Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У данашњој акцији на северу Косова и Метохије ЊСО (бивша РОСУ) је ухапсила 28 лица, од тога 19 полицајаца и девет грађана, каже председник Србије Александар Вучић.

Вучић је у скупштинској расправи рекао да је од тих 19 полицајаца 11 Срба, седам Албанаца и један Бошњак.

Од тога, наводи, 12 је са севера, седам са југа, а свих девет грађана су Срби из Зубиног Потока, обични грађани који су им се супротставили код места Вараге.

“Нека ми кажу само ови из међународне заједнице како је то два или три месеца паланирана акција против криминала и корупције. Шта сад можете да им кажете? Осмехнете се и кажете ‘да, да, у праву сте’ и ‘честитам вам на владавини права за коју се залажете’ пошто ће да дође неки стручњак да ме пита ‘председниче, зашто сте на граници задржали некога 17 минута, а за ово ће да нам кажу да је изванредна акција у борби за правну државу и владавину права”, рекао је Вучић.

То је, додао је, ситуација са којом морамо да се суочимо и морамо да се боримо за најбоље интересе нашег народа.

“Зато ћемо да се боримо и од тога нећемо да одустајемо никада”, каже Вучић.

Вучић је у Скупштини Србије рекао да су на територију севера КиМ специјалне јединице упале са 73 углавном оклопна возила.

Додао је да је било претреса кућа и станова више лица.

Каже да је видео да је Фатмир Љимај рекао да је то страшан удар криминалу на северу КиМ.

Вучић је запитао како реаговати када неко као што је Љимај каже да је нешто страшан ударац криминалу и додао да је Љимај за ЕУ, нажалост, легитиман представник.

Посла упозорења западних сила ЊСО се повлаче

Вучић је додао да се припадници ЊСО (бивши РОСУ) повлаче после упозорења западних сила да су у Зубином Потоку прекорачили дозвољену употребу силе.

“Према информацијама које имамо, само још четири возила ЊСО налазе се на Северу Косова и они се повлаче. То је добра вест за очување мира и стабилности и за наше грађане КИМ”, рекао је председник у Скупштини Србије око 13 сати.

“Што се тиче западних сила, оне нису јавно изашле са ставом, али су њима рекли да је оно што је било у Зубином Потоку било прекорачење дозвољене употребе силе и да је важно да се брзо повуку. Претпостављам да је то кључна ствар због које су се тако брзо повукли”, пренео је Вучић.

Он је напоменуо да је план косовских снага био хапшење 26 лица, а да је њих 19 са севера Косова је приведено у јужни део Косовске Митровице.

Вучић сматра да ће провокације бити настављене.

“Хашим Тачи је рекао да зна да не сме на Косово јер га ту чека НАТО и ја то знам, и знам колико је тешка ситуација за нас. И веома сам срећан кад је Тачи миран и сигуран да све добро зна и да све добро разуме”, рекао је Вучић.

Приштина: Суспендовано 19 полицијских службеника
Шефица Полицијског инспектората Приштине Мирадије Кељменди саопштила је да је 19 данас ухапшених полицајаца суспендовано са дужности и одређен им притвор од 48 сати.

Она је рекла да су од њих 19, 11 српске националности, четворица су Албанаци и четворица Бошњаци, преноси РТК на српском језику и додаје да је један од њих командир полицијске станице, три су наредници, а остали полицајци.

“Претресено је 12 локација. Током претреса одузето је оружје, техничка опрема и новац. Полицијски службеници су притворени на 48 сати, и сви су суспендовани са дужности”, рекла је она на конференцији за штампу Полиције и тужилаштва.

Иначе, косовска полиција саопштила је раније да је ухапсила јатаке и још седам грађана који су покушали да опструирају рад полиције.

Он је поручио да ће Србија гледати да сачува мир, изразивши захвалност српском народу за “храброст и јунаштво и што су још једанпут успели да сачувају српска огњишта и показали како голоруки умеју да чувају своје куће и породице”.

Вучић је подсетио да Србија није реаговала на учешће представника косовских трупа на вежби у Хрватској.

“Не зато што нисмо могли, то је страшна провокација, то се не ради. Намерно сам желео да прећутимо да бисмо показали да не морамо да реагујемо у сваком тренутку. А они који су то урадили – урадили су то само да би видели нашу исхитрену реакцију и ама баш ништа више”, сматра председник.

Он је поручио да ће Србија да радио свој посао у складу са међународним јавним правом увек.

“Даћемо све од себе да обезбедимо економски и социјални напредак Србије”, закључио је.

Србе везивали као звери

Он поручио је да је циљ данашњих хапшења Срба на северу КиМ да им се утера страх у кости, јер је једини циљ Приштине да заузме север, а да ће реакција Београда бити планирана, озбиљна и нимало немоћна.

Како је рекао, приликом хапшења, Србе и Бошњаке су “везивали као звери”, док су Албанци, који су ухапшени, добили позив да се јаве у станицу.

“То је слика и прилика оних који су нам се постављали и као посредници у разговорима. Никакву одговорност не осећам зато што ЕУ није желела да спроведе у дело оно за шта је била гарант”, рекао је Вучић у Скупштини Србије.

“Да ви знате како су ‘глуви телефони’ када нешто треба да се учини за Србе. Када ми задржимо на граници неког од српских ‘слугу’ на 15 минута, па 50 њих зове истог секунда. Ево, одмах да их обавестим, пошто многи од њих, бирократа разних, неће имати прилику да ме чују телефоном – мењам телефон и биће искључен за њих у сваком од сличних случајева”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је на хапшење већ упозорио, јер је имао обавештајне информације и изашао јавно са њима у покушају да заштити људе и позвао представнике ЕУ и међународне заједнице да реагују, да се то не деси.

“Намерно нису то урадили, намерно су чекали, јер ми овде говоримо о компромису и о миру, не би ли покушали да изазову нашу исхитрену и нервозну реакцију. А, наша реакција ће бити планирана, озбиљна и одговорна и нимало немоћна”, истакао је председник.

Налазимо се, каже, у веома тешкој позицији, са мало наше кривице данас, али са делом наше кривице у прошлости, али и то да данас има много више кривице оних који су мислили да бацањем Србије на колена могу да испуне своје геополитичке интересе и мисле да су у томе потпуно успели.

Председник се захвалио српском народу, пре свега у Зубином Потоку, који се, каже, голорук супротставио до зуба наоружаним специјалцима.

Додао је да ће се о томе говорити у Србији и да то неће остати незабележено.

“И не морају да брину, јер као што сам већ и рекао, чуваћемо мир и стабилност, а буду ли нас приморали да заштитимо Србе – све што имам да кажем за разлику од претходних деценија, Србија ће победити”, закључио је Вучић.

Војска ће заштити народ ако га нападну

Уколико дође до нарушавања уставног поретка и напада на Србе на северу Косова и Метохије заштитићемо наш народ, поручио је Вучић.

Он је рекао да је јутрос у 6.29 минута као врховни командант наредио пуну борбену и бојеву готовост српских армијских јединица.

“Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ наша војска ће заштити наш народ”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије.

Свесни смо, истакао је, тешких и ужасних последица и Београд ће наставити да ради на очувању мира и стабилности.

“Ми да дозволимо нову Олују у било ком делу где живе наш народ – нећемо”, рекао је Вучић.

НАТО нас обавестио да се не меша у акцију

Председник је додао да је Србија од представника НАТО добила обавештење да је акција на северу КиМ уперена против организованог криминала и корупције и да се они стога у ту акцију не мешају.

Вучић је рекао и да је од представника Европске уније чуо то исто, те да су они позвали Србе да се умире и да разумеју да је јутрошња акција специјалних јединца на северу КиМ борба против корупције.

“Не морам на то ништа даље да кажем и да дајем политичке оцене. Више сам пута рекао да ћемо чувати мир и стабилност готово по сваку цену, али нам је довољно јасно о каквом је овде лицемерју реч”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да су министар одбране и начелник Генералштаба ВС ступили у контакт са НАТО и да им је речено да се они неће мешати у ту акцију.

Како је рекао, мађарске трупе Кфора су покушале да умире ситуацију, али их је командант Кфора вратио са лица места и саопштио да се неће мешати у ствари које су полицијске природе и које се тичу борбе против криминала и корупције.

“НАТО је саопштио да је то борба против корупције и криминала и да они подржавају независно Косово у тој борби”, рекао је Вучић.

Председник је навео да су се чули и са представницима ЕУ и да су и они поручили то исто.

Неће бити границе на Копаонику

Вучић је указао и на могућност да Приштина покуша да успостави албанску границу на Копаонику, али да ће Србија то онемогућити, да ће у случају ескалације заштити свој народ и – победити.

Вучић је указао да је председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи у понедељак позвао Албанију на уједињење, а то значи, истиче, да они желе да успоставе албанску границу према Србији на Копаонику.

“Дакле, граница велике Албаније може и у наредних неколико дана да нам се појави на Копаонику, захваљујући и Србима, који су им помагали у томе, а мој одговор њима је – неће бити такве велике границе на Копаонику”.

Вучић каже да о томе није говорио јуче у скупштини, да му злонамерни не би пребацили да тиме скупља политичке поене.

“Знам да ће сви ови јунаци који су ме оптуживали за издају и који су на фашистички начин покушавали да спрече посланике да раде свој посао овде. знам да ће одједном да постану главни миротворци и говорити како би требало да заштитимо наш народ”.

Вучић је нагласио да ћемо ми да се боримо да сачувамо мир и стабилност, као и да ћемо бити у потпуности спремни да у најкраћем могућем року заштитимо свој народ.

“Разумем потпуно тежину ситуације. Желим да имате поверења у мене као председника Србије да ћемо сваку врсту наређења коју будем издао много пута промислити, али оно што вам гарантујем то је да, ако дође до ескалације сукоба и ако дође до даљих напада на српски народ и српски живаљ… све што могу да вам кажем – Србија ће победити”, поручио је Вучић.

„Српска стварност“ / РТС /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here