Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Председник Александар Вучић предао је данас премијеру Северне Македоније Зорану Заеву први контигент Фајзерове вакцине који Србија донира тој земљи.

На граничном прелазу Табановци Заев је дочекао Вучића, који му је уручио 4.680 вакцина “Фајзер” неопходних за имунизацију грађана против корона вируса.

“Донели смо 4.680 вакцина, то је у првој фази. Мислим да је то лепа вест за нашу браћу”, рекао је Вучић.

Заев је на то узвратио – хвала вам пуно.

Вучић је рекао да је компанија „Фајзер“ тражила да се вакцине предају по свим процедурама.

У питању је половина од раније договорених око 8.000 доза колико ће Србија обезбедити Северној Македонији.

Примопредаја вакцина требало је првобитно да се одржи у четвртак, али је одложена за три дана због, како је наведено, неопходности набављања додатне техничке документације, пренео је Танјуг.

Вучић је после предаје донације премијеру Северне Македоније изјавио да је срећан што та земља може да крене у имунизацију и што је Србија могла да помогне браћи и пријатељима

“Срећан сам што грађани Северне Македоније могу да крену у имунизације и пре неких других у региону у овом делу света и што смо могли да помогнемо браћи и пријатељима”, нагласио је Вучић у обраћању на граничном прелазу Табановце.

Србија нема никаквих других интереса сем да покаже пријатељство према свим грађанима Северне Македоније, нагласио је председник Србије.

“Ништа осим да наше пријатељство напредује и да увећамо економску сарадњу и да можемо да живимо не само као најближи суседи већ и као најбољи пријатељи”, поручио је Вучић.

Могли смо још пре 10 дана то да урадимо, додао је, али смо имали много проблема са добијањем дозволе за извоз, пошто процедуре морају да се испоштују.

Вучић је рекао и да ће из ЕУ стићи вакцине у земље региона и да ће оне бити потребне кад год да стигну, али да је и ова ситуација показала да у кризним временима важи, пре свега, оно “у се` и у своје кљусе”.

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што до данас из ЕУ није стигла ниједна вакцина у Србију, Северну Македонију, БиХ, Црну Гору ни Албанију, иако је Европска унија те вакцине из Ковакс програма добила пре два месеца.

Упитан да ли очекује да се ускоро БиХ и Црна Гора прикључе иницијативи Мали Шенген, чији се значај за регион и интересе грађана показао и у овој ситуацији, Вучић је рекао да су сви добродошли.

“Сви су добро дошли и Сарајево и Подгорица и Приштина и немамо никакав проблем са тим, и Заев ће то исто да каже”, навео је Вучић, пренео је Танјуг.

У говору захвалности на помоћи премијер Северне Македоније Зоран Заев је рекао да је поносан сам што је његова држава чланица НАТО, али смо свесни и да вакцине недостају  у свету.

„Ми смо мала земља, заједно са осталим земљама Западног Балкана договарали смо са „Фајзером“ и са „Синофармом“ из Кине о вакцинама које би требало да стигну код нас ускоро, али дефинитивно постоји дефицит вакцина у свету“, истакао је Заев.

Додао је да је Северна Македонија срећна што српски народ има више вакцина и изразио захвалност Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић што је српско руководство, као и народ био спреман да вакцине које има подели са македонским народом – нагласио је премијер Северне Македоније Зоран Заев.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here