Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са министром унутрашњих послова Александром Вулином, државним секретаром Министарства правде Бојаном Шћепановић, Републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац и Тужиоцем за ратне злочине Снежаном Станојковић о међународној сарадњи, а нарочито о унапређењу постојеће сарадње са надлежним органима Босне и Херцеговине у процесуирању ратних злочина.

Та сарадња требала би да буде у складу са одредбама споразума о регионалној сарадњи између Србије и Босне и Херцеговине, Уговору о правној помоћи у кривичним и грађанским стварима, као и о Закону о пружању међународне правне помоћи у кривичним стварима базираном на конвенцији Савета Европе о овој врсти међународно-правне сарадње из 1959. године, саопштено је после састанка.

У складу са наведеним, Републички јавни тужилац и тужилац за ратне злочине су обавестили учеснике састанка да је Тужилаштво за ратне злочине 13. октобра подигло оптужницу против Едина Врања због кривичног дела које му се ставља на терет из области дела против човечности и других добара заштићених међународним правом.

Тужилаштво за ратне злочине поднело је предлог Вишем суду у Београду да се даље поступање по оптужници уступи специјализованим органима за процесуирање ратних злочина Босне и Херцеговине.

Један од закључака састанка је и неопходност оснаживања регионалне сарадње генералних јавних тужилаштава у оквиру које ће и специјализовани делови тужилачког система остварити успешну сарадњу.

У том смислу ће се у петак 15. октобра ове године у Београду одржати састанак између Републичког јавног тужиоца и Тужиоца за ратне злочине са Главним тужиоцем тужилаштва Босне и Херцеговине Горданом Тадић, како би се постигао договор о предузимању корака ради организовања регионалне тужилачке конференције у скоријем периоду, саопштено је из Службе за сарању са медијима Председника републике.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here