Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

У паузи раговора у Белој кући председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима да Тачке у којој се говори о признању Косова више нема

Људи из Трампове администрације су били фер, саслушали су нас и тачке у којој се говори о међусобном признању више нема у документима, рекао је председник Вучић у изјави новинарима.

Шеф делегације Косова Авдулах Хоти рекао је да делегација неће разговарати о другим темама, осим о признању. Косовски премијер је то рекао у кратком укључењу из Вашингтона за албанску телевизију Кљан Косова.

Сутра финални документ, неће бити потписано признање

Сада имамо три документа о којима преговарамо, али не можемо да их покажемо, јер нису код нас, иако их знамо напамет, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и поручио да свакако грађани Србије не треба да брину да ће бити потписано било шта што подразумева признање Косова.

“Сачекаћемо сутра финални документ и моћи ћемо да га покажемо, ако га буде”, додао је Вучић.

Истиче да нема те врсте бојазни да ће потписати било који документ где стоји признање независности тзв. Косова.

“То сам јасно рекао и нашим америчким и албанским саговорницима још јутрос на састанку, гласно и јасно да јасније не може да буде”, нагласио је Вучић.

Ако није добар документ,нећемо га потписати

Надам се да ће бити добар документ, јер га иначе нећемо потписати, поручио је вечерас председник Србије.

„Нисмо овде да представљамо неку политичку странку или себе, већ Србију. Поносан сам колико енергије и труда смо уложили, као непроспавану ноћ. Ако мислите да је лако разговарати са Гренелом пробајте“, објаснио је Вучић.

Пренео је да је био мук када је говорио, јер нису могли да верују да неко тако одлучно говорио и штити интерес своје земље.

Не гарантујем, али се надам састанку са Трампом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не може да гарантује да ће се сутра састати са председником САД Доналдом Трампом, али се, каже, нада томе.

“Ако бисмо ноћас завршили разговоре по америчком времену, ми бисмо се спремили и договорили са тимом којих је то пет, шест главних реченица, онда бих имао два, три минута са председником (Трампом). Милсим да ниједан председник то није имао, сигурно не у последњих 40,50 година”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону и додао свакако ћемо се, каже, спремити за то

“Имаћемо добру поруку и за амерички народ и за Србе који живе у Америци”, рекао је Вучић и додао да не жели да нагађа да ли ће доћи до састанка са Трампом.

Упитан колика је вредност економског пакета, те да се помиње износ од две милијарде долара, Вучић је казао да то не иде баш тако, наводећи да је ту реч и о новцу који се добија кроз гарантне шеме.

“Не можемо на такав начин да говоримо, то је питање стварања привредног амбијента”, рекао је председник и оценио да су министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж били задовољни тим пакетом.

У међувремену почела је и друга рунда разговора представника Београда и Приштине у Вашингтону. Састанку се прикључила саветница и ћерка америчког председника Иванка Трамп.

Иванка Трамп је, иначе, присутна свим важним дипломатским сусретима, за које је њен отац, Доналд Трамп посебно заинтересован.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here