Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Србије Александар Вучић истакао је на почетку састанка лидера иницијативе “Отворени Балкан” у Охриду, да је то иницијатива људи са Балкана и изразио уверење да ће је све више грађана Северне Македоније, Србије и Албаније, али и других земаља региона подржати. Домаћин земље Димитар Ковачевски поручио је да су земље на Западном Балкану у условима кризе и рата у Украјини међусобно упућене једне на друге.

На Охриду се одржава самит регионалне иницијативе “Отворени Балкан”. Уз осниваче Иницијативе, лидере Србије, Северне Македоније и Албаније /горе на слици/, састанцима присуствују и представници Црне Горе и Босне и Херцеговине.

“Ово је наша иницијатива, инцијатива људи са Балкана, оних који схватају да морају да се повезују и да морају сами да решавају проблеме. Све што смо радили, и у економији и све што је важно за грађане, се одражава у односима Северне Македоније, Србије и Албаније. Готово да немамо билатерална отворена питања, немамо никакавих захтева ни према коме, сем да будемо пријатељи и радимо у корист грађана”, поручио је Вучић.

Посебно је захвалио европском комесару за проширење и суседску политику Оливеру Вархеју што је дошао на скуп да подржи иницијативу.

Истакао је да је “Отворени Балкан” иницијатива која је нешто незаустављиво, добра идеја, која ће да има све више присталица.

Вучић је изнео и свој предлог за јачање сарадња пред зиму.

“Важно је да формирамо радне групе одмах, или на следећем састанку за који предлажем да буде у јужној Србији пре великог самита који имамо и сајамских манифестација крајем лета у Београду. Да формирамо радне групе које ће да брину како да превазиђемо тешкоће у снабдевању намирницама, енергентима, да преживимо зиму. То је у највећем интересу наше три земље, али и целог Балкана”, подвукао је Вучић.

Ковачевски: Упућени смо једни на друге на Западном Балкану

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас, на отварању самита Отворени Балкан у Охриду, да су земље на Западном Балкану у условима кризе и рата у Украјини међусобно упућене једне на друге.

Ковачевски је пожелео добродошлицу учесницима самита и истакао да је ово време великих изазова које тражи заједништво.

“Отворени Балкан” је наша задужбина за мир и већ је дао прве резулате за грађане и привреднике, пошто је транспорт убрзан, постоје посебне траке на границама и смањено је чекање камиона”, истакао је он.

Ковачевски је рекао да је смењана бирократија и да сада постоји већ поверење свих држава.

“У условима рата и кризе ми смо упућени једни на друге и помажемо једни другима и циљ је да заједно идемо напред”, поручио је премијер Северне Македоније.

Циљ је, каже, да се убрза кретање људи, робе, капитала, услуга и да повећамо конкурентност привреда и стандард грађана.

Отворени Балкан добио је подршку свих земаља Западног Балкана, додао је Ковачевски и нагласио да ће данас бити постигнути нови договори за признавање диплома, јединствено тржиште радне снаге да млади остану овде.

Истакао је да је “Отворени Балкан” аутохтона иницијатива подржана од свих народа.

“То је наша визија о Балкану, да је интегрисан и да мир и стабилност више нико не доводи у питање. Желимо више и инвестиција, тразимо да ЕУ подржи наш напор, иницијатива ће постати све атрактивнија. Абазовић и Тегелтија су ту, а позив стоји и за Косово, отворен је”, навео је Ковачевски.

Рама: Посвећени смо будућности

Албански премијер Еди Рама рекао је да би подршка “Отвореном Балкану” била већа да нема рата у Украјини јер се ратна реторика прелива и на простор Балкана.

“Ми нисмо чекали рат у Украјини да бисмо сазнали за посебне односе Србије и Русије. Није било потребно да се деси рат да бисмо знали да између Србије и Косова постоји нерешен сукоб. Али ми остајемо посвећени будућности”, поручио је Рама.

Истакао је да је данас ту јер жели да настави пут ка будућности, не затварајући очи пред проблемима који се могу решити само ако се разумемо и ако знамо колико смо једни другима важни.

Састанци на маргинама самита

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић састао се на маргинама самита са председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Састанци у Охриду помоћи ће државама региона да се приближе у проналажењу заједничког језика и унапреде политички и економски дијалог, констатовано је током састанка.

“Желимо саслушати аргументе у вези Отвореног Балкана и одговорно се према њима понети, у складу са националним интересима наше државе”, оцењено је на састанку, саопштено је из Владе Црне Горе.

Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија састао се на маргинама Самита Отвореног Балкана одвојено са премијерима Северне Македоније и Црне Горе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here