Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Председник Александар Вучић, после седнице Председништва СНС, у обраћању новинарима, рекао је да ће у наредних неколико дана, у складу са Уставом и Пословником о раду, бити верификовани мандати народних посланика и да ће се ући у поступак избора председника Скупштине, секретара и других тела парламента. Истиче да ће у будућој влади бити нових лица, а да по питању коалиционих партнера постоје четири могуће опције.

“Крајем августа ће се ићи на избор владе… Одмах након конституисања скупштине, ући ћемо у унутарстраначке разговоре, како бисмо формирали владу до 25. августа”, рекао је Вучић.

Вучић је новинарима пренео да је разговарао са председником СДСС Милорадом Пуповцем о најави учешћа потпредседника хрватске владе, Србина Бориса Милошевића у Книну на обележавању Олује, да му је пренео свој став и мишљење.

“Молим људе, ако је то могуће, да се ми посветимо нашем обележавању. Јер, чак и када добронамерно водите хајку, правите непотребно хероје од тих људе. Зато молим медије да то не раде са Милошевићем. Иди тамо, ваша ствар, ваша одлука. Наше је било да кажемо да то не подржавамо”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија и РС годишњицу “Олује” обележити на другом месту, да ће подићи спомен парк на месту где је највећи број људи пребегао у Србију, тражећи заштиту живота у матици и знајући да спас могу да пронађу тамо где је српска држава.

Вучић је рекао да никада никоме није пало на памет да се седнице Скупштине Србије одрже на неком другом месту и да ће се свака седница парламента одржати у здању Дома Народне скупштине.

“Наслушао сам се разлих хулигана, како се неко плаши. Они полазе од себе, па доносе закључке. Народ је изабрао посланике и њихово је да буду у згради скупштине”, рекао је Вучић.

Председник Србије и СНС-а рекао је да су они који му пребацију да је формирање владе крајем августа касно и да нам је влада неопходна раније исти они који су говорили да су избори бесмислени и поручио да ће влада бити формирана у року, а да он никада није нити ће подлећи пристисцима.

“Боље је да сачекамо 15 дана и направимо бољу владу, него да журимо да бисмо испуњавали захтеве неких политичара, медија или било кога друго. И има још један разлог, ја не доносим одлуке под притиском, увек се склоним од тог притиска или одговорам жестоко, јер притисци никада нису били нешто што сам дозволио да утиче на доношење одлука”, рекао је Вучић.

Како је пренео новинарима, разговарало се о актуелној политичкој ситуацији, о свему што предстоји, о плановима и програмима.

Вучић је рекао и да ће у Народној скупштини и будућој влади бити нових лица и пренео да по питању коалиционих партнера постоје четири могуће опције и да све четири имају гласове у СНС.

Пренео је да је разговарано шта СНС као најодговорнија политичка странка може да понуди.

“Било је различитих мишљења. Мислим да су многи људи на становиштву да морамо доста тога да променимо. Континуитет мора да постоји, али желе да виде нова лица у скупштини и влади”, казао је председник.

Вучић је рекао да је СНС разумео поруку грађана да су задовољни с оним што је учињено, али и опомињуће поруке у локалним срединама где мора доћи до извесних промена.

“У влади и скупштини морамо да покажемо више младих лица, који представљају будућност Србије, да покажемо да смо у стању да се суочимо са изазовима које ово тешко време доноси”, рекао је он.

По питању коалиционих партнера, пренео је да постоје четири могуће опције и да све четири имају гласове у СНС.

“Једна је да идемо са СПС и мањинама, друга са Шапићем и мањинама, трећа са Шапићем, СПС и мањинама, и четврта сами са мањинама. Распоређено је 20, 30, 20, 30 у процентима. Наставићемо да разговарамо о томе”, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је саслушао све чланове Председништва и да ће, након конституисања скупштине наставити унутарстраначки разговор о формирању владе до 25. августа.

Истакао је да још нису позната имена министара у новој влади, али да он има на уму нека решења за поједине ресоре.

“Не знају се имена министара, зато што не можете да састављате владу, ако не знате са ким ћете у владу. А, да ли имам у глави нека решења и неке ресоре? Да, али та одлука мора да буде донета на органима странке”, рекао је Вучић упитан о именима министара у будућој влади.

Одлука, каже, мора да буде донета прво на Председништву СНС, затим на Главном одбору, а данас је, понавља, видео да постоје четири опције у странци по питању коалиционих партнера и нове владе.

“Као да су ‘пата карте’. Али, мораћете до 15. августа да отворите карте, а онда верујем да ће предлог Председништва усвојити ГО. А, ја ћу Председништву, на основу разговора са члановима тог тела и посланичког клуба, изнети пред њих. Верујем да ћемо добити већину. Видећемо”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here