Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

На Конференцији за новинаре у Бриселу председник Србије Александар Вучић се осврнуо на данашње сусрете на којима је централна тема ипак била решавање проблема Космета

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Бриселу да није могао да попусти Приштини ни по једном питању на којем су инсистирали на Самиту “Брдо-Бриони”. Забринут сам за будућност дијалога, јер у свему што сам чуо на том скупу нема ничег рационалног, навео је председник.

“Наставак дијалога је важно и тешко питање. Бићемо спремни да разговарамо, да увек учествујемо у дијалогу, али после овога што сам данас чуо, а то је агенда целе приштинске владе, веома сам забринут, јер ту нема ничег рационалног”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу, на питање како види будућност дијалога Београда и Приштине.

Вучић је после састанка са Јенсом Столтенбергом да је задовољан шта је могао да чује од генералног секретара НАТО што фокус Кфор-а да се чува безбедност остаје у истом мандату

Вучић је истакао да је веома срећан што нису потврђене гласине, а постојали су званични дописи из појединих главних градова НАТО земаља који су говориле и да је важно да се направи нека врста договора о бржем повлачењу трупа.

Он је истакао да је одговор који је добио од Столтенберга о непромењеном фокусу Кфор-а веома важан посебно за нас, јер без мира и стабилности не можемо да напредујемо.

Пренео је да је било говора и о 2013. када је постигнут договор о неуласку на север до зуба наоружаних снага Косова, додајући да је то нешто што је НАТО поштовао.

Такође је било разговора, каже, и о контроли такозваног доњег ваздушног слоја, указујући да ће бити још разговора о томе да ли ће бити контролисан са Исланђанима, или преко радара на Копаонику.

“Задовољан сам суштином разговора и оним што је најважније, јер нама су потреби мир и сигурност, они су од пресудног значаја”, истако је Вучић резултате разговора са Столтенбергом.

 О скупу на Брду код Крања

У Разговору са новинарима председник Вучић се осврнио на скуп на Брду код Крања, констатацијом да је био интересантан, али тежак.

Каже, када је схватио да Албанци са Косова не желе да потпишу заједничку декларацију онда је постало и помало забавно.

“Нису хтели да потпишу оно што је био заједнички именитељ, желели су да се убаци још нешто што нисмо желели да прихватимо као део документа”, објаснио је он

Вучић је рекао да се сусрео и по први пут са нечим што не разуме, а то је да неко неће да подржи документ против којег нема ништа, али има нешто против чињенице да нешто није ушло у тај документ.

“Свашта сам видео тако нешто још нисам ни чуо ни видео”, рекао је Вучић не прецизирајући о чему је реч.

Он је истакао да се разговарало око граница, да је он говорио о лицемерју да против промене граница говоре они који су их мењали, или они који суд промена имали бенефите.

“Па питао сам „када сте решили да усвојите те принципе?”. Обавестите нас о томе. Затражио сам да се у закључни документ унесе уметнута реченица да се признају границе које признају УН. То није наишло на подршку, јер су многи присутни умислили да су важнији од УН”, подвукао је председник.

Вучић je рекао да ће настојати готово по сваку цену да очува мир и да постоје начини да се нормализују односи са Приштином јер је алтернатива ужасна, али и додао да није оптимиста због тога што је данас, како је рекао, био сведок ирационалног понашања Приштине.

Он је рекао да не жели иједној мајци да донесе ковчег са сином и зато ће да инсистира на компромису и тражи решења.

“Нисам оптимиста. Ја сам данас видео нешто ирационално. Није то питање да ли вам се неко допада. Пустите све трикове по страни ја суштински нисам видео озбиљност да се дође до решења. Ти људи живе у 99. години, они мисле да је 99, 2008 или 2009. година, хајкде да кажем најбоље да је то нешто у средини по расположењу. Да би сте решили нешто морате да разговарате”, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је задовољан садржином усвојеног документа, прокламацијом европског пута, залагањем за бољи проток роба, свега што је за нас важно.

“То је био један добар састанак који је прошао у отвореном тону, где су изнели сви шта мисле. То је допринос развоју демократије у региону. Боље да кажемо шта мислимо једни другима него да се кријемо и када окренемо леђа то радимо, јер се то увек лоше одрази на грађане”, истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да вечерас путује у Праг где сутра започиње званичну посету.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here