Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Србије Александар Вучић одговарао је на питања која су му грађани упутили преко његовог Фејсбук налога “Будућност Србије – Александар Вучић”. За ову прилику издвојили смо само неке одговоре за које верујемо да су многи заинтересовани.

Вучић је између осталог одговарио на питање грађана када можемо, према његовом мишљењу, очекивати да Србија постане чланица ЕУ.

“На то морам да одговорим мало опширније. Мислим да је то за нас важан пут, али да пре самог чланства можемо да остваримо много тога. Међутим, морамо сада да видимо шта нам доноси нова методологија ЕУ, посебно за Србију и Црну Гору”, додао је председник.

“Ако не буде било граница једног дана према Мађарској и Хрватској, као ни према Северној Македонији, БиХ, онда више немамо проблема и својим радом и економијом ћемо побеђивати”, истакао је Вучић.

Одговарајући на једно од питања грађана о чему ће разговарати са Приштином, будући да је Азем Власи рекао да су четири питања о којима са Београдом нема разговора: територијални интегритет, граница, унутрашње уређење и уставни поредак, Вучић је поручио да, ако је то тако – онда нема о чему да се разговара.

“Стварно не знам о чему бисмо разговарали. Да причамо о томе каква је Власијева фризура, нисам заинтересован, а ни Куртијевом фризуром нисам посебно фасциниран”, рекао је Вучић.

Истакао је да је – ако је предлог Приштине да се не разговара ни о чему суштинском, већ о томе како да што брже признамо независност Косова и како да им се извињавамо за нешто – та врста разговора завршена.

“Али, опет се надам да ће бити разумнијих, рационалних људи који схватају да је важно да разговарамо и да покушавамо да тражимо компромис. А ако то не желе, ако мисле да Србију могу да побеђују уценама – грдно су се преварили”, закључио је Вучић.

Председник Вучић је изјавио да Србија помно прати ситуацију у Црној Гори, са бригом, али и надом да ће се она стабилизовати и да ће се све завршити мирно, као и да ће светиње

Вучић је рекао да су Срби изложени “перфидној, поквареној и бруталној кампањи која траје већ две или три деценије, и да шта год да се деси на простору бивше Југославије сви окриве Србе”.

“Свакоме је најлакше да испод стола увек за све окриви Србију”, навео је Вучић.

Додаје да када постави питање представницима међународне заједнице и дипломатама зашто Срби у Црној Гори немају сличан статус као Албанци у Северној Македонији, иако је Срба у Црној Гори знатно више него Албанаца у Северној Македонији – нема одговора.

“Кажу, то ћемо да прећутимо. Суштина те перфидне политике је да кад год имају поједине земље унутрашњи проблем, увек је Србија крива, и увек би Србија некога да руши, иако Србија никога није нигде срушила, а Србију су рушили сви могући.”

Вучић истиче да је суштина да део људи у окружењу не жели успех Србије и да Србија поново постаје трн у оку зато што је све успешнија.

Председник каже да је у Србији пре само четири године просечна плата била 340 евра, док је Црна Гора имала плату око 500 евра, а сада је у Србији и Црној Гори просечна плата изједначена, на око 510 евра.

Вучић додаје да је, са друге стране, у Србији двоструко нижи јавни дуг и да то све говори о напретку Србије.

Председник Србије одговара на питања

На једно од питања грађана, “када ће медији постати слободни”, Вучић је приметио да обично о томе највише воле да говоре они који себе представљају слободнима, а ваљда се боље разумеју у оне друге, за које мисле да су неслободни.

“Ја мислим да су медији слободни, мени баш сви постављају питања, а то људи обично политички користе и злоупотребљавају јер не постоји нико од политичких противника који ће да каже – па, тај Вучић или неко други, раде и мало више, а мало су бољи или су са бољим програмом изашли… Неће, него ће људи да кажу да је то због медија или не знам чега”, рекао је Вучић.

Каже да када на КиМ најављују редовни војни рок нико не реагује, док се када су наши министри покушали то да најаве дигла бука у свету, и да сада нико не реагује када на Косову најављују већа средства за војску и тужбе за геноцид.

“Увек је тишина, а када бисмо ми нешто рекли увек бисмо били криви свима. Зато наша политика мора да буде паметна, одговорна и мудра”, поручио је Вучић.

Додаје да, ипак, нико не треба да помисли да може у тишини и на било који начин да укине српске светиње.

Вучић наводи да политика Србије треба да буде добро осмишљена и не арогантна, али да кажемо да поштујемо Црну Гору и друге у окружењу, али да “ћемо штитити интересе правно, политичким и дипломатским деловањем, и да никога не угрожавамо”.

Председник констатује да поједини у Црној Гори постављају то питање као да Васојевићи нису живели у Беранама или Андријевици, где су већ вековима, и да је ситуација као да је Србија пре неколико дана довела Куче.

Вучић додаје да су то само људи који желе да сачувају светиње и да се зато нада да ће се све у миру завршити и стабилизовати и да ће светиње остати СПЦ.

За председника Александра Вучића, који је одговарао на питања грађана која је добио преко Фејсбука, стигло је скоро 4.000 питања.

“Драги народе, људи у Србији и ван Србије, хвала вам на постављеним питањима. Скоро 4.000 питања је стигло, трудићемо се да одговоримо на њих у најкраћем могућем року”, навео је Вучић на Инстаграм налогу.

Председник Србије рекао је да ће наставити да ради на повећању броја нових радних места у Моравичком, Колубарском и северном делу Шумадијског округа, и нагласио да ће изградња путне инфраструктуре додатно убрзати тај процес.

Вучић је нагласио да прикључак домаћинстава у Србији на гас не сме да кошта грађане више од 800 евра.

“Разговараћемо и са локалним самоуправама да избаце непотребне таксе и да се договоримо са ‘Србијагасом’ да омогући да се то исплаћује на пет година”, рекао је Вучић.

Председник Србије указао је на то да су присутне две врсте преваре са минималном зарадом: једна, где поједини послодавци лажно пријављују висину зараде да не би плаћали порез на остатак, а друга да послодавци исплаћују минималну суму, а онда траже од радника да врате део исплаћене зараде.

Вучић је рекао, одговарајући на питање једне Лазаревчанке која се пожалила на послодавце, да је минималац за ову годину повећан за чак 11,27 одсто и да износи нешто више од 30.000 динара, и да је ниједан грађанин не може мање од тога да буде плаћен.

Председник Србије је говорио и о свом приватном животу, о својој деци.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here