Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже, рекао је Вучић.

Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама су се договорили да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз поседовање личне карте, потом заједничке радне дозволе које ће омогућити рад у све три земље без додатних процедура и скраћење времена за камионе на границама.

Вучић је за РТС рекао да је увек опрезан и претерано песимистичан, али да je састанак са Заевом и Рамом био веома добар.

“Имам страх да ће то бити нападнуто због важности одлука које смо донели”, упозорио је председник.

О њиховом значају најбоље говори економски подаци.

“Можда људима не изгледа претерано важно, али за нас је Прешево трећи најважнији прелаз после Батроваца и Градине. И сама одлука да ветеринарска и фитосанитарна инспекција раде 24 сата дневно ће омогућити камионима да три пута брже уђу у Македонију или Албанију и обрнуто”, објаснио је Вучић.

Навео је да ће то довести до невероватног смањења оперативних трошкова.

“Све је то много важније од личних карти, политичка одлука важна за обичне људе, која ће креирати инвестициони амбијент”, рекао је Вучић.

Једна од критика које су изнете је да је то економски добра, али политички неодржива одлука због односа Београда и Приштине.

На питање да ли очекује проблеме између Београда и Тиране, Вучић је рекао да их не очекује, али да ће бити притисака на Едија Раму.

“Није лако ово напасти, то су прокламовани циљеви Берлинске конференције. Радимо оно што је ЕУ тражила, једино што то радимо сами”, навео је Вучић.

Истиче да нема аргумената против овог договора, као и да се не плаши притисака.

“Пошто немају аргументе да нападну, радиће изнутра, из региона, проналазећи различита политичка оправдања, али нас тројица смо синоћ разговарали, гураћемо оно што је за нас добро. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже”, рекао је Вучић.

Вучић се нада подршци Макрона

Поводом најављеног сусрета са француским председником Емануелом Макроном, Вучић је рекао да очекује његову подршку за пројекат “мали шенген”.

“Захвалан сам Американцима за подршку овом пројекту, надам се да ћемо добити и подршку Макрона јер без тога ће бити тешко добити подршку Европе”, закључио је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here