Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после разговора са словеначким председником Борутом Пахором, да је одговорност свих на западном Балкану да се сачувају мир и стабилност и да ће морати да се уложи огромна енергија да “не допустимо да нас политике прошлости доведу до било каквих инцидената и проблема”.

Вучић, који је у радној посети Словенији, такође је изјавио да Београд и Љубљана имају одличну билатералну сарадњу и у политичким и у економским питањима, захваливши Пахору на, како је рекао, великој подршци коју пружа Србији на европском путу.

“Захвалан сам председнику Словеније, нашем пријатељу Пахору на великој подршци коју пружа Србији на европском путу. Словенија никада није тражила такозвани довољни разлог да зауставља Србију на њеном европском путу, напротив, увек је била ту да помогне”, истакао је Вучић у изјави новинарима.

Данашњи сусрет има посебну вредност за Србију због тога што, како каже Вучић, са председником Пахором можемо отворено да разговарамо о свим питањима.

“Данас је, нажалост, у Европи дијалог насушна потреба, има га све мање и зато сам срећан што сам данас овде и захвалан председнику Пахору на изузетном гостопримству”, рекао је српски председник.

Вучић је рекао да верује да ће и о ситуацији у Украјини разменити мишљења, “од којих ће моћи да се извуку најбољи закључци у интересу” Србије и Словеније.

“У праву је председник Пахор када каже да је одговорност на свима нама на западном Балкану да сачувамо мир и стабилност и управо тако ћемо морати да се понашамо и да уложимо огромну енергију да не допустимо да нас политике прошлости доведу до било каквих инцидената и до било каквих проблема”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија и Словенија имају веома добру, чак одличну билатералну сарадњу и по политичким и економским питањима.

“Желим да се свим грађанима Словеније захвалим на подршци коју су увек на европском путу пружали Србији и увек су добродошли у Србију. Ми имамо, не само изузетно добре пријатељске односе већ посебно ценимо и волимо Словенију и наше словеначке пријатеље. Добродошли у Србију”, поручио је Вучић.

Пахор: Подршка Словеније ЕУ перспективи Западног Балкана

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је данас после разговора са председником Србије Александром Вучићем да Словенија подржава европску перспективу Западног Балкана и нагласио да у светлу мира и стабилности лидери у региону морају да воде рачуна да својим поступцима и изјавама не заоштравају ситуацију.

“Велико ми је задовољство да је српски председник и пријатељ Александар Вучић одлучио да прва страна земља коју ће посетити после недавних избора буде Словенија”, рекао је Пахор новинарима у Випави, где је председник Србије започео радну посету Словенији.

Пахор је такође изјавио да је од почетка рата у Украјини ситуација на Западном Балкану осетљивији.

”Позвао сам га (Вучића) да као два председника пријатељских држава разменимо погледе на ситуацију на Западном Балкану и у Европи, све с циљем заштите мира и стабилности на Западном Балкану”, рекао је Пахор новинарима.

Пахор је казао да је са српским председником разговарао и о рату у Украјини.

”Велика је одговорност државника да својим поступцима ојачамо економију, очувамо мир и стабилност. То је битно и за евроинтеграције региона”, навео је Борут Пахор.

Радна вечера са председником Словеније 

Председник Србије Александар Вучић, који борави у посети Словенији, објавио је вечерас на Инстаграму фотографије са радне вечере са председником Словеније Борутом Пахором.

  ”Фантастично вече код заједничког пријатеља Томажа Кавчича. Словенија и Србија наставиће пут искреног пријатељства, а председнику Боруту Пахору велико хвала на пажњи, поштовању и гостопримству које је показао према српској делегацији”, наводи се у тексту објављеном на Инстаграм профилу ”buducnostsrbijeav” уз фотографије са вечере.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here