Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Интерес Србије је убрзање ЕУ интеграција и о томе сам разговарао са Урсулом фон дер Лајен у веома добром и детаљном разговору о свим питањима, пренео је данас председник Александар Вучић после разговора са званичницима ЕУ у Бриселу.

Ускоро очекујемо, истиче, и наставак дијалога Београда и Приштине, а пре тога нас очекује Самит, на којем ће бити представници највећих европских земаља, који ће се тицати наставка дијалога, али и даљег убрзавања ЕУ пута Србије.

“Шустина је питање како да Србија убрза свој ЕУ пут и како да добије гаранцију за чланство, кад испуни оно што се од ње тражи, пре свега по питању различитих реформи, да може да добије зелено светло за ЕУ”, рекао је Вучић.

Како је истакао, данашњи разговори у Бриселу били су веома важни.

“И у складу са оним што сам рекао одмах по оконачању изборног процеса, једна од сустинских ствари у нашој политици у наредном периоду мора да буде убрзање европског пута Србије. О томе сам сат времена разговарао са Урсулом фон дер Лајен, иако састанци увек трају око пола сата, и хвала јој на томе”, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије И ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026.

„Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли, у разговору са Дер Лајен, уверен да са оптимизом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије“, нагласио је Вучић после разговора са функционерима ЕУ и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Вучић је, у изјави новинарима, истакао да је то његова нада и веровање, подсећајући да је он или прагматичан, реалистичан, песимистичан, а оптимистичан веома ретко.

„Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промењена ситуација да се убрза наш европски пут“, подвкао је он.

Пренео је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу који би Србији припадао у наредном периоду из такозвана два „џепа“ ЕУ.

„Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новца“, објаснио је он додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје аутопутем, пругом.

Реч је, према његовим речима, о комбинацији оног што је Берлински процес представљао од почетка.

„То су ствари које су за нас од суштинског занчаја, али су разговори са Приштином од кључног значаја да би могли да очекујемо тај новац“, рекао је Вучић.

Указао је да очекује наставак разговора са Приштином за две до три недеље.

Пренео је да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији У приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.

Указао је да је разговарао и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком о свим важним темама и да сада, након посете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу.

Рекао је да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен била веома припремљена и да јој је захвалан на пажњи коју је посветила Србији.

Казао је да ју је позвао да посети Србију и изразио уверење да ће то учинити пре краја године, када прође корона криза.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here