Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Александар Вучић је оценио да ће Србију у наредним деценијама скупо коштати то што није прихваћена његова идеја о разграничењу.

На питање новинара да ли се и даље залаже за разграничење са Албанцима, Александар Вучић је рекао да се водила жестока кампања против могућности компромиса разграничењем, како из дела стране, тако и домаће јавности.

О слободи медија

Поводом Дана слободе медија, председник Вучић је рекао да много тога треба поправити, урадити и разговарати.

Надам се да нико више неће тући новинаре на радном месту као што се догодило новинаркама Пинка и да се неће поновити случај из Гроцке, закључио је Вучић.

“Сви који су правили независно Косово, док се говорило о разграничењу правили су се невешти, јер нису хтели да кажу да су за целокупно Косово независно од Србије. То је требало да кажу истог тренутка. За то се залаже Рада Трајковић, исто као и немачка канцеларка Ангела Меркел и сви остали, за независно Косово у њиховим границама”, рекао је Вучић након обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре.

Његове идеје су, навео је, пропале јер је народ мислио другачије, као и највећи део света.

“Моје идеје су пропале. То ће скупо коштати наш народ, нашу земљу у будућности, не сада већ за двадесет или тридесет година. Од тога што ћу имати личну утеху што ће неко да каже да је Вучић био далековид, нећу имати ништа”, рекао је председник.

Сматра да није био довољно убедљив и да није нисам успео да објасни какво је реално стање.

Најавио је да ће 8. маја имати сусрет са потпредседником италијанске владе Матеом Салвинијем, 9. састанак у Тирани, а 10. маја ће бити војна парада у Нишу.

“После тога ћу Србима са Косова и Метохије пренети исход самита у Берлину и свих разговора када је у питању Косово и Метохија”, рекао је Вучић.

Рекао је да Салвинија сматра најмоћнијим политичарем Италије и да ће са њим разговарати о Косову, билатералним односима, али и позиционирању у Европи.

Само су понављали “Србија треба да призна Косово” 

Вучић је рекао да није могуће да дође до припајања тзв. прешевске долине Косову и да Хашим Тачи то није ни поменуо у Берлину. Навео је да је приштинска делегација “као Патак Дача понављала да ‘Србија мора да призна Косово'”.

“Макрон је на крају недвосмислено рекао Харадинају да је доста проблема које су проузроковали и да нема више слушања о њиховим даљим захтевима. А они су се држали као пијан плота реченице да Србија мора да призна независно Косово”, каже Вучић.

Председник је рекао да није очекивао тако организован напад на Србију у Берлину.

Коментаришући наступ Дениса Звиздића, рекао је да га је питао да ли износи свој став или став БиХ.

“Није могао ништа да ми одговори”, рекао је Вучић и додао да ту нема ничег другог осим мржње према Републици Српској.

Вучић је пренео да је рекао Ангели Меркел и Емануелу Макрону да Приштина неће попустити када су у питању таксе “не зато што је сама чврста у томе већ зато што је чврст неко ко им је за то дао зелено светло”, али да они нису веровали.

“Како да одбијеш Француску и Немачку? Немогуће. Рекао сам – знам људе, никад нисам видео Харадинаја, али знам им менталитет и знам колико снажне силе могу да стоје иза њих”, навео је Вучић.

Председник сматра да је српска делегација све противнике у Берлину победила озбиљношћу и аргументима.

Говорећи о опозицији у Србији, Вучић је рекао да “не жели да разговара са онима који су опљачкали Србију” и да је парламент место у ком треба да се разговара. Да правим партијско-партијске разговоре – нисам заинтересован, поручио је Вучић.

„Српска стварност“ /RTS /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here