Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Дијалог Београда и Приштине се наставља 11. маја. Важно је да видимо какви ће бити захтеви Албанаца, док ми, истиче, немамо никакав захтев осим да буде испуњено све што је потписано и договорено, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић је, сумирајући дводневну посету Бриселу, изјавио да је имао много важних састанака са европским званичницима, у којима су кључне теме биле европске интеграције Србије, владавина права, као и усаглашавање спољне политике са Унијом.

 

“Пре свега, европске интеграције Србије и све што иде уз то, а то је на првом месту дијалог Београда и Приштине, који се наставља 11. маја”, рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао, важно је да видимо какви ће бити захтеви Албанаца, док ми, истиче, немамо никакав захтев осим да буде испуњено све што је потписано и договорено.

На питање новинара да ли очекује да Аљбин Курти, уколико се појави на том састанку у мају, буде кооперативан, Вучић је рекао да не треба превише очекивати од једног састанка, али да је добро да састанци постоје и да се разговара, јер тако могу да се умире тензије.

Поручио је да ако неко мисли да у разговорима и преговорима није решење односно да је решење у нечем другом, да се са том политком никада неће сагласити.

Додао је да се у Бриселу разговарало и о владавини права, на чему је Србија, додаје, почела убрзано да ради у последњих неколико месеци.

Посебна политичка тема, навео је, била је наше прихватање или сједињавање са декларацијама ЕУ, што је сада на нивоу нешто више од 52 одсто.

Србија има своје интересе и рачунице и док не постане чланица ЕУ не може у потпуности да усагласи своју спољну и безбебедносну политику са ЕУ, изајвио је председник Србије.

“У ЕУ би желели да се ускладимо ту политику са њима 90 одсто, али то није релано, не могу да обећам оно што не можемо да испунимо. Нисам лагао данас, рекао сам до 60 одсто, то Србија може себи да дозволи, али имамо и друге државне и националне интересе које штитимо”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

На питање да ли ће Србија морати 100 одсто да усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ ако жели да постане чланица Уније, председник Србије је рекао да ћемо морати само када наша земља постане чланица.

“Није то ни сутра, ни прекосутра. Када водите државу морате да сагледавате све њене интересе. Замислите да уводимо санкције Русији сваки дан, шта онда да очекујемо од Руса и како да нас подрже по питању нашег територијалног интегритета и како од њих да тражимо помоћ. Или, хоћете одмах да се одрекнемо Косова па нам то реците да је тако, па онда више не морамо да гласамо за било шта… Имамо моралних обавеза, али као независна и суверена земља имамо и право и одговорност да будемо озбиљни у односима и са другим земљама. Шта су нам то учинили нажао Кина или Русија па да им уводимо снакције”, запитао је Вучић.

“Морамо да водимо рачуна о интересима наше земље, то је компликована мултивекторска политика. Није лако истрпети критике на свакој страни. Нисмо баш све учинли што је некоме по вољи, али у томе јесте снага Србије – самостланости, независности слободарског опредељања једне земље”, навео је Вучић и истакао да ћемо се за то увек борити.

Говорећи о пројектима рекунструкције председник Србије изјавио је да пројекат реконструкције и изградњи пруге Београд – Ниш и даље до Прешева драстично мења све у земљи, да ће то бити нада и шанса, али И подстрек за убрзан развој и по другим питањима.

Како је рекао, није се надао да ће то моћи на такав начин да договори у Бриселу.

“Преговарали смо са више њих о инфраструктурним пројектима, јер Србија то може себи да приушти. Дуго смо разговарали И добили смо апроксимативну цену од Кинеза за пругу Београд-Ниш од 200 километара. Европљани су рекли да могу да дају бољу понуду и добили смо невероватну цену, и зато сам рекао да ће то драстично да мења све у земљи”, рекао је Вучић.

Он је прецизирао да ће, према изабраној варијанти, Србију то да кошта максималних 1,2 милијарде, јер ће око 35 до 50 одсто бити поклон паре од ЕУ.

Када је реч о железници, навео је да ће се радити комплетна пруга од Ниша до Прешева, што је тешко, посебно у Грделичкој клисури.

“Верујем да ће се Београд-Скопље, са свим станицама, путовати 3.15 сати возом. Авионом не можете да стигнете брже. То су невероватне промене”, констатовао је Вучић.

Прецизирао је да се разговарало о пет варијанти, а Србија је прихватила варијанту четири, где је цена 1,766 млрд евра до Ниша, уз бар 600 милиона мање, јер ће толико дати ЕУ.

“За 4,5 године Србија ће имати то. Ја сам пресрећан, јер никад ми се ништа слично није десило у Бриселу. Ово је велика нада, шанса за нас и подстрек за убрзан рад и на свим другим темама”, рекао је Вучић.

Председник је најавио да су Урсула Фон дер Лајен и Жозеп Борељ позвани да крајем августа или почетком септембра дођу на отварање радова на изградњи аутопута Ниш-Плочник, важног за развој Топлице.

Говорећи о атмосфери током данашњих разговора, Вучић је рекао да је видео “њихову већу заинтересованост, али и да су, додао је, осетили и они с наше стране промену.

“Као да смо желели да сагледамо све што можемо да урадимо да бисмо ишли брже напред”, рекао је Вучић и додао да за неке деонице пруге већ постоје планови и пројекти, а да на некима тек треба да се ради.

“Потребни су, дакле, планови и пројекти, то је велики, велики рад, али и стабилнан финансијска ситуација земље”, навео је Вучић.

Александар Вучић борави у посети Бриселу где се данас, другог дана посете састао и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, затим са сталним известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком. Посету Бриселу Вучић ће завршити радном вечером са председником Европског савета Шарлом Мишелом.

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here