Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима у Сочију да је са председником Владимиром Путином разговарао о свим темама, као и о глобалној политици, али да не може о свему да говори у јавности. О размењеним поклонима. Најавио је да ће сутра телефоном разговарати и са Ангелом Меркел.

Александар Вучић је након разговора са руским председником, и заједничке прес конференције  рекао да је видљиво колико је Русија ствари променила од како су им уведене санкције.

Вучић о томе како га је Путин испратио, а дијаспора дочекала

Председник Вучић каже да је част какву му је руски председник Владимир Путин приредио у Сочију није доживео у животу.

“Путин ме пратио до аутомобила, то нисам доживео, хвала му на томе, хвала му на гостопримству, то до сада нисам доживео”, рекао је председник.

Вучић је додао да га је Путин пратио до врата једино када га је једном ранијом приликом, после званичних разговора, посетио у кући, приватно…

“Овде је изашао, чекао да аутомобил пође, да кренем и махао. Тиме је на посебан начин жело да покаже гостопримство и укаже част нашој делегацији и нашем народу у Србији”, рекао је председник.

Председник је изразио задовољство и тиме како га је српска дијаспора дочекала у Сочију.

“Сви они су наши амбасадори”, поручио је председник.

Као пример навео је изградњу гасовода “Сила Сибира” за око 60 милијарди кубика гаса који иде из Русије за Кину, што је, каже, била велика светска вест.

“То је гасовод који проведе 30 пута више гаса него што иде за Србију”, навео је Вучић и додао да се сада у Русији праве другачији правци развоја, али да он о томе не може да говори.

Он је тако одговорио на питање новинара – ако Путину не сметају европске интеграције Србије, зашто су онда појединим земљама трн у оку односи Београда и Москве и шта каже Путин о томе?

“Разговарали смо о свему, наравно да сам слушао од њега све што сам желео да чујем и све што је он желео да каже по питању глобалне политике и односа са ЕУ, САД, Кином”, рекао је председник Србије.

Додаје да може да одговори о свему по питању наше земље, као и да српска страна покушава да научи све што се тиче геополитике и из тога извуче корист за Србију.

“Што се тиче геополитичких ствари, ту слушамо, научимо нешто и онда гледамо како Србију на најбоји могући начин да позиционирамо”, рекао је Вучић.

Вучић: Путин ме изненадио пушком Милана Обреновића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да га је изненадио поклон руског председника Владимира Путина – пушка Милана Обреновића.

“Добио сам нешто што ми је до сада, не рачунајући награде, ордење и одликовања која сам добио, најдраже – оригинална пушка Милана Обреновића, коју је Русија купила ове године на једној светској аукцији и то је била Путинова жеља да мени поклони”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Каже да такав поклон није очекивао, већ пре неку књигу, шах или вино.

“За пушку му бескрајно хвала, ја нисам могао да верујем. Да видите како је рад урађен, тачно се види да је урађена пушка за Милана Обреновића”, навео је Вучић.

Он је рекао да је, осим пушке, добио и вино из околине Сочија, што је донекле, каже, и очекивао јер је “општепознато” да је љубитељ вина.

“Зна то Путин, није то нека тајна. Ја сам и код њега кући пио с њим, он може да попије нешто друго, ја могу вино, али воли и он вино да попије више него вотку”, открио је Вучић.

Вучић поклонио Путину Икону из 19. века

Председник је казао да је он Путину поклонио икону из 19. века и додао да верује да му се поклон допао, знајући да је Путин верник и да воли иконе.

Вучић са Путином и о “малом Шенгену”

Председник Вучић је рекао  да је са Путином резговарао о ситуацији на Западном Балкану и иницијативи “мали шенген”.

“Било је речи и о инцијативи”, потврдио је председник српским новинарима.

Разменили су, каже, ставове о свим питањима, али руску страну, истиче, посебно интересује питање “НАТО / не НАТО” и за њихов приступ регионалним питањима тај угао је најважнији.

“Мали шенген” је иницијатива коју је председник Србије покренуо са челницима Албаније и Македоније, а која има за циљ остварење четири основне слободе загарантоване у ЕУ, а односе се на људе, робу, капитала и услуга на Балкану.

“Сутра ћу разговарати. Сутра идемо на отварање радова за један аутопут, потписујемо уговор за Моравски ауто-пут, дакле други ауто-пут. То су велике вести за нас. И онда разговор са Ангелом Меркел”, рекао је председник на констатацију новинара да ће у само три дана разговарати са Лукашенком, Путином и Меркел и питање који му је од тих сусрета био најтежи и колико је важно за Србију развијати односе са истоком и западом.

Председник је рекао да за одговорне људе нема лаких разговора и лаких тема.

“А који ми је био лепши нећу и не смем да говорим”, казао је председник и додао да за одговорне нема лаких разговора, као што за одговорне људе нема лаких избора, све је лако само за оне који губе.

Председник је поручио и да за оне који желе да побеђују нема лаких ствари.

Питао је новинаре да ли желе да им прича и колику је имао трему и колико се плашио да не прогреши у уводном говору на руском или на конференцији за новнинаре.

“Можете да замислите, … има и тема које нису лаке од гаса па на даље “, рекао је Вучић и додао да то не значи да под притиском смете лошије да реагујете и правите велике грешке.

“Ако нећете под притиском да радите, немојте да радите тај посао и нема филозофије. Одговорност и озбиљност су за мене најважније речи, а то лако или тешко не познајем”, рекао је да је за њега све тешко па и испити на факултету.

Вучић: Никада влада са онима који су рушили земљу

Председник је рекао у Сочију да није добио никакву званичну понуду из Русије, а поготову не од Путина, да формира владу са појединим опозиционим странкама.

Он је рекао да је било таквих понуда, али да је те који су због тога дошли код њега замолио да одмах и то што пре “напусте просторију”.

“Онај ко би ми понудио да формирам владу са онима који су разорили земљу, да будем њихов сарадник у даљем рушењу Србије….Не пристајем на то”, рекао је Вучић.

Упитан да ли је Путину поставио питање “зашто”, које је најавио у јеку обавештајне афере на конференцији за новинаре, Вучић је рекао да су разговарали о свим темама.

“Имамо добре односе и желимо да их надограђујемо”, поручио је Вучић.

Вучић сутра телефоном с Меркел, три државника за три дана

Председник је најавио да ће сутра, након сусрета са председницима Белорусије и Русије разговарати и са немачком канцеларком Анегелом Меркел. Прецизирао да ће тај разговор са немачком канцеларком бити телефонски.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here