Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Александар Вучић рекао је у Атини, после састанка са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, да ће Србија имати значајну подршку те земље на европском путу.

Александар Вучић је новинарима пренео да је са Павлопулосом разговарао о свим кључним проблемима, о питању Косова и Метохије, проблемима Грчке, те да су отворено разговарали о европском путу Србије и проблемима који постоје у самој Унији, као и дефинисању простора за проширење.

Истакао је да постоји много простора за ширење и унапређење сарадње две земље, али и по питању међусобне подршке у међународним организацијама и институцијама.

Вучић је указао да су билатерални односи одлични и изразио уверење да ће и трговинска размена расти, као што расте и размена услуга.

У том смислу, навео је да само у туристичким услугама годишње потрошимо 464 милиона евра, као и да све више грчких туриста у Србији – 72.000, уз око 115.000 ноћења.

“Имаћемо значајну подршку Грчке на ЕУ путу Србије, а Грчка увек може да рачуна на подршку Србије”, нагласио је Вучић.

Председник је изразио наду да ће се, кроз данашњи разговор са привредницима , омогућити да још већи број грчких инвеститора дође у Србију, као и да су српским инвеститораима врата у Грчкој отворена.

“Важан је тренутак. Без подршке Грчке и земаља у непосредном или нешто даљем окружењу у односу на Србију, не можемо ни да постигнемо никакав успех на свом европском путу”, рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је са Павлопулосом разговарао о бољем саобраћајном повезивању две земље у оквиру иницијативе “Појас и пут”, о чему ће, како је рекао новинарима, разговарати сутра и са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Указао је да Грчка има одличну пругу од Атине до Солуна, али да је остао део од Солуна до Северне Македоније.

“Пруга кроз Северну Македонију је једноколосечна, то би морало да се промени. Ми морамо све да променимо и све да изградимо и спремни смо да уђемо у тај аранжман у оквиру Појаса и пута. Са нашим грчким пријатељима смо разговарали, јер мислимо да би они тиме добили много већи број туриста”, рекао је председник.

Изградња брзе пруге, како је навео, од Београда до Ниша којом возови иду 200 километара на сат, затим од Ниша до границе са Северном Македонијом где иду 120 до 160 километара на сат, значила би да се брже стиже на Халкидики и до Солуна.

Вучић каже и да је пре неколико дана о томе телефоном разговарао и са премијером Северне Македоније Зораном Зајевом и да је и Северна Македонија спремна да уђе у ту иницијативу.

Упитан како Атина гледа на иницијативу “мали Шенген” са Северном Македонијом и Албанијом, Вучић каже да не мисли да се Грчка у то меша, јер је то тржиште за њих мало.

Говорећи о односу са Грчком, Вучић каже да се Грци и Срби традиционално воле, али да би сада требало да предузму и више од тога како би сарадња била још боља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here