Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Председник Србије Александар Вучић изјавио данас након завршене показно-тактичке вежбе МУП-а”Гружа 2022″ да је она изванредно изведена и честитао припадницима полиције на успшесној вежби која је први пут изведена на такав начин.

Вучић је рекао да је у питању била технички веома тешка вежба и да је имао у једном тренутку страх и питао се да ли ће све бити у реду и да су се одлично показали алпинисти и рониоци.

“Обавили су изванредан посао и показали оно што пре нисмо на овакав начин вежбали”, навео је он.

Председник је рекао да нам још неке ствари недостају и да ће бити набављена додатна средства за ноћна дејства у наредном периподу.

Додатна финансијска средства ћемо определити и даље побољшати животни стандард припадника полиције, истакао је Вучић.

“Па него шта ћемо. Ви хоћете да ми уништимо нашу наменску индустрију или да ради све боље? Да их обавестимо, уложићемо још 100 милиона евра у наменску”, истакао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у вези са показном вежбом јуче у Никинцима на којој је присуствовао председник Египта Абдел Фатах ал Сиси.

Приметио је да су хеликоптери током вежбе стајали на тако малој висини и да су неки били у страху да ли ће издржати тако, али да је све добро прошло.

Током вежбе, више од 200 полицијских службеника, уз употребу најсавременијих возила и опреме приказало је обученост и способност у одбрани највиталнијих објеката значајних за живот грађана, привреду, економију и енергетику и то кроз садејство са копна, ваздуха и воде.

У акцији су учествовали припадници ПУ Крагујевац, Жандармерије, Ронилачке јединице Жандармерије, као и Хеликоптерске јединица МУП-а.

Од опреме, у вежби се користи девет специјалних и борбених оклопних возила: М11, М15, Лазар 3, Хамери, Дефендери, квадови, хеликоптери Газела и X145М, борбени десантни гумени чамци Зодијак и десантни чамац Премакс.

Биће приказан и рад снајперских тимова, ронилачких тимова са десантним чамцима, упадних тимова који ће се из хеликоптера, користећи технику „Фаст ропе“, спустити на брану и алпинистичким техникама, користећи инфраструктуру бране, извршити упад у отворе и просторије бране.

Све време подршку са копна и упад са копна вршиће пешадијски тимови Жандармерије.

Вежба се изводи у пет етапа, од постављања уже и шире блокаде бране, до потпуног савладавања и неутралисања терориста.

У првој фази обавља се постављање шире и уже блокаде, а то ће учинити полицијски службеници ПУ Крагујевац и Жандармерије, док ће у другој фази бити обављено неутралисање обезбеђења бране (ДТГ) и у трећој се изводи координисан прилаз полицијских службеника објекту и постављање обезбеђења и ватрене подршке упадним тимовима.

У четвртој фази изведена је координирана акција упада у објекте, неутралисање ДТГ-а и контрола објекта, а у петој идентификација лица и пружање помоћи повређенима и обезбеђење лица места за вршење увиђаја.

Сценарио за вежбу подразумева да су брану на језеру Гружа у селу Пајсијевић заузеле снаге ДТГ-а, блиске терористичкој организацији ИСИЛ, а по наређењу Директора полиције, снаге Жандармерије су ангажоване у циљу неутралисања ДТГ-а и враћање бране под контролу снага безбедности Републике Србије.

У групи ДТГ-а има 25 до 30 особа, са минимум једним теренским моторним возилом, стрељачким наоружањем и импровизованим екслпозивним направама, а циљ им је ширење панике и страха и дестабилизација енергетског система Србије, као и рушење бране уколико се не испуне њихови услови.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here