Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Председник Александар Вучић угостио је прву генерацију полазника програма “Барвалипе – Роми у јавној управи Србије”, и поручио им да верује у њихову снагу и снагу српског друштва, јер смо потребни једни другима, и да напредујемо у будућности можемо само заједно.

Вучић је подсетио да су редитељи Емил Лотјану и Емир Кустурица у својим филмовима естетски третирали Роме као глобалну аристократију, јер, како је рекао, иста нит плементог држања спаја Роме о којима певају Лорка, Горки и Пушкин, пише Виктор Иго или Де Сервантес.

Сви смо, подсећа, слушали оперу “Кармен” Жоржа Бизеа, док је чувени Џими Хендрикс кроз име свог трија дао посвету најбољим музичарима које је знао, Ромима, а Србији је, истиче, провиђење даривало фантастичне људе од Шабана Бајрамовића, “Орфеја српске музичке сцене”, до Бајрама Баје Саитовића Лукина, европског првака у писању ромске поезије, професора филозофије и саветника за ромска питања у Канцеларији за људска и мањинска права.

Како каже, после оваквих речи, неко би запитао да ли то иду неки избори, или је нешто од Рома потребно, али он, истиче, говори тако зато што верује у њихову снагу.

“Верујем у вашу снагу, у снагу српског друштва да разуме колико смо једни другима потребни, јер да будем слободан, данас наша будућност добрим делом зависи од тога колико ћемо заједнички успети да радимо”, рекао је Вучић.

Председник је указао да и Роми представљају радну сангу наше земље, помажу да се доведу инвеститори, да земља забележи раст у Европи и да буде најбоља, те да без њих, то не би могло да се постигне.

“И не, немамо никакве изборе. Наш је избор да се ви осећате и да будете срећни у својој земљи, Србији, коју волите једнако као и ми, и која ништа мање не припада вама, него нама који припадамо неким другим народима”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here