Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник Александар Вучић разговарао је са политичким представницима Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији. Припремили смо јаке мере ограниченог карактера као одговор на понашање Приштине, али ћемо сачекати састанак у Паризу, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Београд спремио мере против Приштине, која је увела таксе, и нагласио да ће се са њима ићи после састанка у Паризу.

Како је додао, његов задатак у Паризу ће бити да упозна представнике Европе, Меркелову и Макрона, о одговору Србије после девет месеци антицивилизацијских такси, резолуциеј о тзв. геноциду, формирању војске, неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине.

Председник је изразио забринутост због, како је навео, припреме акција ФИТ-а и РОСУ за хапшење више десетина Срба и апелује на међународну заједницу да то спречи.

У лудилу борбе албанских партија за рејтинг увек страдају Срби, указао је председник и замолио земље Квинте да покушају да спрече покушај нове провокације, које имају за циљ не само хапшење него и исељавање Срба.

“И даље ћемо радити на спречавању признања”

Председник Вучић изјавио је, коментаришући чињеницу да годину дана ниједна земља није признала Косово, да ће Србија и даље радити на спречавању признања.

На питање да ли то сматра српским дипломатским успехом, Вучић каже:

“Што се тиче непостојећих признања у последњих годину дана, ја сам срећан што ми, овакве будале, успевамо да се носимо са таквим ‘генијима, академицима и научницима”, бар донекле”, рекао је он, мислећи на албанске политичаре у Приштини. Покушаваћемо и даље, додао је председник.

Међутим, поручио је да у Паризу неће нити никаквих разговора о статусу КиМ. “Они који су мислили да ће у Паризу бити неких разговора, греше. Неће бити никаквих разговора док не укину таксе. Можемо о лепом времену да разговарамо, а о статусу КиМ неће бити разговора, док не укину таксе”, рекао је председник.

Вучић каже да Албанци мисле да је њихов безобразлук и дрскост важнија од свега и да мисле да се исплати да стварају нову реалност.

Поручио је, иронично, да је одлучио да буде непослушан, пошто је видео да му у америчким извештајима прете, као и да ће на још нешто храбрији начин и отвореније да заступа интересе нашег народа, али и да се бори против “лудила Албанаца”.

“Укините таксе и разговараћемо о чему хоћете, ако не, причаћемо о лепом времену и добрим боксерима у Приштини, на пример. Нема дијалога док се не приведете познању права и док не почнете да поштујете норме међународног права. То ће бити моја порука Мерекловој и Макрону”, навео је Вучић.

“Тешко Србима док се не заврше избори у Приштини”

Тешко Србима док се избори у Приштини не заврше, констатовао је Вучић и указао да су Србија и Срби једина тема у Приштини, те да се албански политичари утркују у томе ко више мрзи Србе, рачунајући да гласове бирача.

Вучић је, одговарајући на питање какве сигнале сада Приштина шаље када Кадри Весељи каже да се предомислио и да таксе треба да остану, а Рамуш Харадинај најављује сусрет са Меркеловом у Берлину и каже да ће добити визну либерализацију и без повлачења такси, као и да ради на спречавању “Додик државе”, рекао:

“А замислите државу коју бисте могли да назовете ‘Тачи-Харадинај’ држава. Знате ли неког ко хоће да живи у таквој држави, пошто стално вређају српске представнике?”, упитао је председник.

Вучић је рекао да је, што се тиче визне либерализације, спреман да то одмах потпише, и да имају нашу сагласност да се што пре укину визе.

“Што се такси тиче, не морају да их склоне. Ја сам то негде и знао и на почетку сам, једини, рекао да ће оне дуже да трају. Ми се сада, уз губитке које смо имали, прилагођавамо новим околностима. Наћи ћемо тржиште за своју робу. И у другом и трећем кварталу наша ће привреда драстично расти. Требало нам је времена за то, али решићемо ми тај проблем, а они ће се суочити са бројним проблемима”, уверен је Вучић.

“Неће се дочепати севера”

Председник Вучић је Србима изабраним за градоначелнике општина на северу КиМ рекао да раде свој посао, да не журе са евентуалним оставкама, те да ће прво “упознати” Приштину са мерама које је држава припремила као одговор на њене досадашње потезе.

На питање шта је сугерисао представницима Срба са севера КиМ, који су изашли на изборе, али су раније најавили могућност да поново поднесу оставке, Вучић је пренео да им је рекао да раде свој посао.

“Знам ја да многи на Косову чекају наше фаталне грешке да би се дочепали севера. Мораће на други начин то да обаве. А то, код нас на југу се каже – неће да може”, рекао је председник.

Вучић је претходно разговарао са представницима Срба, након што су кандидати Српске листе убедљиво победили на изборима за градоначелнике четири српске општине на КиМ, а пре седнице Скупштине Србије о Космету.

Састанку у Палати “Србија” присуствовало је око 140 представника Срба, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

После састанка новинари су забележили изјаве учесника.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да су изабрани градоначелници спремни да напусте поново институције ако не буде разумевања Приштине, али и да ће се то десити на свим нивоима – од тужилаштава и судова, до просвете.

Према његовим речима, победа Српске листе је победа српског јединства.

“На данашњем састанку захвалили смо председнику Вучићу на пожртвовању, на свему ономе што ради да би свима нама на КИМ олакшао живот”, рекао је Ракић новинарима.

Позвао је међународну заједницу да уважи вољу народа и додао да од амбасадора и представника међународних организација није добио још ниједну честитку на томе што је читав процес протекао у миру.

“Али су се сетили изборног процеса из 2017. Кад ми у разговору са амбасадорима поменемо нешто од раније, на пример погром, они кажу:”хајде да причамо о будућности, немојте се враћати у прошлост. А кад је њихов интерес у питању онда се сете 2017, па чак иду и до Првог светског рата, Косовског боја. Ваљда им је Милош крив кад је њихв интерсе у питању”, закључио је Ракић.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, који долази из Штрпца на југу Космета, рекао је да је убедљива победа на изборима на северу и Србима јужно од Ибра дала додатну снагу.

“Наша најевћа снага је јединство, и не само политичких представника, већ и већа подршка Срба, изказана кроз гласање, политици Српске листе и, пре свега, председника Вучића”, рекао је Јевтић.

То је, како је рекао, политика опстанка, нормалног живота сваког Србина на КиМ, чији је циљ мир.

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да је пропао покушај Приштине да интегрише северне општине Космета, као што је најављивао градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири.

“Срби су били јединствени, осетили опасност и на демократски и миран начин спречили угрожавање виталних интереса”, рекао је Ивановић.

Он је уверен да се по излазности и гласовима за кандидате Српске листе види да су они који су на претходним изборима гласали за неке дурге кандидате, сада једнодушно гласали за Српску листу.

“У Косовоској Митровици је то посебно занимљиво. Они који су гласали за Оливера Ивановића на претходним изборима, сада су гласали за Горана Ракића. Ово најбоље одбацује сулуде оптжбе појединих марионета из опозиције, који покушавају своју државу и Србе да оптуже за злочин над Оливером”, рекао је Ивановић.

Он је додао да се ситуација на Космету погоршава и да све показује да нема замрзнутог конфликта.

“Зато смо и подржали напоре државе и председника да се ситуација на КиМ што пре реши на компромисан начин, јер ће сутра бити теже и горе за решавање ситуације”, рекао је Ивановић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да ће се о увођењу евентуалних контрамера на мере Приштине озбиљно разговарати и да ће сви потези председника Републике и Владе Србије бити повучени слушајући став Срба са Космета.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here