Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Републике Чешке Андрејем Бабишом, са којим је разговарао о ситуацији везаној за борбу против пандемије КОВИД-19, билатералним односима, европском путу Србије, као и о регионалној ситуацији, наводи се у саопштењу.

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је премијеру Бабишу на посети и посебно истакао подршку наше земље Чешкој у борби против корона вируса.

„Изражавамо подршку и искрену наду да ће Чешка успети да савлада здравствени изазов проузрокован пандемијом заразне болести Ковид-19 и да ће се изборити са свим последицама ове болести. Верујем да ће се Чешка, као и свет уопште, ускоро вратити у нормалне животне и економске токове“, рекао је председник Вучић и додао да очекује да ће у наредном периоду приоритети ЕУ бити усмерени ка економском опоравку, као и да ће велика пажња бити посвећена активностима у домену здравствене заштите.

Председник Вучић је такође изразио очекивање да ће ЕУ, упркос изазовима са којима се сви суочавамо, наставити са активним спровођењем политике проширења и да ћемо добити потврду да постоји чврсто опредељење ЕУ за наставак и продубљивање сарадње са нашим регионом.

„Високо уважавамо континуирану подршку Чешке убрзању процеса европских интеграција Републике Србије, како билатерално, тако и у оквиру В4 и очекујемо да Чешка настави да у оквиру ЕУ утиче да се наши реформски напори адекватно валоризују“, поновио је председник и додао да пуноправно чланство у ЕУ представља стратешки спољно-политички циљ наше земље.

Председник је додао да Србија у потпуности остаје посвећена реформском процесу и европским интеграцијама са јасним циљем пуноправног чланства у ЕУ.

Председник Вучић и премијер Бабиш су се сагласили да даље јачање билатералних односа који су традиционално добри и пријатељски, без отворених питања, као и одржање интензитета сусрета на највишем и високом политичком нивоу, треба да остане приоритет у даљем раду.

„Србија жели да интензивира своје економске односе са Чешком, што укључује и даље повећање трговинске размене. Сматрамо да би и поред оствареног резултата спољнотрговинске размене између Србије и Чешке која је у 2020. г. достигла вредност од готово 1,2 милијарде евра, требало наставити са даљом подршком унапређењу економске сарадње и већем приливу чешких инвестиција у нашу земљу“, рекао је председник Вучић и додао да је у 2020. години обим спољнотрговинске размене са Републиком Чешком износио 1,16 милијарди евра, као и да је та земља прошле године била наш 11. спољнотрговински партнер.

Председник владе Републике Чешке Андреј Бабиш изразио је задовољство посетом Србији и нагласио да је Србија показала озбиљност и одговорност у борби против пандемије КОВИД-19, чиме је дала пример многим земљама Европе и света.

Он је посебно истакао традиционално добре односе Србије и Чешке које карактерише историјска повезаност и традиционално пријатељство, словенска блискост и афинитет између два народа, као и солидарност коју смо ми испољили у судбоносним историјским тренуцима, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here