Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председник Србије Александар Вучић,  на Конференцији за медије, рекао је да би волео да се разуме колико је незадовољство српског народа у Црној Гори, али да није давао савете политичким лидерима Срба. Поручио је да је спреман да разговара са Милом Ђукановићем и да црногорски председник има отворен позив да дође у Србију.

Александар Вучић је, поводом протеста у Црној Гори због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести, изјавио да се није чуо са црногорским председником Милом Ђукановићем.

“Честитаћу Милановићу, тако раде пристојни људи”

Вучић је, поводом председничких избора у Хрватској, најавио да ће послати телеграм у којем ће честитати Зорану Милановићу када буду објављени званични резултати, јер тако поступају пристојни људи.

“Увек сам спреман да разговарам о свему. Они то тумаче као своје искључиво унутрашње питање. Видео сам жестоке нападе и на мене и на политику Србије, која је била веома добронамерна”, рекао је председник одговарајући на питања новинара након пријема деце српске националности из Хрватске.

Вучић каже да би волео да неко разуме колико је незадовљство српског народа и других људи Црној Гори.

“Нисам ништа саветовао лидере политичких странака у Црној Гори. Моје је да их саслушам. Могу да им изнесем свој нешто шири поглед, али без савета. То је њихова ствар”, поручио је председник.

Истакао је да се нада миру и поручио да је спреман да разговара са председником Ђукановићем када он буде спреман за то. “Има отворен позив да дође у Србију”, поручио је Вучић.

Указао је да, ако се погледа како је све организовано неколико дана, онда ће се све добро разумети.

“ЕУ ме није убеђивала да не идем у Црну Гору”

Председник је изјавио да га нико из Европске уније није позвао да би га убеђивао да не иде у Црну Гору на Бадњи дан.

“Али да јесте, мој одговор би био да Србија своје одлуке доноси одговорно и суверено”, поручио је Вучић.

Вучић је пренео и да је пре два дана разговарао са секретаром за националну безбедност САД (Робертом) О’Брајеном о ситуацији у региону, да су имали добар разговор, али да нису говорили о Црној Гори.

“И Приштина би нашу баштину, Срби чврст орах кад се уједине”

Председник је рекао да не би искључио могућност да и Приштина прибегне доношењу сличног закона какав је о слободи вероисповести донела Црна Гора, али је поручио да је српски народ кад је јединствен тврд орах и жилав у жељи да очува своје.

Навео је да су и такве припреме у току, што се може видети и по њиховим уџбеницима.

Каже и да се кампања о косовској баштини, која наводно треба да буде различита, да у њу уђу исламски и православни споменици, да је породица Гаши изградила Дечане… води већ више година.

Упитан да коментарише то што је америчка амбасадорка у Црној Гори критиковала паљење црногорске заставе у Београду, али не и пребијање свештеника у Црној Гори, Вучић је рекао да паљење заставе није нешто чиме неко треба да се дичи.

Међутим, додаје да је чудно то што није приметила тај догађај у Црној Гори, али јесте у Београду, и додао да не треба у свему кривити америчке амбасадоре, оцењујући то као израз односа према Србији и Србима.

На питање зашто није раније реаговао поводом спорног Закона о слободи вероисповести, Вучић је рекао да је са Ђукановићем разговарао чим се закон нашао у процедури и да је урадио све да заштити интерес српског народа, поштујући независност и интегритет државе Црне Горе.

Одбацује примедбе оних који сматрају да је Србија требало раније да зна да се закон припрема, уз примедбу – “није ваљда да треба да шпијуниерамо ДПС и црногорску владу.

“Од 2006. Црна Гора је независна. Ми немао право да се мешамо у унутрашње ствари”, поручио је Вучић, наводећи да у многоме бивша власт сноси одговорност што је дошло до распада СРЈ.

Коштуница, како је оценио, то вероватно не би подржао, али су Тадић и Ђилас “својом неспособношћу” томе допринели, сматра Вучић.

“Постоји џентлменски договор са представницима Срба у региону”

Вучић је навео да, као што постоји договор са свим озбиљно мислећим људима, посебно са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, да се никада не размењују лоше речи између РС и Србије, таква врста џентлменског договора постоји са Србима у Црној Гори, али и другим Србима у региону.

Пренео је да се јутрос чуо са Милорадом Пуповцем, желећи да чује шта он мисли о изборима у Хрватској.

“Рекао сам му шта мислим о свему, и како мислим да ће се одвијати српско-хрватски односи. Нисам га саветовао. Рекао бих да сви они мене посаветују каква их мука мучи, а моје је да видим како Србија може да помогне”, подвукао је председник.

Вучић је нагласио да има питање за које нико нема одговор и да ће га постављати стално међународној заједници.

“Као и за Косово, Макрон ми је рекао ‘у праву си, али…’. Како је могуће да 25 одсто Албанаца у Северној Македонији буде конститутиван народ, има свој језик, председника скупштине, потпредседника владе, а 28,7 одсто Срба у Црној Гори нема никога и нигде, и никаква права”, рекао је председник.

Вучић је истакао да је смисао изјава неких, који говоре да није важно да ли ће се људи изјашњавати као Срби или нешто друго, не би ли се смањио број Срба на попису 2021.

“Ја сам се тих трикова нагледао. Политички сам ветеран. Нико није побеђивао са таквом разликом као ја. У првом кругу, када увек мањи број гласача излази, на председничким изборима сам добио више него Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић на овим изборима заједно”, истакао је председник.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here