Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Вредности нацизма и фашизма не смеју никада да буду део вредности било којег друштва и треба се борити против сваке врсте једностраности и мржње, јединствена је порука са обележавања 75. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц, пренео је председник Александар Вучић.

Александар Вучић, који се раније данас поклонио жртвама Холокауста у Меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму, каже да је имао част да представља Србију на важном догађају обележавања уласка Црвене армије у Аушвиц и де факто победе над фашизмом, као и обележавања тешких и ужасних година Холокауста.

“Мислим да сте сви ви, као и ми у делегацијама, били поносни на углед који наша земља има у Израелу и на посебно поштовање које смо добили од председника Израела Ривлина и премијера Нетањахуа”, рекао је Вучић новинарима по завршетку посете Јерусалиму.

Напомиње да је Србија посебно поштовање добила и од израелске јавности и да су и обични људи, на пример, официри за везу, новинари, безбедњаци и сви други, видели вести о застави са Давидовом звездом која је постављена на згради Председниства Србије.

Истиче да се на церемонији говорило о вредностима и шта мора да се уради и за шта да се бори у будућности.

“Да вредности нацизма и фашизма не буду никада део вредности било којег, не само нашег, већ и било којег друштва у нашем окружењу. И да се боримо против сваке врсте једностраности, мржње и борбе против људи само зато што другачије мисле или ми мислимо да другачије изледају или мислимо да су другачији од нас. Мислим да је то јединство поруке коју смо данас могли да видимо, што је од огромног значаја за будућност”, рекао је Вучић.

“Свако истицао неку своју улогу”

Председник додаје да је, са друге стране, видео и снажне поруке Израела и САД, како је рекао, против једне земље.

“Нешто другачије поруке других председника и инсистирање Путина да се не заборави да је 27 милона Совјета страдало, а Американци да је два милиона њих учествовало у борби и око 125.000 погинуло у Другом светском рату”.

Вучић каже да је свако истицао неку своју улогу.

“Немачки председник Франк Валтер Шатајнмајер говорио је како се стиди и како никада неће прихватити да је било ко и било шта у име Немачке исправно урадио против Јевреја или било ког другог народа током Другог светског рата”, рекао је Вучић.

Пренео је и да је током боравка у Јерусалиму имао много важних контаката и додао да је на кратко разговарао и са Пенсом, као и са Путином, док је са Макроном нешто дуже разговарао.

Додао је да је и са председником Европског савета Шарлом Мишелом поново данас разговарао, као и са свим људима из региона.

“Ускоро нови разговори, односи са Црном Гором не смеју да буду лоши”

Вучић је поновио да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић у разговору изнели различите аргументе по питању Закона о слободи вероисповести, али да су се сагласили да треба да наставе да разговарају, јер односи две земље никада не смеју да буду непријатељски и лоши.

Председник је новинарима рекао да ће се ускоро знати нови датум његовог разговора са Ђукановићем, те да је њему свеједно где ће се то и на који начин догодити.

Напоменуо је и да га брине попис становништва у Црној Гори 2021. године, јер би, оцењује, била катастрофа ако би се показало да Срби у тој земљи нестају.

“Имали смо један веома комплексан и тежак разговор”, рекао је Вучић.

Пренео је да је Ђукановић износио другачије аргументе по питању Закона о слободи вероисповести, али да је сигуран да се ни један ни други нису радовали њиховом дубоком неслагању по тим питањима, што је, каже, чињеница коју су обојица данас морали да искажу.

“Оно што је позитивно је да смо се добро разумели и мисилм да смо се договорили да наставимо да разговарамо, да добро разумемо да односи Србије и Црне Горе никада не смеју да буду непријатељски и лоши и да морамо заједнички, са свим другим актерима, у овом случају СПЦ, да дођемо до некаквих решења у будућности”, рекао је Вучић.

Пренео је и да су синоћ он и Ђукановић случајно седели један преко пута другог, што је ствар протокола, али да су искористили ту прилику да разговарају о озбиљним темама, озбиљно и одговорно.

Вучић је рекао да је друга тема њиховог разговора, много лакша, била боља координација у деловању и разумевању порука ЕУ, и у односу према ЕУ.

“Са Гренелом о свему, став Србије познат”

Председник је изјавио да је спреман да сутра разговара о свему са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом, али да је став Србије познат.

Упитан да коментарише Гренелову изјаву да Приштина мора да укине таксе, а да ће од Београда тражити да заустави кампању повлачења признања, Вучић је рекао да до сада није добио тај предлог Гренела.

Додао је да је српски став више него коректан и да Србија има више могућности да утиче на неке земље него што их имају Албанци.

Вучић је рекао да неко ко уводи таксе рушећи ЦЕФТА споразум и супростављајући се основним нормама цивилизованог друштва не може да поставља услове.

Истакао је да ће Србији, и када би сутра таксе биле укинуте, бити потребне године да се врати на то тржиште и да у потпуности заузме онај део тржишта који је некада имала, уз огромно време и добит које су изгубљене.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here