Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која обезбеђује безбедно окружење и слободу кретања на Косову Метохији. Председник Александар Вучић каже да је Столтенберг, у вези са одређеним гласинама око останка КФОР-а на КиМ, био јасан у свом одговору да КФОР и снаге НАТО-а настављају да се фокусирују на очување мира и стабилности.

Јенс Столтенберг је, на заједничкој конференцији за медије са председником Александром Вучићем након састанка у Бриселу, рекао да је НАТО посвећен миру и стабилности на Западном Балкану и да улаже напоре у тој области деценијама.

Мисија КФОР-а је, како каже, најочигледнија демонстрација те посвећености НАТО-а јер та мисија обезбеђује безбедно окружење и гарантује слободу кретања на основу мандата УН.

Вучић: Забринут сам за дијалог, ништа рационално у приступу Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Бриселу да није могао да попусти Приштини ни по једном питању на којем су инсистирали на Самиту “Брдо-Бриони”.

Забринут сам за будућност дијалога, јер у свему што сам чуо на том скупу нема ничег рационалног, навео је председник.

НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији, поручио је шеф НАТО-а.

Столтенбер је рекао да Алијанса подржава процес нормализације односа Београда и Приштине, истичући да је дијалог најбоља платформа за налажење решења која поштују права свих заједница да се постигне трајан мир, који гарантује просперитетну будућност за све.

Позвао је две стране се ангажују када је реч о нормализацији односа.

Столтенберг напомиње да је НАТО посвећен снажном партнерству са Србијом, истичући да Алијанса поштује војну неутралност Србије.

“Као суверена земља, Србија има право да бира свој пут”, навео је Столтенберг додајући да партнерство са НАТО-ом може донети користи грађанима Србије, али и региону.

Столтенберг додаје да НАТО сарађује са Србијом, обучава српске официје како би учествовали у мировним мисијама.

“Наша сарадња донела је велику корист и надам се наставку партнерства”, каже шеф НАТО-а.

Одговарајући на питање новинара о повећању броја војника из Хрватске, као чланице НАТО-а, у мисији КФОР, Столтенберг је рекао да сви НАТО савезници делују у оквиру истог мандата УН и истих смерница.

“То зависи који савезници дају највећи допринос тој мисији и ти бројеви варирају током времена. Поздрављам нашег НАТО савезника Хрватску и они делују по истом мандату и оквирима као и друге трупе које су део КФОР-а. Свака промена у мисији КФОР-а и тим оквирима мора да буде договорена консензусом од стране свих 30 савезника”, рекао је шеф НАТО-а.

Вучић: Столтенберг јасан у одговору на одређене гласине 

Напомињући да је ово врло важан састанак за Србију, председник Вучић је нагласио да је врло задовољан садржајем разговора са Столтенбергом.

“Добили смо много уверавања од Столтенберга о свим безбедносним питањима на Западном Балкану. Имали смо нека питања у вези са одређеним гласинама, Столтенберг је био јасан у свом одговору у потреби да се задрже мир и стабилност у региону и да се КФОР и снаге НАТО-а фокусирују на очување мира и стабилности. То је било нешто што смо тражили и мислим да ће то донети мир људима не само на КиМ већ и у целом региону”, каже Вучић.

Додаје да је са шефом НАТО-а размотрио различита питања важна за цео регион, Косово и Метохију, ваздушном простору.

“Могу да кажем да сам веома задовољан изјавом Столтенберга да поштује неутралност Србије и суверенитет Србије. Нисмо били подстицани, а камоли приморавани од стране Столтенберга да поступимо другачије и сматрамо се партнерима”, навео је Вучић.

Рекао је да ће до краја октобра и почетком новембра бити обелележно 15 година Партнерства за мир. Председник је тим поводом позвао Столтенберга да посети Београд и Србију.

“Надам се да ће наћи довољно времена и разлога да посети Србију, мислим да би то била сјајна потврда наших добрих односа и да ће то подстаћи наше односе у будућности”, рекао је председник.

Вучић наглашава да је учинио “све што је у његовој моћи” да убеди Столтенберга да је Србија потпуно и стопостотно посвећена процесу дијалога и да ће дати све од себе да са Приштином постигне компромисно решење.

“Обојица знамо да је то процес и надамо се да ћемо имати довољно снаге да тај процес довршимо на позитиван начин, морамо чувати мир и стабилности који су увек боља опција од насиља, инцидената, немира”, рекао је Вучић.

Председник Србије је упутио захвалност шефу НАТО-а што је увек био спреман да размотри сва велика и важна питања са Србијом, што је увек био отворен.

“Србија ће остати и очувати своју неутралност. То не значи да нећемо повећати ниво наших заједничких активности, потпуно сам сигуран да можемо да постигнемо више, и да можемо више сарађивати у будућности”, навео је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да се нада да је погрешно разумео неке гласине, истичући да су га речи генералног секретара умириле.

Нагласио је да Столтенберг добро разуме ситуацију у региону и Србији, зна све наше проблеме и како се са њима носити.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here