Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председник Александар Вучић је поручио да је битно да нова влада буде спремна за борбу за напредак и да би желео више енергичних особа који ће хтети да “трче” по Србији и разговарају са људима. Поводом вести о регистрацији руске вакцине против коронавируса, истакао је да ће први примити вакцину кад српски стручњаци кажу – добра је.

Александар Вучић је, обраћајући се новинарима након обиласка радова на Савском тргу, најавио да ће други круг консултација са странкама о формирању Владе одржати следеће седмице.

Потом, крајем недеље, биће одржана и седница Председништва Српске напредне странке, а након тога и седница Главног одбора странке, најавио је лидер СНС-а.

На питање када може да се очекује формирање нове владе и име мандатара, Вучић је нагласио да је битно да нова влада буде спремна за борбу за напредак Србије.

Како је истакао, битно је што ће следеће године Србија бити прва или друга у Европи по стопи БДП-а, што, како је рекао, не значи да људи живе много боље, али значи да се ради на томе да се постигну бољи резултати.

“Желео бих више жена и да имамо младих и енергичних људи, али нису важне године, већ енергичност, људи који ће хтети да трче по Србији, да разговарају са људима”, нагласио је председник.

Упитан ко би могао да седне у “вруће фотеље” министра здравља и образовања, Вучић је навео да разговара са људима, али да још није сигуран, те да реализује састанке који нису саопштени јавности и да се нада да ће следеће недеље заказати други круг консултација о формирању владе.

На питање да ли постоје проблеми око формирања власти на локалном нивоу, Вучић је рекао да не постоје, али да је суштина у томе што они покушавају да пронађу најбоља могућа решења, да на одређеним местима промене одређене људе и да раде на томе да око 40-50 одсто буде нових градоначелника и више жена у власти на локалу.

“Већ је јасно 70-80 одсто персоналних решења” 

Председник каже да се још “ломи” око два концепта будуће владе, а да је по питању пресоналних решења 70 до 80 одсто “већ јасно”.

Након што буде познат састав владе, свим опозиционим странкама биће, каже, понуђена значајна, потпредседничка места у скупштини и скупштинским одборима.

Није реч о политичком консензусу, прецизира, јер га то не занима, нити је, каже, могућ консензус са онима који су тестерама улазили у РТС и који свакодневно свашта изговарају на његов рачун.

Упитан када ће бити изабран председник Скупштине, Вучић је рекао да ће за 15-16 дана све то већ бити у Скупштини.

О упозорењу САД: Увек ћемо одлучивати као суверена земља

Вучић је, на молбу да прокоментарише упозорење амбасаде САД на ризик куповине кинеског ракетног система, док у Русији поједини портали спекулишу да се ради о одустајању од куповине руског С-300, рекао да сваки пут када се одлучимо за нешто да купимо увек неко има нешто против.

“Ми смо размишљали о кинеском ракетном систему ФК-3. Тај систем није на списку за санкције америчког министарства. Разумемо то упозорење као политичко саопштење. Али увек ћемо деловати као независна, суверена земља, размишљајући да не угрозимо наше виталне интересе”, објаснио је он.

Поводом извоза српског наоружања, попут извоза у Јерменију, због чега опозиција критикује власт, Вучић указује да се део производње продаје и нашој армији, али се и извози.

Вучић је рекао да има оних који би да руше извоз српске војне индустрије, па макар и они прописали тај извоз, односно донели одлуку да се Јерменија изузме из забране извоза. “Ја то не могу да радим, јер морам да бринем о војној индустрији. Морамо да бринемо и о пријатељима у Јеревану и Бакуу и како се односимо према једнима и другима”, објаснио је он.

Истакао је да постоји листа дозвољених крајњих корисника, које се Србија стриктно придржава, и не извози у земље које су под санкцијама.

“Први ћу примити вакцину кад српски стручњаци кажу – добра је”

На питање да ли Србија разматра да користи руску вакцину, која је сада већ регистрована, Вучић је рекао да са радошћу слуша вести о томе да су неки направили вакцину, али напомиње да је то питање за српске стручне тимове.

“Ја знам са ким наши људи разговарају, са ким имају потписане Меморандуме о сарадњи, са ким прате развој вакцине кроз прву, другу и такозвану трећу фазу. Зато сам и помињао новембар у вези са набавком, али сам срећан ако су Руси пре тога произвели вакцину. Само, то морају наши стручни тимови да нам кажу да је безбедна и сигурна”, рекао је Вучић новинарима.

Поручио је да ће први примити вакцину за коју му српски стручњаци буду рекли да је добра и да може да помогне у превенцији ковида 19.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here