Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Републике Албаније Еди Рама и заменик председника Владе Северне Македоније задужен за европска питања Никола Димитров, потписали су данас Заједничку изјаву “Будућност проширења – поглед из региона”, у оквиру иницијативе за сарадњу Отворени Балкан.

Текст Заједничке изјаве преносимо у целости:

“Европска унија и њене државе чланице, заједно са партнерима из региона, потврдиле су недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана на Самиту на Брду 6. октобра.

Западни Балкан је поновио своју и посвећеност региона европским вредностима и демократским принципима, владавини демократије, основним правима и владавини права.

Међутим, упитни капацитет Европске уније да интегрише нове чланице, унутрашње дебате међу државама чланицама ЕУ и билатерални односи, ометали су стварни напредак региона ка ЕУ.

На папиру, политика проширења остаје активна. У пракси, међутим, постоји растуће разочарење међу грађанима региона у погледу ЕУ перспективе.

Поред тога, кашњења у ЕУ перспективи исувише су коштала регион у политичком смислу.

Северна Македонија је одличан пример неостварених обећања Европске уније. Њена Влада се потрудила да испуни услове Брисела, само да би се нашла изолована и препуштена да се носи са последицама одлука ЕУ. Ова ослабљена перспектива европских интеграција прети да нас остави више дезинтегрисанима него икад. Осећај је заједнички широм региона.

Док Европска унија развија нове и далекосежне стратегије, регион очајнички покушава да реализује постојеће. И док је наш пут ка Европској унији исклизнуо из колосека, ми остајемо посвећени достизању стандарда ЕУ.

Не можемо да дозволимо да ова негативна спирала угрози саму основу будућности и просперитета региона.

Европска унија иде напред, док је регион заглављен у дилемама саме ЕУ. Европска унија треба и мора да истражи све путеве за бржу интеграцију Западног Балкана у периоду који претходи приступању, заједно са својим обавезама за фазно приступање како је дефинисано у новој методологији.

У складу са тиме, било би корисно укључити регион у развој трговинске и пореске политике Европске уније, као што су механизам за прилагођавање границе емисије угљен-диоксида и заштитне привремене мере ограничења на увоз челика, да набројимо тек неколико.

Такође бисмо могли да истражимо могућност да Западни Балкан буде изузет од различитих мера трговинске политике ерга омнес.

Наши универзитети могли би да буду укључени у област високог образовања и истраживања Европске уније, чиме би се пружила једнака шанса за учешће у прилагођеним програмима, истраживању и иновацијама ЕУ. Истовремено, наша пољопривреда вапи за додатним средствима, при чему има огроман потенцијал за ширење и испоруку висококвалитетних производа на тржиште Европске уније.

Ово би могло да спречи негативан утицај на стабилизацију и привредни учинак региона. Верујемо да је у интересу Европске уније да помогне изградњу и промоцију сигурног и просперитетног региона.

И више од тога – могли бисмо заједно да истражимо учешће у Шенгену и постепену интеграцију у јединствено тржиште Европске уније.

Данашњи свет се брзо мења. Време је да се делује и то одлучно. Не можемо себи да приуштимо нити ће нам бити опроштене пропуштене прилике, попустљивост и недостатак одлучности да остваримо ову стратешку визију.

Потребно је да се боље разумемо, ако желимо да постигнемо најбоље резултате. Ако неко мисли да морамо да делујемо сада, то је већ било јуче.

У том циљу, данас смо поново потврдили одлучност да продубљујемо нашу економску сарадњу у оквиру иницијативе Отворени Балкан, надограђујући се на агенду Берлинског процеса и уз фокус на брзу и прилагођену реализацију.

У овом подухвату ангажовали смо наше привредне коморе и задужили их да припреме детаљне смернице за реализацију Меморандума о разумевању о сарадњи на олакшању увоза и извоза, који је потписан у Скопљу 29. јула.

Данас смо одобрили детаљан план спровођења мера о олакшавању трговине и затражили од Регионалне привредне коморе Западног Балкана да даље прати процес имплементације. Такође смо одлучили да формирамо Међуминистарски савет, који ће блиско сарађивати са привредним коморама на спровођењу ових мера.

Западни Балкан је спреман да се покрене убрзаним темпом. Треба ићи напред. Тако и Европска унија треба да се покрене – према Западном Балкану. Останак у празном ходу није опција.

Позивамо све остале стране у региону да нам се придруже и желимо им добродошлицу. Отворени Балкан је отворен”, наводи се у интегралном тексту Заједничке изјаве, који је доставила прес служба председника Вучића.

Отворени Балкан најбољи пут за превазилажење проблема

Раније данас у оквиру иницијативе Отворени Балкан, у Палати Србија одржан је трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића са премијером Албаније Едијем Рамом и замеником председника Владе Северне Македоније Николом Димитровим. Том састанку претходио је разговор званичника са представницима компанија из Србије, Албаније и Северне Македоније, као и разговор са представницима Атлантског савета.

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Иницијатива Отворени Балкан у политичком смислу најбољи пут за превазилажење проблема у региону. Вучић је, на заједничкој конференцији за медије, нагласио да Иницијатива Отворени Балкан није резервна иницијатива, већ нада да нешто може да се променимо у будућности. Како каже, на политичком нивоу, Иницијатива је од великог значаја нарочито за српски и албански народ.

Упућујући на то да је Рама казао да су Срби и Албанци за Балкан оно што су Французи и Немци за ЕУ, Вучић је казао да, познајаћу прилике сматра да би се и око тога посвађали, односно посвађали би се ко би били Немци, а ко Французи.

“Ова Иницијатива је у политичком смислу најбољи пут за превазилажење проблема, да упознајемо једни друге, да боље разумемо једни друге и да почнемо да слушамо једни друге”, казао је Вучић.

Указао је да је то потребно да би могли да доносе праве закључке и да се никада не угрозимо мир.

“И да наши људи и Срби, и Албанци, и Македонци, и сви остали, могу да живе неупоредиво боље”, поручио је председник Србије.

Вучић је нагласио да све што се ради на иницијативи “Отворени Балкан” има за циљ да буде боље грађанима три државе и њихово окружење, да је то добро за европски пут.

Рама је поручио данас да регионална иницијатива Отворени Балкан није конкуренција ЕУ интеграцијама већ комплементаран процес и изразио наду да ће се прикључити и Црна Гора, иако представници ЦГ верују да ће та земља бити примљена у ЕУ већ 2022. године.

На питање новинара да ли би Отворени Балкан могао да буде привремена замена за ЕУ пошто за ту земљу измиче датум за почетак преговора о чланству, Рама је рекао да стално понављају да је Отворени Балкан комплементаран европским интеграцијама и без обзира на политику постоји стална интеракција између људи који нешто продају или производе.

Истакао је да ти људе трпе у сваком смислу речи због граница и да на свим међународним скуповима три земље, Србија, Северна Македонија и Албанија, понављају позив свима у региону да се придруже иницијативи Отворени Балкан.

“Када је реч о неслагањима, ту имамо дијалог који има свој пут, ако шест земаља ЗБ постану део свега овога биће далеко боље и за Косово и за БиХ, много лакше ћемо комуницирати једни са другима, и све ће бити боље. Албанци и Срби су за Балкан исто што су за Европу били Немци и Французи”, навео је Рама.

“Када је реч о ЦГ, она очекује да ће да се прикључе ЕУ следеће године, онда ћемо ми да имамо додатног заговорника који ће да заступа Отворени Балкан. Ајде да видимо да ли ће да се придруже ЕУ следеће године, ја има то желим. Ипак, немамо информације да су спремни да то ураде, али када год да уђу надам се да ће подржати Отворени Балкан”, рекао је Рама.

Истакао је да је Отворени Балкан заиста школа за европске интеграције.

“Када се заврши 2022, ми ћемо их позвати на децембарском самиту, било да нам покажу како су успели да се прикључе тако брзо ЕУ или да постану део иницијативе Отворени Балкан”, поручио је албански премијер.

Заменик премијера Северне Македоније Никола Димитров истакао је данас да је иницијатива Отворени Балкан важна и да је регионална сарадња “европски, мудар и прави избор” и да нема дилеме шта чинити кад треба налазити решења и правите боју будућност.

Солидарност је основ за будућу интеграцију и то значи да се бринемо о другима, као што се бринемо о себи, рекао је Димитров и напоменуо да ће, што боље земље региона буду сарађивале и Европска унија бити уверенија да државе унети проблеме у Унију, рекао је Димитров на заједничкој конференцији после данашњег састанка.

” За Северну Македонију је важно да остане део иницијативе због економија и европске будућности региона. У случају да дође до промене власти ми смо демократија. Надамо се да ће воља грађана бити таква да ко год дође на власт земља иде напред што значи и европеизацију и добре односе са суседима”, рекао је Димитров.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here