Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Александар Вучић и Борут Пахор указују на пријатељске односе Србије и Словеније, што се огледа и у трговинској размени две земље. На путу ка чланству у ЕУ, Србија ће имати подршку Љубљане, поручује Пахор. Словенија ће учинити много више да Срби очувају свој идентитет, рекао је Пахор, а Вучић рекао да је поносан што су Словенци национална мањина у Србији.  Оба председника указују да значајну улогу на европском путу има дијалог са Приштином.

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за медије након састанка са словеначким колегом Борутом Пахором рекао да између Београда и Љубљане владају односи пријатељства и да је економска сарадња у порасту.

“Што се тиче држављана Словеније који су српске националности, Словенија ће учинити све што је у њеној моћи како би ти наши држављани имали могућност да очувају свој идентитет. Словенија је довољно велика отаџбина за све”, рекао је Пахор, одговарајући на питање о том проблему на заједничкој прес-конференцији са председником Србије Александром Вучићем.

Председник Вучић je рекао да су Словенци у Србији национална мањина и да је на то поносан.

Александар Вучић

“У Србији живи 4.033 припадника словеначке националности и желимо да учинимо све да се они осећају добро, да буду грађани Србије који се поносе својим родом и својим словеначким пореклом и својом домовином Србијом”, закључио је Вучић.

Вучић је подсетио да је ово трећа Пахорова посета за десет година и да она сведочи о доброј динамици развоја.

Када је први пут био званично у Београду, две земље су имале трговинску размену у вредности од око 500 милиона евра, а она је достигла сада 1,3 милијарде евра.

“То показује да наши односи јесу бољи. Србија Словенију доживљава као искреног пријатеља. Имамо односе међусобног уважавања и пријатељства. Верујем да они могу да буду још бољи”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је, када је Пахор први пут дошао у посету Београду, у делегацији било свега педесетак привредника, а данас их је више од 500 на економском форуму. Вучић је додао да то показује колико је све значајнији број словеначких инвестиција у Србији и српских у Словенији.

На састанку двојице председника било је и речи о билатералним и регионалним политичким питањима.

“Ценимо улогу Пахора у регионалним питањима. Захвалан сам му на личном ангажовању у процесу Брдо–Бриони, сматрамо да доприноси стабилизацији прилика у региону и верујем да ће сусрет у Тирани бити од великог значаја за цео регион”, навео је председник Србије.

Указао је да на европском путу Србија имамо подршку Словеније. “Највећи број словеначких експерата учествовао је у пружању помоћи на европском путу, желимо да се убрза тај пут”, истакао је Вучић.

Указао је да је на том путу кључно питање односа Београда и Приштине. Уверен је да ћемо, ако успе да се дође до решења, Београд имати подршку Љубљане.

“Истовремено, желимо да глас Словеније буде још снажнији у ЕУ, уверени смо да може да доведе до даљег разумевања потреба грађана Србије. Све што можемо да урадимо у јачању економских и културних веза, спрота, образовања, Србија је у потпуности спремна да то учини”, навео је Вучић.

Пахор је у обраћању поручио да Србија има подршку Словеније на свом европском путу. И он указује на значај дијалога са Приштином.

“Као твој пријатељ и пријатељ Србије, желим да кажем да подржавам тај дијалог и не видим му алтернативу. Не знам кад и како ће се завршити, то зависи од билатералних разговора, али оно што може Словенија као пријатељ са свима у региону да помогне, ја сам понудио”, рекао је Пахор Вучићу на конференцији за медије.

Додао је да ће о томе бити речи на састанку процеса Брдо Бриони, 7. и 8. маја у Тирани.

Борут Пахор

Пахор је подсетио да је пре десет година, када је о Србији говорио у Европском савету, рекао да након што је Хрватска ушла у Унију и Србија мора што пре да постане њена чланица.

То, истакао је, зависи од преговора са Европском комисијом (ЕК), али Србија има Србија има подршку Словеније на том путу.

Борут Пахор је истакао да уређење питања у региону у великој мери зависи од нас самих.

Подсећа да Сарајево није ни започело преговоре о приступању, да је Црна Гора на европском путу и констатује да може бити јако “замршено”, али да, како каже, имамо два пута.

“Један је да се поуздамо у то да ће велике силе да уреде та питања, али мислим да у великој мери зависи од нас, како ћемо ми да решимо билатерална и мултилатерална питања на овом простору како бисмо осигурали нашим људима безбедност. То зависи од председника влада и вођа у региону”, рекао је Пахор.

Каже да је ЕУ у лошем положају што се тиче проширења из више разлога, али лидери у региону, морају, додаје, да буду свесни каква је наша одговорност за процес помирења, јачање међусобног поверења и поштовања.

Све мање људи у Србији хоће решење за Косово и Метохију, јер мисле да је овако како је – добро, јер, ваљда, горе неће бити, констатовао је председник Вучић и указао да ће, напротив, све бити много горе ако се не пронађе решење. Подсетио је да поједини говоре да треба да чекамо да пропадне западни свет, а са друге стране, Албанци кажу да је на КиМ остало мало Срба.

“Наравно да ми имамо своје захтеве, потребе и на праву засновано оно што тражимо, али суштина је да морамо да гледамо и туђе интересе. Меркелова је у Давосу рекла добру реченицу, цитирајући Вебера, да је компромис победа, а не пораз, да је компромис најбоље решење, а ако постоји – даћемо све од себе да то учинимо”, рекао је Вучић.

Шеф словеначке државе Борут Пахор рекао је данас да је размишљање о корекцији граница као могуће решење за КиМ врло храбро и да га он не би одбацио, али да би био јако опрезан.

Такво размишљање, каже, тражи много мудрости, а захтева и велику приврженост мирном решавању конфликата, као и велико поверење других држава које су важне за успех договора.

“Тај процес у првом реду мора да буде врло толерантан и предвидив и не сме да донесе колатералну штету за друге државе у региону. Тога се највише боје моје колеге и друге вође када постављају то питање”, рекао је Пахор. То је, каже, пренео и председнику Вучићу.

Председник Словеније Пахор је на крају истакао је да је његова посета Београду намењена учвршћивању поверења и свих односа између Србије и Словеније.

У Палати Србија су претходно одржани разговори делегација Србије и Словеније, које су предводили председници Вучић и Пахор, као и разговор председника две земље у “четири ока”.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here