Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Председник Србије Александар Вучић је јутрос разговарао телефоном са председником Русије Владимиром Путином. Обраћајући се новинарима рекао је да ће Србија имати веома повољну цену гаса, а уговор ће бити потписан на три године. Из Кремља је саопштено да су председници две државе разговарали телефоном о снабдевању Србије природним гасом и потврдили обострано расположење за јачање стратешког партнерства између Русије и Србије, навео је Кремљ. Двојица лидера су разговарала и о Украјини и Косову.

Председник Вучић је рекао да је изнео Путину и став Србије да бисмо желели што брже успостављање мира у Украјини, а да је руски председник изнео податке из свог угла.

“Рекао је да постоји понуђени споразум, а који је на столу у Москви, Кијеву, и другим центрима моћи. Неке одређене елементе сам чуо, али није нешто чиме можемо да се бавимо. Надам се да ће се мир успоставити. За све друго могу да кажем веома коректан и добар разговор”, нагласио је председник Вучић.

Каже да су ти елементи веома повољни за Србију и да ће формула која се до сада користитила остати иста, односно да ће цена бити веома повољна.

“Цена за гас биће 100 одсто према нафтној формули, што значи од 310 до 408 долара за хиљаду кубних метара гаса, то је цена за 2,2 милијарде кубних метара гаса, убедљиво најповољнија цена у Европи, остаје питање цене за додатне количине од 800 милиона кубних метара гаса, јер нам је повећана потрошња”, навео је Вучић.

Након разговора је, каже, упутио писмо директору “Гаспрома” Алексеју Милеру, како би колико сутра разговарали о новим количинама гаса.

“Ако све реализујемо из договора са Путином имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћи ћемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечан кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи”, рекао је председник током обиласка робних резерви у Београду.

Вучић је рекао да је и Путину објаснио да су због индустријског напретка Србији потребне веће количине гаса.

Председник Србије је рекао и да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишта гаса у Србији.

Изразио је захвалност руским партнерима на коректности.

Председници Србије и Русије су у новембру прошле године, приликом састанка у Сочију, постигли договор да ће цена руског гаса за наредних шест месеци бити 270 долара, односно остати иста, уз испоруку веће количине.

Актуелни споразум о испорукама руског гаса истиче 31. маја, а Вучић је раније најавио да ће током разговора с Путином покренути питања количина испорука гаса, као и његове цене.

Александар Вучић и Владимир Путин су телефоном разговарали и у априлу, када је Путин честитао Вучићу победу на председничким изборима.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here