Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас да на самиту ЕУ-Западни Балкан у Словенији учињен помак према напред и пружена већа подршка земљама Западног Балкана од оне коју је видео у Софији. Председник Вучић је изјавио и да ће бити настављен дијалог у Бриселу између Београда и Приштине, али да прва тема мора да буде формирање Заједнице српских општина.

Председник Србије је на конференцији за новинаре, на питање да ли је било земаља које су против проширења на Западни Балкан навео да то не може да каже и да је и Ангела Меркел рекла да је направљен мали помак према Западном Балкану.

“И ја то мислим, јер су толико времена људи слушали нас, а ми њих и суштина овог самита данас јесте Западни Балкан. И Чеси и Мађари са разлицитим идејама, једни за Шенген, једни за убрзани пријем Србије, као и Грци, били су много отворенији, али је постојала велика подршка, већа него што сам видео у Софији”, истакао је Вучић.

Он је рекао и да је француски председник Емануел Макорн имао врло позитиван говор о будућности Западног Балкана, имајући у виду све што се збива у Европи, као и да је са њим имао веома добар разговор.

Вучић је пренео и да је са Макроном дуго разговарао и да има позитивне утиске са тог разговора, као и да верује да ће Макрон поново доћи до краја године или почетком идуће у Србију.

Напомиње и да не може да износи детаље, али да је Макрон који је разговарао са њим и Куртијем, како каже, све одлично разумео.

“Чак мислим и да је у овом разговору са Куртијем на једно моје питање које сам поставио приштинском премијеру Макрон све разумео, тако да желим да верујем да је будућност ЗБ заиста у ЕУ, али нико нема право, и о томе сам данас говорио, да нама замера сто желимо да живимо и преживимно, јер је на самиту покренуто велико питање енергетике. И чески и грчки премијер и други су то покренули. Људи морају од нечега да преживе”, истакао је Вучић.

Он је одговарајући на питања новинара рекао да током разговора није било директног условљавања пријема Србије признавањем тзв. Косова.

“Не на тај начин, пет земаља није признало, али немам сумње да ће решавање проблема између Београда и Приштине на овај или онај начин бити услов без којег нема уласка Србије у ЕУ”, истакао је Вучић.

“Наравно да ћемо да наставимо дијалог, само прва тема мора да буде ЗСО, баш као што је то написано у саопштењу ЕУ”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на самиту ЕУ-ЗБ на Брду код Крања.

На питање шта је било на самиту са најављеном темом за укидање роминга између ЕУ и ЗБ, Вучић је рекао да није данас разговарао на ту тему са европским комесаром Оливером Вархељијем, већ о европском путу Србије и отварању кластера.

Пренео је новинарима да је белгијиски премијер Александар де Кроу говорио о томе како ЕУ највише улаже у земље ЗБ, али да треће земље – Русија, Кина и Турска то много боље презантују од ЕУ.

Вучић је казао да је изразио захвалност ЕУ на огромном новцу и великим инвестицијама и на свему што раде када је реч о помоћи нашој земљи.

“Делимично је у праву, али ако хоћемо да будемо поштени, један део односа нашег мњења према ЕУ је управо због односа према Косову у односу на неке друге земље у региону, и то је сасвим разумљиво”, навео је Вучић.

Каже да су посете Београду Ангеле Меркел и Урсуле фон дер Лајен биле добре и да су имале добре и позитивне поруке.

“Очекујем пре краја године посету Киријакоса Мицотакиса, као и више евопских лидера да дођу у посету Београду”, казао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Београд спреман да спроведе све из Вашингтонског споразум, али и да је Приштина тај документ прогласила мртвим.

„Приштина је Вашингтонски споразум прогласила мртвим. Што се мене тиче ми смо спремни да све проведемо у дело“, казао је Вучић, на конференцији за штампу после Самита ЕУ – Западни Балкан на Брду код Крања.

Он је одговарајући на питања новинара, рекао да постоји једина тачка која је различита од споразума који је Приштина потписала, а тиче се односа са Тел Авивом или Јерусалимом.

„За све друго ми смо у потпности спремни да поштујемо, сем што је Приштина рекла да за њих више не важи Вашингтонски споразум“, закључио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће техничка, а суштински важна питања са Приштином ускоро да буду решена.

Он је на конференцији за новинаре у Словенији напоменуо да је остало да се реше питања диплома и занимања, као и признања једних и других.

“Имамо још неке техничке проблеме и не би требало да буде проблема у будућности. То би допринело и бољој слободи кретања на Западном Балкану”, напоменуо је Вучић.

Он је рекао и да је давно било време да се ти проблеми реше, јер нису статусног типа, већ нешто што треба да помогне људима без обзира на њихову националност.

“Надам се да ћемо та техничка, а опет сустински важна питања успети да решимо у наредном периоду”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here