Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће 28. децембра са премијерком Аном Брнабић и министрима изложити програм “Србија 2025”.

После отварања мултимедијалне изложбе “Србија 2019 – година инфраструктуре”, Вучић је новинарима рекао да ће то бити план за будућност.

“План за будућност којим ћете се додатно поносити”, поручио је Вучић и нагласио да је видљиво колико је Србија напредовала.

Захвалио је свима који су, упркос свим хајкама и харангама, подржавали посвећеност у раду.

“Без њих не бисмо могли пола онога да урадимо што смо данас урадили”, додао је Вучић.

Најавио је да ће за два дана отворити деоницу ауто-пута Обреновац-Сурчин, а 26. децембра нових 27 километара Ипсилон крака Коридора 10 према Келебији и мађарској граници.

Указао је и да радници из Кине, који су ангажовани на инфраструктурним пројектима у Србији, раде одлично и да су саградили фантастичан мост преко Саве и Колубаре, који ће бити отворен у среду.

“Дођите прекосутра да обиђете тај величанствени мост. То је преко воде све време, преко Саве и Колубаре, две реке су премошћене”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли је квалитет путева који раде Кинези једнаког квалитета као путеви које раде Европљани.

Председник у априлу у Кини

Вучић рекао да прихвата позив кинеског колеге Си Ђипинга да у априлу посети Кину.

Пренео је да је, на данашњем састанку са кинеском компанијом “Зиђин”, која је преузела РТБ Бор, од кинеске амбасадорке Чен Бо добио позив председника Кине да посети ту земљу.

“Потврђујем да идем у априлу у посету Кини. Подсетио бих вас, амбасадорка, да ћу бити много тужан ако не дође до посете председника Сија Србији до краја идуће године, како ми је потврдио”, казао је он на отварању изложбе о инфраструктурним пројектима.

“Држава се води на озбиљан начин”

Упитан да прокоментарише оптужбе да је крив за мигрантску кризу и да ће населити Србију мигрантима, Вучић је, иронично, одговорио: “Јесте утицај Србије је огроман на догађаје у Авганистану и Сирији. Ми смо велесила. Ми смо криви за мигрантску кризу. Слушам већ три или четири године те приче. Сваке године чим се појави реч мигранти неки скоче и кажу – Вучић прави паркинг зону и хот спот за мигранте”.

Указао је да, када каже примиће 50-оро деце, онда му неки кажу “нећеш овде”.

“Престаните с тим. Држава се води на озбиљан начин. Сви ксенофоби овог света, који желе да разоре углед Србије у свету, се пронађу ту да тобож нешто штите”, нагласио је он.

Вучић је рекао да је то био случај и када је грађен ауто-пут до Чачка, подсећајући на случај храст.

“Тада су рекли – ‘немојте да радите било шта, имаћете проблем с храстом’. Отварањем тог ауто-пута спасили смо 20 до 30 живота”, констатовао је он.

Вучић је казао да је неко морао да пресече и ради и када су говорили против “Београда на води”.

“Неко мора да има храбрости, стрпљења и трпељивости”, поручио је он.

“Нећу никоме дозволити да сруши војну индустрију”

Одговарајући на новинарско питање о писању немачког Шпигла о подршци државе наводној корупцији у војној индустрији, Вучић је рекао да је “умешаност државе онолика колико смо помагали свакој фабрици наменске индустрије”.

“И тек ћемо помагати, планирамо да додатно оживимо нашу наменску индустрију. После свих удара који су постојали и на фабрику у Лучанима, и на фабрику у Ваљеву, као да би неко желео да нам затвори све фабрике, да не производимо оружје”, оценио је Вучић.

Додао је да су у питању велики интереси и да многе земље желе да сруше војну индустрију Србије.

“Ја ни било коме споља, ни било коме изнутра, нећу дозволити да сруши војну индустрију Србије. Нећу дозволити зато што у њој ради 11.000 људи, зато што је то темељ напретка наше армије, зато што је то темељ опстанка наше земље”, поручио је Вучић.

“Потребна широка народна коалиција”

Александар Вучић је истакао да сматра да је потребна широка, народна коалиција људи који воле земљу, и да је, ако је некоме у његовој странци стало више до власти, онда му то говори само, у прилог томе да прави такве врсте савеза.

Вучић је тако одговорио на питање да поједини функционери из СНС-а сматрају да коалициони партнери на листи СНС-а не заслужују толику подршку и да ли ће опет ићи са њима на изборе.

“Ја бих волео када би увек било само критике, а не само на рачун неког другог из наших редова. Задовољан сам сарадњом коју смо имали са свима у нашој коалицији”, рекао је он.

Вучић је казао да је чуо да је неко рекао да ПУПС не заслужује онолико колико је добио и да мисли да је ПУПС био добар и коректан партнер и да ће тако бити и у будућности.

Поручио је страначким колегама да, ако неко мисли другачије, то може да изнесе на Главном одговору СНС-а 29. децембра.

“Волео бих да тако сучелимо аргументе. Ми смо демократска странка и може свако да каже шта хоће, а када се договоримо онда наступамо јединствени”, рекао је Вучић.

“Верујем у институције”

Вучић је истакао да његови политички противници све што ураде, објашњавају тиме да су против власти, те истакао да је, у случају председника општине Стари град Марка Бастаћа, уверен да ће надлежни органи утврдити шта је истина.

Вучић је, упитан да прокоментарише Бастаћеве речи, поводом слуцаја Лешњак, “да му је све намештено, јер је цепао плакате председника”, рекао да је Бастаћ познат по томе што је чупао знакове, вадио коцке…

“Ја верујем у институције Србије и уверен сам да ће надлежни органи то да покажу”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here