, како су договорени, а не како то ми замишљамо, што важи и за преговоре о приступању. Били смо јасни према другим земљама и не можемо једноставно дати знак и да оне одједном постану чланице”, рекла је Бербок на конференцији за медије.

Шефица немачке дипломатије истиче да је приступање ЕУ поступак, јер ЕУ није само економска заједница већ и заједница вредности.

“И морају бити испуњени критеријуми из Копенхагена. А ко ће први приступити, биће у складу са њиховим поступцима. Србија је мало више напредовала од других, од земаља које немају статус кандидата и у Србији су отворена различита поглавља”, рекла је она.

Бербок каже да се са Србијом преговара о поглављима са, како је рекла, мало већим потешкоћама.

“Разговарали смо интензивно како тај процес да се појача и како да дођемо до успеха, што значи да то може довести и до бржег приступања неке земље”, навела је Бербок.

Брнабић са Бербок: Немачка кључан партнер Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је у разговору са Аналеном Бербок нагласила значај подршке те земље на нашем европском путу, с обзиром да је то главни спољнополитички циљ Србије.

На састанку, коме је присуствовала и министарка за европске интеграција у Влади Србије Јадранка Јоксимовић апострофирано је да је Немачка изузетно важан партнер Србије у питању евроинтеграција и економске сарадње, као и један од кључних спољнополитичких партнера, саопштено је из Владе.

Селаковић: Опредељени смо да јачамо политичку и економску сарадњу са Немачком

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић испратио је вечерас на београдском Аеродрому Никола Тесла шефицу немачке дипломатије, која је боравила у једнодневној посети Србији.

Изразивши задовољство због посете немачке министарке, министар Селаковић је током данашњег састанка истакао да, иако се реализује у изузетно сложеним међународним околностима, ова посета сведочи о високој посвећености Немачке нашем региону.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here