Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Србија ће знати да заштити свој народ, поручио је председник Србије Александар Вучић на ванредној конференцији за новинаре поводом трансформације КБС у такозвану војску Косова. Та Војска је формирана уз подршку САД, Британије и Немачке, у супротности са међународним правом и њиховим уставом и представља претњу миру. Председник истиче да ће Србија да води политику мира и поштовања према свима.!

После много година претњи званично је формирана такозвана војска Косова на илегалан протиправан начин, рекао је председник Вучић обраћајући се јавности на ванредној конференцији за медије. Председик је истакао да су Албанци показали да им није стало до поштовања права и правде, већ до спровођења голе силе.

Председник Вучић о формирању косовске војске

“Закључили смо да су формирањем војске Косова све урадили у супротности са међународним правом и њиховим илегалним уставом. Овим потезом угрозили су и мир и безбедност. Србија је упутила захтев за седницу Савета безбедности, спреман сам да као председник присуствујем тој седници”, навео је Вучић.

“Србија је желела мир уложила енергију да сачува мир у читавом региону. Што није било лако”, навео је Вучић.

Указао је да је дијалог са Приштином настављен јер смо желели компромис, као и да је био на мети критике јавности због тога.

“Излагао сам се ризику и личном и политичком и сваком говорећи колико нам је преко потребан мир и компромис”, додао је Вучић.

Истакао је да је данас сасвим јасно да Албанци њихови спонзори ниједног тренутка нису желели компромис.

“Данас је потпуно јасно да иза свега што су они урадили стоје САД, Велика Британија, а по питању војске Косова и Немачка”, рекао је Вучић.

Нагласио је да смо ми том чињеницом разочарани, али да то није никаква новост.

Подсетио је да када су уводили таксе смо говорили да је то суманута одлука, јер је то одлука коју не може рационалан и разуман човек да донесе у 21. веку.

“И за то су имали подршку, јер да нису одмах после увођења такса од 10 одсто били би заустављени у том суманутим намерама. Нису, била су блага саопштења и још блажа саопштења”, каже Вучић.

“Имали су једну намеру – да згазе Србију”

Навео је да смо ми све своје обавезе испуњавали.

“Они су имали једну намеру, Албанци и њихови амерички спонзори, њихова намера је била да згазе Србију у политичком смислу, вредносном смислу и да Србија не може да се подигне по питању КиМ и то зато што се Србија дрзнула да побеђује, а не да губи”, наводи председник.

Србија је, каже председник, за њих крива јер није изгубила на гласању у Инетерполу, у Европској енергетској агенцији, у Унеску.

“А ниједно од тих гласања није покренула Србија, напортив молили смо Албанце у Бриселу немојте то да радите, немојте то да тражите, немојте није у духу дијалога, дајте да то решимо компромисом. Нису желели, мислили су да ће уз Америчку подршку и помоћ успети да сруше Србију”, каже Вучић и додаје да нису успели да сруше Србију.

“Мала, територијално и по броју људи, а велика духом слободарска Србија се супротставила и победила их све заједно са Американцима”, нагласио је председник.

“Онда су дошли на идеју да кажу да је коначно време да се заокружи државност Косова. Добра идеја, ако и обично нису је сами смислили, неко им је у томе помогао, а видело се и ко им је помогао”, рекао је Вучић и додао да неће вечерас да говори све што мисли о америчком амбасадору у Приштини.

Поновио је да све то што су смислили је супротно Резолуцији 1244.

Вучић је поручио Србима са Косова да ће Србија имати снаге да их заштити.

Косовски парламент изгласао је данас три закона чиме се омогућава трансформација КБС у косовску војску. 

Председник Србије, који је и врховни командант Војске Србије обишао је јединице Војске Србије на непознатој локацији и говорио им о њиховим задацима.

Срби у Митровици заједно испратили Вучићево обраћање

Срби из северног дела Косовске Митровице окупили су се вечерас у великом броју код споменика кнезу Лазару и заједно испратили обраћање председника Србије Александра Вучића.

На шеталишту у северном делу града постављен је видео бим преко којег су пратили Вучићев говор.

Присуствовали су и представници српских општина на северу и Српске листе.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here