Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Александар Вучић истакао је данас у разговору са савезним министром за европске и међународне послове Аустрије, Александером Шаленбергом, да цени досадашњу посвећеност те земље убрзању европских интеграција Србије и да се нада наставку континуиране подршке нашој земљи на том путу.

“Србија је чврсто опредељена за наставак реформског тока, посебно кад је реч о владавини права. Такође сам упознао министра Шаленберга са изазовима са којима се суочавају земље Западног Балкана на свом европском путу”, поручио је Вучић, саопштила је прес служба председника.

Шаленберг је лично представио нон-пејпер, којим Аустрија жели да садашњи процес проширења учини много опипљивијим, али и креира могућност да се државе кандидати постепено интегришу у политике Европске уније које су од користи за све њих.

Вуцић је истакао и да је у интересу наставак унапређења политичког дијалога са Аустријом, као и продубљење сарадње у свим осталим областима од обостраног интереса.

По питању економске сарадње, председник Вучић је истакао да је Аустрија трећи највећи страни инвеститор у Србији и пети спољнотрговински партнер у размени услуга, као и да је у прва четири месеца 2022. године робна размена порасла за 50,8 одсто у односу на исти период 2021. године.

„Аустријске компаније данас у Србији запошљавају више од 22 хиљаде радника, а верујем да ће новоуспостављена авио-линија на релацији Београд – Салцбург, бити од додатног значаја за унапређење сарадње и приближавање наших привредника“, поручио је председник Вучић.

Вучић и Шаленберг разговарали су и о геополитичким питањима, као и миру и стабилности у целом региону.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here