Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Представници Срба из Црне Горе и Републике Српске разговарали су у Београду с председником Србије и патријархом Иринејом.

Састанку су присуствовали и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Учествовали  су и председник Нове српске демократије Андрија Мандић, лидер Праве Црне Горе Марко Милачић, председедник Демократске народне партије Милан Кнежевић.

На састанку су учествовали и министри у Влади Србије Небојша Стефановић, Ивица Дачић, Горан Кнежевић, Александар Вулин, као и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

После састанка у обраћању јавности учесници су пренели о чему су разговарали и поруке које су упутили:

Председник Александар Вучић је истакао да су се окупили на Сретење да би саслушали једни друге.

“Србија се налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економија најснажнија. Само мађарска економија може да се мери са српском по расту”, каже Вучић.

Уз прихватање порука патријарха о неопходности јединства и солидарности, увек смо били уз свој народ и у РС и у Црној Гори, рекао је председник.

Према његовим речима, Србији је неопходан мир више од свега.

“Показао сам да је потребно време да оснажимо Србију, да имамо више деце. Морамо стратешки да водимо рачуна о томе”, упозорава Вучић.

Није, како истиче, ни кукавица ни плашљивац. “Моја молба је да пре свега водимо рачуна да је највећи успех Србије колико дуго може да се чува мир”, каже председник.

“Бићемо уз свој народ и то се не доводи у питање”, истакао је Вучић.

Молба Додику да све ради кроз институције

Председник Вучић је истакао да разуме бојазан српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и председнице РС Жељке Цвијановић, и да разуме шта значи удар на идентитет и имовину Републике Српске.

Додик га је, како наводи, обавестио да се ради на томе да се Републици Српској касније одузму и шуме и воде и вртићи.

Међутим, замолио је Додика да све раде правно, кроз институције, без било какве дестабилизације ширег региона.

“Нема сумње да је неправедно то што се ради српском народу”, истакао је председник и додао да ни Харадинај није сам уводио таксе, већ је било и оних у међународној заједници којима то није сметало.

“Избећи опасност да сви оптужују Србију”

Нагласио је да се мора избећи опасност да сви оптужују Србију.

Упитао је и како је Београд крив за таксе, за доношење закона у Црној Гори, и за оно што се збива око Уставног суда у БиХ.

“Нећемо дозволити да окриве Србију и српски народ. Наставићемо да подржавамо Републику Српску, која никада није имала такву подршку какву има данас. Наставићемо да подржавамо народ у Црној Гори кроз све институције међународне заједнице. Борићу се да сачувамо мир и стабилност”, нагласио је председник.

Патријарх Иринеј: Неопходно јединство 

Патријарх Иринеј је након састанка рекао да тражимо путеве и начине да кажемо ко смо.

“Оно што нам је данас потребно је да будемо јединствени у најпунијем смислу речи, нисмо велики народ и можемо да опстанемо само ако останемо јединствени у добру”, истакао је патријарх Иринеј.

То ће нам помоћи и данас, каже патријарх, када многе наше комшије и моћници на нас гледају посебним погледом и имају посебну претпоставку о нама.

“Наше је да се покажемо какви смо. Само јединство, памет и ум може учинити да се одупремо многим искушењима и да сачувамо наш народ, који ће остати на огњиштима својих предака”, указао је Иринеј.

“Надамо се да ћемо из многих неприлика својом памећу, јединством и слогом изаћи на прави пут и будемо достојни наследници наше културе”, закључио је патријарх Иринеј.

Додик: Пређена црвена линија

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да се одлуком Уставног суда БиХ зашло у имовину РС и то након неколико пресуда да имовина припада ентитетима.

“Тиме је пређена црвена линија и то подржавају западне земље”, истакао је Додик и додао да је Вучића упознао са детаљима.

Истакао је да неће учинити ниједни меру да уруши стабилност и да РС има институционалне механизме да заштити своја права.

“Народ ће одлучити. Тражићемо да се путем одлуке народа и референдума, без обзира на то колико су нам то оспоравали, одлучи о статусу Републике Српске”, поручио је српски члан Председништва БиХ.

Мандић: Снага српске солидарности у Црној Гори

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао је да су представници Срба из Црне Горе задовољни састанком.

“Много смо срећни што је и данас констатовано да је снага српске солидарности своје најлепше лице показала након ових дешавања у Црној Гори”, рекао је Мандић.

Захвалио је свима онима који су заједно са њима стали раме уз раме.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here