Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером, да Србија жели чланство у Европској унији (ЕУ), али да ће уз европски пут градити добре односе и са другима. Бићемо на европском путу, али не очекујте страховит ентузијазам и огромну енергију – рекао је председник Србије.

Вучић је новинарима у Бриселу поручио да је Србија суверена земља и да ће се тако и понашати.

“Бићемо на европском путу, али никоме није јасно шта ће се збивати у ЕУ”, рекао је Вучић и подсетио да је албанском и премијеру Северне Македоније рекао уочи Савета ЕУ шта ће се догађати и да би они требало да сарађују мимо тога шта ће одлучивати у Бриселу.

Вучић се захвалио Јункеру што је ценио Србију и то показивао на сваком месту.

“Хвала за многе ствари које сте учинили за нас у Вашем мандату. Хвала што сте ценили Србију и то показивали на сваком месту”, написао је Вучић на свом Инстаграм профилу “Buducnostsrbijeav”.

Према речима Вучића, Јункер и европски комесар Јоханес Хан су увек показивали велико поштовање према Србији.

“Очекујте рационалан приступ ЕУ и европским интеграцијама, али не неки страховити ентузијазам и огромну енергију”, поручио је Вучић.

Макронова идеја није страшна за Србију, циљ чланство у ЕУ

Крајњи циљ Србије у европским интеграцијама је чланство у ЕУ, изјавио је Вучић на питање новинара како коментарише идеју Емануела Маркона који говори о стратешком партнерству земаља региона са ЕУ, уместо чланства и другачијој методологији на европском путу.

“То што причате су мање више нагађања или како ће да дође до измене текста постојећих документа ЕУ”, рекао је Вучић.

За Србију ништа од тога није страшно болно, рекао је. “Само да знамо ста нам је чинити”.

Ту сада постоје различите приче, али ако отворите или привремено затворите пет или десет поглавља можда би могли да учествујемо у подели структурних фондова у тим областима, напоменуо је Вучић.

“Онда не би чекали пет или седам година да добијемо новац за енергетику и економски и регионални развој. Тешко је да измерите сада, имао добрих ствари и на једној и другој страни. Али, наш крајњи циљ је чланство у ЕУ”, нагласио је Вучић.

Каже да лично веома поштује Макрона и да је са њим разговарао током посете седам или осам сати и да верује да председник Француске жели Србији најбоље, и да воли Србију.

“Сигуран сам да ће се потрудити да пронађемо за нашу земљу оно што је најбоље”.

Вучић додаје да постоје нагађања око тога да ли ће после локалних избора у марту у Француској, доћи до промене одређених документа ЕУ и какве ће ‘дефиниције’ по питању даљег проширења бити усвојене – не може нико тренутно да каже.

“Комисија ће морати да буде установљена и да донесе одлуке да ли ће се више питати комисија или државе чланице. Раније је комисија више одлучивала. Чини ми се да се сада иде више на суверенистички приступ да државе чланице доносе значајније одлуке”, рекао је Вучић.

Зашто је “већа видљивост” односа са Русијом?

Пренео је да су га европски званичници питали зашто је “већа видљивост” односа Србије са Русијом, посебно у војној сфери, на шта је каже, у пријатељском тону, јер је посебно захвалан Јункеру, али и Хану што су увек показивали велико поштовање према Србији, указао како то изгледа из нашег угла.

“Када хоћемо да купимо оружје код западних европских земаља, онда нас испитују шта ‘шта ће вам ово и оно…’, и то траје три године. Једини је Емануел Макрон променио став и казао , хоћете “Мистрал” ево вам”, додао је он.

“Сада не морам да објашњавам никоме јер имамо суверену земљу. Зар наше паре нису добре?”, запитао је он.

Вучић је најавио да ће за месец дана ићи у Иран, коме је захвалио на томе што су Славици Бурмазовић данас вратили троје деце.

“Идем да се захвалим нашим иранским пријатељима и да видим да ли има могућности за нове уговоре. Ми смо независна, суверена земља и ни од кога да тражимо дозволу за били шта”, рекао је Вучић.

Захвалност дипломатама на борби за интересе Србије у Бриселу

Председник Вучић разговарао је данас, током боравка у Бриселу, са дипломатским представницима Србије у главном граду Белгије и захвалио им што се боре за интересе наше земље.

“Хвала свим људима који се храбро и вредно боре за интересе Србије у Бриселу”, написао је председник испод фотографије на званичном инстаграм налогу “Будућностсрбије”, на којој је забележио сусрет са дипломатама.

Председник Вучић биће и гост на радној вечери коју за лидере са Западног Балкан организује шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини.

Кључна тема разговора биће наставак дијалога Београда и Приштине.

На вечери ће бити, како је потврђено, и председник Црне Горе Мило Ђукановић, председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, сва три члана Председништва БиХ – Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић.

Уочи састанка, из кабинета Могеринијеве стигла је порука да нова влада у Приштини мора да укине таксе од 100 одсто, а да Београд треба да обезбеди “повољно окружење” да би дијалог могао да буде настављен.

Председник Србије разговарао је данас са дипломатским представницима Србије у главном граду Белгије и захвалио им што се боре за интересе наше земље.

“Хвала свим људима који се храбро и вредно боре за интересе Србије у Бриселу”, написао је председник испод фотографије на инстаграм налогу “Будућностсрбије”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here