Mesto za reklamu

17. 01. 2020.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће, уколико Српска напредна странка, чији је лидер, добије поверење грађана на предстојећим изборима, више од 60 одсто функционера из те странке на локалу бити промењено. Председник Вучућ је изјавио и да ће Парламентарни избори у Србији бити одржани 19. или 26. Априла.

“Биће великих промена зато што је после четири, пет или шест година на власти потребна нова енергија”, рекао је Вучић, гостујући у програму ТВ Прва.

Председник је навео и да ће бити великих промена у Влади Србије, којих је било и после претходних парламентарних избора, али, како је оценио, недовољно.

“Штитим сваког од министара, када их нападају, понекад се снажније борим за њих него они сами, не зато што не дам на Владу, него зато што Влада ради тежак посао”, навео је Вучић.

Вучић је рекао и да сматра да капитал политичких странака нису некретнине, већ људи.

“Српска напредна странка ради системски и систематски, унутар СНС имамо и академију младих људи, баш зато што сматрамо да су они будућност”, рекао је Вучић, а на питање да ли сматра да су толике кадровске промене ризичне одговорио је: “Није ме брига да ли је нешто ризично или није”.

Вучић је изјавио и да нема ништа против министра заштите животне средине Горана Тривана, већ очекује од њега, као и од свих осталих министара у Влади Србије, да не беже од одговорности.

Вучић је казао да то што је питао премијерку Ану Брнабић: “Да ли је жив министар Триван?”, а поводом загађења ваздуха у земљи, није значило да, како каже, има нешто против њега лично или против СПС-а, јер, истиче, министре не дели по странци, већ према раду.

“Немам ништа против Тривана, замолио сам га, као што сам молио и више министара, а то је да не беже од одговорности, покажите марљивост, али немојте да кажете да је крив неко други”, рекао је Вучић.

На питање да ли сматра да Триван није добро радио свој посао, председник је одговорио да сматра да је требало да буде активнији.

Одговарајући на питање новинара када ће да се “реши мангупа из својих редова” и престане да преузима одговорност за њихове пропусте, Вучић каже да има само једну ствар против које је, а то је да 100 дана до избора, страначки функционери то време искористе да оду три пута на одмор.

Председник Србије Вучић је између осталог одговорио и на примедбе које је изнео у вези са изјавом представнице Европске уније Тањом Фејон. Рекао је  да нема никакав проблем са Фајон, изузев што она не примећује колико су угрожена права Срба у Словенији.

Вучић је на констатацију да је Фајон забринута због ситуације медија у Србији, као и због бојкота опозиције и питање зашто се свађа са њом, рекао да се са њом не свађа, већ само штити интересе Србије, брани своју земљу, и понаша као председник суверене државе.

“Она не примећује колико су угрожена права Срба у Словенији. Људи треба да знају да су Срби највећа етничка група у Словенији, а једини који немају право да буду национална мањина. Она се због тога не секира”, констатовао је председник Србије Вучић.

Замољен да коментарише ситуацију у Црној Гори председник Србије је изразио стрпењу да се полако брише име српске цркве у Црној Гори, и да ће у Црној Гори остати “некакве митрополије, епархије или савети”.

“Али моја реч се неће променити и остаће иста. Ниједног секунда нисам бранио цркви да се изјасни по националним питањима, као што се и ја изјашњавам”, истакао је Вучић.

Упитан за однос са Милом Ђукановићем рекао је да су у пристојним односима као два председника.

“Моја је обавеза да имам пристојне односе. Нећу ваљда тенкове да шаљем на Црну Гору? Али имам довољно образа, части и храбрости да кажем који су интереси српског народа, а Срба у Црној Гори има 28,75 одсто. Понављаћу то до новог пописа, јер постоји велика борба пошто неки покушавају да смање број Срба”, навео је Вучић.

На питање да ли очекује позив на инаугурацију председника Хрватске Милановића одговорио је “ништа не очекујем од Милановића”.

“Мене једино што занима је шта могу да ураде за Србе, а шта ми за Хрвате”, истакао је председник.

 

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here