Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Вучић је косовском премијеру Аљбину Куртију, који је најавио увођење принципа реципроцитета у односима са Београдом, поручио у разговору на РТС, да “ствари нису тако једноставне, као када седите у опозицији и можете да говорите без одговорности”.

Председник Србије је рекао да су најаве о укидању таксе на робу из централне Србије добра вест јер је она нанела велику штету како српском, тако и албанском народу.

“То је нешто што је очекивано, Курти побољшава своју међународну политичку позицију. Нама значи због снабдевања српског живља и даљег напретка српске економије”, рекао је Вучић.

Каже да није избор Београда с ким ће сести за сто, већ оних који су те представнике бирали, односно албанског народа. Наводи да би му било лакше да опсује неког од Албанаца и да тако прикупи политичке поене, јер се то поклапа са оним што многи осећају, али да то није његов посао.

Вучић је рекао да је сумануто говорити о тужби за геноцид и за сто посто повећавати наоружање, али да то Србију не плаши.

“Ви радите свој посао, добро је што размишљате о укидању такси, било би добро да разговарамо у будућности”, навео је Вучић.

Говорећи о Куртијевој најави увођења принципа реципроцитета, Вучић је рекао да нови косовски премијер мора да пронађе нешто што ће да понуди свом народу. Каже да, међутим, тај принцип не може да се уведе јер Београд Косово не сматра државом.

“То би било лоше за њих. Они анализирају само споразуме који њима одговарају. Ту има сукоба о споразуму око диплома, Приштинског универзитета, који је по нама у Косовској Митровици, а који они говоре да је њихов, таблице праве проблеме, приче о енергетици, али са тим се годинама суочавамо и успевамо да издржимо притиске, али немојте да сметнете с ума да свако потезање таквог питања, значи формирање Заједнице српских општина”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да не може ни да потврди ни да искључи да ће Мирослав Лајчак бити специјални изасланик Европске уније за преговоре Београда и Приштине.

“Свако ко буде водио разговоре и посредовао биће под снажним утицајем Берлина”, рекао је Вучић додајући да је Лајчак искусан, образован и интелигентан човек, са изузетном сарадњом са Берлином.

Вучић је рекао и да у наредних месец дана очекује састанак са немачком канцаларком у Берлину.

Косовском премијеру је поручио да ствари нису једноставне као што се њему чини.

“Курти мора да погледа и да разуме да ствари нису тако једноставне, као када седите у опозицији и можете да говорите без одговорности”, рекао је Вучић.

Поносан је што, како каже, последњих осам година није било рата и што је било петоструко мање инцидената и сукоба на националној основи, али да и даље није задовољан.

“Хоћемо да децу сачувамо за будућност, да градимо земљу, јер на простоrу Југославије, без Словеније, нас је било 20 милиoна, a сада нас је 15 милиона”, указао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here