Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Приштина на Минхенску безбедносну конференцију довела све које је могла и да оно што нама раде представљају у разговорима на другачији начин, односно говоре о својој угрожености.

Вучић је српским новинарима, у паузи састанака на маргинама Минхенске безбедносне конференције, рекао да је на кратко видео Енвера Хоџаја, а да су ту и Тачи, Харадинај.

“Они раде озбиљан посао, имају овде у Минхену изванредних конзула, довели су све које су могли и Хоџаја јер перфектно говори немачки језик. То није за потцењивање. Све што раде нама представљају на другачији начин, говоре о својој угрожености. Говоре оно што Европљани желе да чују”, каже он.

Вучић додаје да ће вечерас до касно радити на томе који је најбољи угао заузети за Србију на сутрашњем панелу на којем учествује са Хашимом Тачијем. Очекује да ће панел бити добро посећен, а то што је на програму у 17 сати и што је председавајући Конференције Волфганг Ишингер модератор, по Вучићевом мишљењу, знак је да Косово поново постаје важна тема и говори о великом значају панела. Говорићемо, свакако, истину али ћемо да изаберемо најбољу тактику за Србију, рекао је он.

Разговори о путу Србије у ЕУ и ситуацији на КиМ

Председник Србије имао је низ сусрета са званичницима европских земаља са којима је разговарао о европском путу Србије, ситуацији на КиМ и односима Београда и Приштине, те да им је том приликом пренео забринутост због актуелних дешавања.

“Мислим да су добро разумели позицију Србије и да ће заједно са нама покушавати да пронађу решење за то. Јер, ако то не будемо урадили, ако се ствари не буду смиривале, имаћемо сви заједно проблем, а чини ми се да то нико не жели и да то никоме није добро”, рекао је Вучић за српске медије у Минхену.

Рекао је да је накратко разговарао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и да очекује да вечерас обаве и дуж телефонски разговор, будући да она напушта Минхен.

“Разменили смо ставове, сазнао сам неке нове ствари и рекао колико је тешка позиција и ситуација за нас, у којој вас неко држи три месеца на антицивилизацијским мерама, које значе штету економији Србије и огроман су проблем за српски народ на КиМ”, рекао је Вучић.

Додао је да је Могеринијеву замолио да се стави у “нашу кожу, наше ципеле” и упитао шта би други урадили на нашем месту.

Председник је данас разговарао у Минхену и са потпредседником владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом и са државним министром за Европу и Америку у британском Форин офису Аланом Данканом и са политичким директором у Форин офису Ричардом Муром. Истакао је и да је разговарао са представницима Лазарда, консултантима за Комерцијалну банку о економским темама, као и са људима из Ербаса, о набавци хеликоптера.

“Купујемо 12 хеликоптера Ербасових – три пуме Х215 и девет Х145. Девет стижу ове године. То је укупно око 175 милиона, што су огромна улагања, али све што нисмо имали никада, имаћемо у будућности.

“И бићемо по том питању снажнији од свих осталих, који су наше величине, капацитета и бројева”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here