Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Председник Србије Александар Вучић каже да што се тиче Косова и Метохије пред Србијом нису једноставни и лаки дани.

Александар Вучић је током обраћања јавности рекао да ће Србија у дијалогу Београда и Приштине покушати да сачува позицију искреног партнера и преговорача, али и бити снажна да одбије нешто што није компромис већ притисак на Србију.

Обележавање “Олује” на Рачи

Председник је рекао да ће акције “Олуја” ове године бити обележена на Рачи, као и 2015. године.

Најавио је да ће тамо бити изграђен мост, а затим и Спомен-парк, са 95 одсто средстава Србије и пет одсто средстава Републике Српске

“Да се не заборави највеће етничко чишћење после Другог светског рата”, наводи Вучић.

Рекао је да неће дати подршку Србима у хрватску који би отишли на обележавање “Олује” у Хрватској, али је додао да те људе “никада неће назвати издајницима”.

Рекао је да је био изненађен изјавом косовског премијера Авдулаха Хотија да је у Бриселу почео да се пише завршни споразум, што, каже, нико није демантовао.

“Ми ништа о томе не знамо, знамо да желимо да преговарамо о темама које су на столу, желимо да се разговара о испуњавању онога што је потписано у априлу 2013, то је Заједница српских општина, уопште нас не интересује шта је у складу, а шта није са косовским уставом. Желимо озбиљне, конкретне разговоре, али ако неко мисли да ће Србија бити џак за ударање, да треба да признамо Косово а добијемо ништа, то је погрешан пут који нас нигде неће одвести”, наглашава председник.

Суштина политике Србије је, истиче, очување мира и стабилности како за све наше грађане тако и за цео регион у којем живимо.

“У складу са тим прихватили смо да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељство Европске уније о онашим односима са Приштином, о томе како бисмо могли да решимо вишевековне проблеме које имамо у најбољем интересу како Срба тако и Албанаца. Управо зато наша делегација коју предводи Марко Ђурић је припремљена за разговоре о економским питањима, интерно расељенима и несталима. Бићемо спремни да предузимамо даље кораке на отварању наших архива, тражићемо да ОВК отвори своје архиве јер сматрамо да је важно да породице несталих добију задовољење, правду и да знају где су им деца, родитељи браћа”, напомиње предендик.

За Србију је, напомиње, важно да невелики број људи који жели да се врати на огњишта може да се врати а повратак интерно расељених на КиМ је, истиче, најнижи на целом свету – вратило се 1,9 одсто људи.

Када је реч о економској сарадњи са Приштином, Вучић каже да “смо ми апсолутно заинтересовани” и “желимо да пронађемо начин и модус операнди” за слободан проток људи, робе и капитала.

Додаје да су закључци са јучерашњег састанка који је организовано Атлантски савет “изузетно добро сачињени” и основ су, каже, будуће политике у целом региону.

Ти закључци се налазе у три кључне тачке: имплементација четири слободе ЕУ – кретања људи, робе, услуга и капитала, други су пројекти и треће је праћење имплементације свих договора и пројеката, наводи председник.

Указује да због чекања на границама и административним прелазима губимо 26 милиона сати, што је, наводи, укупно седам одсто комплетних оперативних трошкова које имамо.

“По једној процени Светске банке, кад бисмо све ове принципе успели да проведемо у дело, могли бисмо више од 3,5 милијарде да уштедимо, рачунајте да пола тог новца одлази на Србију, Србија је 45 одсто БДП-а региона, највећи извозник у региону, 60 одсто по директним страним инвестицијама”, наводи председник.

“Индустријски раст у јуну 2,6 одсто виши него прошлог јуна”

Вучић каже да ће привредни раст Србије за други квартал 2020. године бити један од најбољих, не само на европском нивоу. “У јуну 2020. индустрија је повећана за 2,6 одсто у односу исти период прошле године што је мало чудо и невероватан резултат”, нагласио је Вучић.

Како је рекао, очекивања због коронавируса и последица пандемије су да Србија неће имати двоцифрени пад раста у тренутку када ће 90 одсто европских земаља имати пад од минус 12 или минус 14 одсто.

“Наше процене су да ћемо имати минус 9,9 одсто, али ја данас могу да вам кажем да ће бити и од тога боље и до краја године очекујем раст, када у децембру буде вакцина на располагању”, нагласио је председник.

Истакао је да је убеђен да ће Србија бити најбоља у Европи са растом око нуле.

“Многе земље у нашем окружењу и ЕУ ићи ће на минус 10 и 12 и то ће нам дати огромну предности и замајац за године који долазе”, рекао је Вучић.

Додао је да ће морати додатно да се позабаве са сектором рударства и електричне енергије, те да се види шта може на том пољу да се уради у наредном периоду, како би се остварили такође значајни резултати као у другим привредним областима.

“Бољи бројеви и стање у болницама” 

Вучић је рекао да верује да ћемо врло брзо по други пут готово у потпуности успети да се изборимо са епидемијом и да су бољи бројеви и стање у болницама, јер је све мање хоспитализованих.

“И данас верујем да ће бројеви бити бољи, бар до десет сати су били бољи него што су били јуче”, рекао је Вучић.

Када год покажемо више дисциплине и одговорности уз огромну енергију и сангу лекара и техничара онда те резуталате можемо да постигнемо, додао је Вучић.

“Моја је молба људима да увек провере колико се тестирају у другим земаљама, па тако да упоређују податке. Јер, ако тестирате 100 људи нећете имати више од 20 заражених, али, ако тестрирате 10.000 јасно да ће те имати већи број”, рекао је председник.

Наглашава да је циљ да се излече људи. “Свега четири земље тестирају више од Србије. Ми тестирамо највише да бисмо покушали да сачувамо нечије животе”, наводи Вучић и подсећа да се догађаји на геополитичком плану као што су структуралне и економске промене данас одвијају брже него након Другог светског рата.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here