Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председник Александар Вучић је рекао да очекује бројне притиске како би Србија учинила додатне уступке и умирила Албанце, да би они онда укинули таксе. Поручио је да Србија ултиматуме из Приштине не може да трпи довека без одговора. Србија ће се за себе борити цивилизованим методама, истакао је Вучић.

Александар Вучић је рекао да је пред Србијом важан период када је у питању Косово и Метохија. Одговарајући на питање новинара Вучић је рекао да Србији нико није понудио двоструки суверенитет за Косово.

“Подељени усверенитет је увек проблематична правна категорија, а двоструки не знам шта значи, али нико нам то није понудио и тако нешто се неће догодити ни у Берлину”, рекао је Вучић.

“Не бих рекао олучујући или нешто што ће донети не знам какво коначно решење, али тежак период у којем очекујем бројне притиске како би Србија учинила додатне уступке, како би, из мени непознатих разлога, умирили косовскометохијске Албанце да укину таксе и како би се отворила могућност за дијалог”, рекао је Вучић после састанка са Србима са КиМ.

Навео је да иде у Берлин да разговара о свему и да изнесе наше ставове који ће бити “отворени, јасни и недвосмислени”.

“Ми имамо поверења у председника Француске Макрона и канцеларку Меркел и верујемо да ће они добро разумети шта се овде збива и да ће тај састанак бити подстицај миру и стабилности у целом региону, а не прилика да различити неодговорни људи добију свеу за своје неозбиљне политичке наступе”, истакао је Вучић.

На питање да ли очекује да у Берлину од њега отворено затраже признање Косова, Вучић је рекао да то не очекује.

Руском и кинеском председнику Владимиру Путину и Сију Ђинпингу претходно ће на састанцима указати да Албанци нису формирали ЗСО, да су увели таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, да су усвојили платформу за дијалог која је заправо против дијалога и да су формирали “Војску Косова”, што је у супротности чак и са њиховим уставом.

Навео је да уз све то постоје њихове “свакодневне играрије са неозбиљним изјавама”, попут расписивања избора. “Надали су се да ћемо ми да бојкотујемо изборе, па да ће они да поставе своје послушне Србе”, рекао је Вучић.

Рекао је да је један од основних циљева многих у међународној заједници да се на Косову креирају неке будуће српске генерације које уопште неће интересовати Београд и Србија и којима ће они да кажу “радите са Албанцима, ево вам сва права, само заборавите на Београд и Србију”.

“Србија је чекала шест месеци не уводећи реципрочне мере и надам се да неће бити потребе за тим. Али вам кажем да ултиматуме из Приштине не може да трпи довека без одговора. И то ћу рећи Меркеловој и Макрону”, указао је Вучић и додао да Албанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа.

Вучић је рекао и да су Албанци убиство Оливера Ивановића искористили како би избацили Србе који су хтели да им се супортсаве на северу. Позвао се на документ државног тужиоца са Косова у ком се наводи сведочење Раде Трајковић, а којим се тражи продужење притвора Марку Рошићу и Недељку Спасојевић. Навео је да пише да је она изјавила да је имала непрекидне контакте са Оливером Ивановићем, и да је он био стално праћен и прислушкиван од државе Србије. У сведочењу се, каже, наводи и да му нико није био пружио подршку. Вучић је на то одговорио да је два пута нудио Ивановићу обезбеђење, али да га је он оба пута одбио. Истакао је и да су на основу тог сведочења Спасојевић и Рошић у притвору.

Александар Вучић је рекао и да очекује да сутрашњи скуп у Београду “Будућност Србије” протекне у карневалској атмосфери, без мржње, са добрим говорницима.

“Никога нећемо да батинамо и рушимо знакове, нећемо упадати ни у РТС ни нигде друге, само ћемо да будемо на улици и да покажемо да нас има макар упола мање”, рекао је Вучић коментаришући наводе опозиције о броју учесника на скупу “један од пет милиона” протекле суботе.

Поводом данашње блокаде радова на Тргу републике од стране представника СзС, Вучић је рекао са се из тога види да желе само да финансијски оштете Београд.  Србија ће се за себе, каже, борити цивилизованим методама.

„Српска стварност“ / председник.рс, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here