Mesto za reklamu

06.12.2018.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је уверен да ће Србија, и поред ирационалних потеза Приштине, успети да сачува мир, да рата неће бити, али неће дозволити никада више, нигде, протеривање нашег народа.

Вучић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, упитан да ли прети рат због потеза Приштине, која након такси на српску робу најављује и формирање војске, рекао да не воли да користи реч „рат“, нити мисли да је то добро.

„Мени се чини само да људи у Приштини данас не разумеју размере катастрофе које могу да изазову. Молим да у неком тренутку покушају да то схвате“, рекао је председник.

„Ми смо у ситуацији да не само да играмо шах против неког ко има помоћ десет кибицера, као што имају они од стране Немачке, Велике Британије, Француске и многих других, већ и да морамо да размишљамо, не само шта ће да смисле и како, већ и да ли ће неко да се подигне и таблом да лупи о главу себи и другима“, објаснио је он.

Вучић је казао да се налазимо у врло тешкој ситуацији јер имамо непредвидљивог противника.

„Сви потези који су до сада чинили су били ирационални. У таквим условима када имате таквог противника, не желим да кажем непријатеља, када се не саглашавамо ни око једног од кључних државно правних питања, онда то јесте проблем. Надам се да ћемо успети да сачувамо мир“, додао је он.

„Мој одговор је да ће Србија дати све од себе да сачува мир, уверен сам да ћемо имати мир, да рата неће бити. Али нећемо дозволити погром нашег народа, наших људи протеривања ма где да живе“, казао је он.

Вучић је казао да је то наша обавеза преко које не можемо.

Рекао је да ће Србија свакодневно у најтежим условима чинити све да разговарамо и мирно решавамо проблеме.

Вучић данас преко телефона са Столтенбергом

Вучић је рекао да ће данас разговарати телефоном са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о Косову и најави формирања војске.

„Наше је да успоставимо комуникацију са њима и на терену. НАТО има обавезу коју је преузео после усвајања Бриселског споразума да не буде војске на северу Косова“, подсетио је српски председник.

Вучић је истакао да само под два услова војне снаге могу бити на северу Косова, од којих је један да прво НАТО мора да се сагласи с тим.

Други, како је додао – указујући да су услови кумулативни, а не алтернативни – да мора да се усагласи локална заједница.

„Ниједан Срби неће да се сагласи с тим. Можда неки криминалац или неки западни агент, али таквих је мало“, рекао је он.

Српска стварност“ / ТВ Пинк, Спутник, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here