Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је руском председнику Владимиру Путину пренео да је Србија увек била спремна за разговоре и компромисе, али да никада не може и неће да пристаје на понижења.

„Плашим се да неки људи нису спремни на компромисе. Ми ћемо и даље истрајавати на томе и тражити их, али понављам, и то сам рекао Путину, никоме нећемо дозволити да унизи Србију“, поручио је Вучић.

Он је на заједничкој прес-конференцији са председником Русије истако да су по свим питањима постигли висок степен сагласности. Захвалио је на подршци Русије на очувању интегритета и независности Србије и нагласио да је веома задовољан напретком сарадње две земље у свим областима.

Вучић је пренео новинарима да је руског колегу упознао са свим што се дешава у вези са Косовом и Метохијом, о противправним таксама које су увеле албанске власти у Приштини, као и о оснивању тзв. „војске Косова“, супротно Резолуцији 1244.

„Чини ми се да смо и у том погледу добили значајну подршку председника Путина“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је задовољан напретком сарадње Србије и Русије у свим областима и приметио да никада није потписано толико споразума, јер су потписани споразуми из готово свих сфера друштвеног живота.

„Дуго смо разговарали данас, у четири ока, ужем и ширем формату, о свим пословима који су пред нама“, казао је Вучић. Он је констатовао да Србија у енергетици и снабдевању гасом готово у потпуности зависи од Русије.

Српски председник је објаснио да су постигнути договори о изградњи гасовода у будућности, али и о повећању српског складишта гаса у Банатском двору на 750 милиона кубних метара гаса и изградњи гасних електрана и гасификацији Србије.

Указао је да се разговарало о инфраструктурном заједничком деловању, посебно на железницама, јер ће железнице бити кључни вид транспорта у будућности.

„Велики су планови пред нама и ако све то будемо испунили, сигуран сам да ће железнице поново постати један од најуноснијих видова саобраћаја, чиме ће наши грађани моћи да се поносе. Ти уговори су већ данас вредни 230 милиона евра, а верујем да, ако све будемо изгурали, могу да достигну вредност од 660 милиона евра“, рекао је Вучић.

Навео је и да је војна сарадња увек била коректна и да је Србија захвална за подршку и помоћ и на томе што је по повољнијим ценама могла да набавља опрему, те да нам је Путин увек излазио у сусрет, водећи рачуна о Србији и српском народу.

Вучић је нагласио и да је поносан на чињеницу, коју је и руски председник изнео на састанцима, да је Србија врло дисциплинована земља, да има има дисциплиновану Владу и власт и да све своје обавезе испуњавамо и плаћамо на време.

„Нема код нас више кашњења, дугова, проблема, Србија је поуздан партнер Русији“, нагласио је Вучић. Он је истакао да је Русија, уз велики новац који је дала до сада, донирати још пет милиона евра за Храм Светог Саве, као и да ће нам вратити 166. страницу Мирослављевог јеванђеља.

Вучић је потом рекао да је потпуно јасно да без Русије, због њене снаге у Савету безбедности УН, неће бити решења косовског питања и истакао да ће се пре постизања било каквог договора посаветовати са руским председником Владимиром Путином.

Вучић је нагласио да се Србија дичи и поноси чињеницом да је независна и слободна држава. Он је на питање да ли због великог интересовања британских и других медија очекује да ће порасти притисак на Београд да поквари односе са Русијом, одговорио да нема никакав проблем с тим ко ће шта да говори у свету.

„Не желим да говорим о другим земљама, али Србија се дичи и поноси чињеницом да је независна и слободна држава. Не само у очувању свог територијалних интегритета, већ и доношењу одлука“, закључио је председник Србије Александар Вучић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here