Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да није успео да реши питање Косова и Метохије јер су се “сви правили луди”. Истиче да док је председник неће признати независност Косова. План Б за Косово је да се сада и ми правимо луди, каже председник. Поручује да се ове године очекује ново повећање плата.

Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник, рекао да је за Србију “ужасно тешка ситуација” када је реч о Косову и Метохији јер се на дипломатском плану, како каже, ништа не дешава.

“Дешава се замрзнути конфликт, а то је еуфемизам за најтеже и најгоре стање за нас. Само што људи мисле да су много паметни кад такве глупости говоре (замрзнути конфликт)”, напомиње председник Србије.

Његова идеја је, каже, одбијена, а да нико није чуо ни шта нуди.

Одговарајући на питање која је то идеја, председник Србије указује да ништа није ни могао да понуди јавно зато што, каже, није дошао ни до пола у разговорима и преговорима – ни са супротним табором ни са међународном заједницом.

“Одбијена је, уопште, идеја о успостављању границе, која би била праведна и правична, између Срба и Албанаца”, рекао је Вучић.

Председник наводи да је стрпљивом политиком и одговорношћу успео да питање Косова врати из ћорсокака.

“Онда смо видели снагу великих сила. Надам се да ћу имати времена да о томе напишем књигу, како функционишу притисци великих сила, ангажовање њихових медијских и политичких послушника и у Србији, и региону и свету, и како се разара свака могућност да Србија нешто има од Косова и Метохије”, истиче председник.

Сматра да су о питању Косова постојале разне “празне приче” представника бившег режима које су звучале као да их изговара “мис света или Алан Форд”.

“То је као кад имате избор за мис света, кад кажу ‘желимо мир у свету’, или Алана Форда који каже ‘боље здрави, него болесни’. Све те празне приче гледам и слушам недељама, месецима. Када их позовем да причају о Косову и решењима, понуде и разговора нема. Једини разговор је: издајниче један, ђубре једно, ти си нас издао и потписаћеш капитулацију”, рекао је председник.

Говорећи о идеји разграничења, председник је упитао о којим се границама говори када се спомиње разграничење јер је, каже, једно оно што је у Уставу Србије, а друго што неке земље признају.

“Нико не зна које границе, а сви говоре о границама”, наводи председник.

Нико није спомињао границе када је, каже, 2008. године Косово прогласило независност.

“И сад си ти, Вучићу, крив што би нешто да вратиш, што ти се не свиђа граница. Замислите, открили смо Америку: Вучићу се не свиђа да Лепосавић, Митровица, Ранулуг, нешто што је у Поморављу а не на Северу, мора да припада некој независној држави. Добро јутро, Колумбо, што би рекли наши клинци. Наравно да ми се не свиђа, и борио сам се за то да буде другачије. Нисам успео јер су се сви правили луди”, наглашава председник.

“Нећу признати независност Косова”

Вучић је поручио да, док је председник Србије, неће признати независност Косова.

“Можете да ме убијете или срушите на улици. Кажем и Енглезима и Немцима: ево, нећу, срушите ме на улици. Ово сам рекао народу јер неко мора да каже истину”, истиче председник Србије.

За 10–15 година ће, наводи, бити нека друга власт која ће признати Косово.

“То неће бити Вучић. Вучић ће се борити. Успео сам да се изборим са једнако тешким стварима, када сам осећао да имам подршку народа. Нећу да радим против народа и против народне воље”, истиче председник Србије наглашавајући да га је највише болело то што није имао подршку домаће јавности у решавању косовског проблема.

Наводи да је покушао да уради “нешто најтеже” што би донело “здравље и сигурну будућност нашој нацији”, али да у томе није успео.

Шест година се, напомиње, борио “као лав” да нико не подигне глас на Србију и да о земљи не каже ружну реч.

“После убиства Ивановића, кренули да руше позиције Србије”

Најжешћа офанзива на Србију кренула је, наводи, након убиства Оливера Ивановића и то – споља.

“Све што су урадили убиством Ивановића, кренули да руше све позиције Србије. Вучић га је убио. Ја сам једини који је Оливеру помагао на озбиљан начин, и приватно и као председник државе и за то постоје сведоци из његове породице који су то рекли, али је моје било да ћутим и да трпим, и није то био проблем већ то што су на Србију бацали дрвље и камење”, напомиње председник.

Вучић је препричао и једну ситуацију која се догодила у Бриселу током састанка премијерке Ане Брнабић и председника Европске комисије Жан Клода Јункера.

“Ана је кренула да објашњава ситуацију око Косова, Јункер јoj је рекао да се заустави. Рекао је да се Србија понаша озбиљно и одговорно, али да то код других (код Приштине) не постоји и да пређемо на другу тему”, објаснио је председник.

Када је реч о недавно завршеном самиту у Берлину, Вучић наводи да су организатори на састанак позвали и Дениса Звиздића из БиХ и македонског премијера Зорана Заева “само да би рекли нешто против Србије”.

“Схватио сам намере организатора и пре него што сам отишао”, рекао је председник напомињући да је, упркос томе, и даље захвалан немачкој канцеларки Ангели Меркел за све што је урадила за Србију када је економија у питању.

“Код мене захвалност не траје један дан, никада нећу заборавити шта је Меркелова урадила 2015. и 2016. године када је (бивши премијер Хрватске Зоран) Милановић урадио оно са мигрантима, то је могло да се заврши оружаним сукобом, а захваљући њој се није десило. Ми имамо МТУ у Србији данас због ње”, рекао је председник Србије.

“У Париз са ставом да не признајемо Косово” 

Говорећи о новом састанку у Паризу на ком ће се такође разговарати о Косову, председник је рекао да ће делегација Србије ићи “кад год да нас позови, у било ком формату”.

“Ићи ћу са ставом да је Србија међународно призната земља и да не признајемо Косово”, наглашава председник Србије указујући да се “признање Косова тражи све време”.

Сматра да је он једина мета свих медија у Албанији и албанских медија на Косову.

“Они знају да највећи проблем имају са снагом аргумената, борбеношћу, аргумената, снагом угледа наших људи. Погледајте приштинске медије и разумећете ко ради за српски народ а ко не ради”, указује председник.

Коментаришући најављену резолуцију Приштине о наводним злочинима и геноциду Србије на Косову, Вучић је рекао: “Кад бисте видели шта су нам стављали на терет, онда нема тако геноцидног народа као што су Срби”.

“План Б је да се сада и ми правимо луди”

Председник наводи да није успео да увери људе да радимо најбољу могућу ствар за Србију.

“Ја имам храбрости, покажите ми ко има више храбрости? Ко је био на власти 2008. кад је Косово добило незавиност? Косово није настало јуче”, рекао је председник указујући да Косово није само генерацијски проблем, већ проблем више генерација.

“Али смо имали људе у чије време је настала та држава формално. Шта сте урадили тад? Данас, 11 година касније, имате формално успостављену тзв. државност, 11 година њихових институција, подршке најмоћнијих држава. Зато смета Вучић и Србија јер се она бори за свој народ и Косово и Метохију”, истакао је председник.

Одговарајући на питање који је сада план Б за Косово, Вучић је рекао да ћемо се “и ми правити луди”.

“Тако нам је најлакше, праве се Албанци луди, правићемо се и ми луди, милина једна, уживање”, истакао је председник Србије.

Говорећи о најављеним контрамерамерама према властима у Приштини, Вучић је рекао да се о томе још размишља.

“Шта год урадите, не можете да одвајате људе са територије, није лако доносити те одлуке, имамо много предлога”, навео је председник Србије.

Указао је да ће се о контрамерама више знати након посете Риму и параде у Нишу.

Одговарајући на питање да ли је могућ застој на европском путу због Косова, Вучић је рекао Србија нема право да одустаје од интеграција.

“Пут у Европу је пут у економски просперитет. Србија је једна од три-четири земље која има суфицит. Смањила је ниво јавног дуга. Мислим да људи добро разумеју колико је значајно. Да ли хоће да нас приме, то је питање за њих. Да молим за инвестиције хоћу, за мир стабилност увек хоћу, али да молим да неко каже да припадамо њиховом друштву – нећу”, истакао је председник.

“У Кини имамо ослонац”

Када је реч о економији, председник је рекао да у њему постоји “нека нова енергија” као 2014. и додао да је решио да сву своју снагу уложи у довођење нових инвеститора.

“У Кини имамо ослонац и политички и економски. У Железари је производња увећана за 44 одсто. Данас је највећа фабрика са извозом. Хвала, драги пријатељи”, истакао је председника.

Када је реч о прогнози Светске банке да ће Србија имати раст од седам одсто ако спроведе реформе, председник каже да “има много посла да се уради”.

Неке од кључних тачака су јавне инвестиције и јавне набавке, рекао је председник посебно указујући на енергетски и рударски сектор.

Најавио је реформу комплетног пореског система, за шта су узета три кредита узели од Светске банке.

“Ми имамо најнижи ПДВ у региону, ми и Бугари. Ми ћемо да смањујемо порезе на зараде да бисмо мотивисали људе да их не држе црно Верујем да ће то бити импулс и снага”, истиче председник.

Додаје да је ће се са СБ и Европском банком за обнову и развој радити на развоју предузетничког духа у Србији.

У нашој земљи, каже, поготово у централној Србији не постоји тај “ген ризика”.

“Очекује се ново повећање плата”

Председник је најавио да се ове године очекује и ново повећање плата, посебно у здравственом сектору.

“Сестрама ћемо да повећамо за 12 одсто, можда и 15 одсто. Посебно лекарима, сестрама, наставницима, учитељима”, истакао је председник додајући да ће се питање повећања плата разматрати вероватно током лета.

Ипак, како каже, не сме се претарати са тим да се не би уништио приватни сектор.

“Ако претерамо, ко ће да нам финансира јавни сектор? Државна каса није ћуп па да свако узме колико хоће”, наглашава Вучић.

Циљ је, даље наводи, да се незапосленост спусти испод девет одсто па да се повећа животни стандард.

Указује да је повећана и минимална зарада додајући да верује да ће ускоро бити и 30.000 динара.

Додаје да је просечна плата сада 460 евра а биће, каже, и 500.

Када је реч о инфраструктури, Вучић истиче да је уложено много новца.

“Од Ниша до границе са Македонијом моћи ћете да идете за десет дана. Велелепно је. Као да сте у Немачкој, Швајцарској, као да нисте у Србији”, рекао је председник.

Наводи да ће на лето почети радови на изградњи Моравског коридора, а ускоро и ауто-пут Рума-Шабац.

“Забавно ми је кад их видим испред Председништва”

Говорећи о стању људских права, председник је рекао да мора много тога да се уради.

“Ефикасност правосуђа мора да буде неупоредиво виша. Ми морамо у парламенту да направимо процедуре које ће гарантовати размену ставова”, истакао је Вучић.

У том контексту је споменуо и опозицију позвавши их да “оду у парламент, па нека разговарају са Мартиновићем, Орлићем, Ђукановићем”.

“Не могу да уцењују и да кажу да ово мора да се прихвати. Ја бих са свима разговарао, ишао сам са људима који су протестовали због швајцараца. Сам сам отишао међу те људе. Много ћемо платити глупости које су нам оставили”, истакао је председник Србије.

Коментаришући шаторе и “слободну зону” испред Председништва Србије, Вучић је рекао да то значи да “постајемо богатије друштво јер неки имају времена да проводе тамо цео дан и ништа не раде”.

“Нимало ми не сметају док су пристојни и не нападају никог. Не прихватам насиље. И нећу да болујем од стокхолског синдрома и да им се улизујем. Мене су грађани Србије изабрали да се борим за њих, за будућност. Забавно ми је, не осећам притисак, забавно ми је кад видим колико су срећни кад ме виде”, истакао је председник.

Поновио је да нико не сме никог да бије и вређа јер мисли и ради онако како се неком не свиђа.

Истакао је да су “унередили улаз у РТС, што ће сви морати да плате”.

Додао је да блокаде институција може да назове једино фашизмом јер су се оне догађаје само у нацистичкој Немачкој и Мађарској.

“То не могу да назовем другим именом. Нећу. Ја сам председник јер ствари називам његовим именом”, истакао је председник.

Када је реч о случају пекара албанске националности, председник је рекао да смтра да је требало да се извини јер “то што је урадио није лепо и није пристојно”.

“Одмах сам изашао и рекао да те људе нико нећ да дира. Полиција је била ту, ништа им се није догодило”, напомиње председник.

Сматра да се тензије неће лако смањити јер, како каже, постоји спољних фактор који је врло снажан и који притиска руководство Србије како би дошло до признања Косова.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here