Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању јавности поводом развоја ситуације у Украјини, да су тектонске промене на светској политичкој сцени, а Србија се налази у тешкој ситуацији. Србија се на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, у тексту се нису помињале санкције, рекао је Вучић. Председник је изразио бојазан да ће доћи до избацивања Русије из УН, што би омогућило промену Резолуције 1244, која је важна због питања КиМ. Формирали смо девет или десет тимова који ће пратити ситуацију са нафтом, гасом, храном, каже председник. Формиран и тим за хуманитарну помоћ Украјини.

“Србија се данас на седници УН придружилa осудама напада на Украјину. Ми смо рекли да то није први напад на територији Европе, ми то нисмо могли ни смели због историје да прећутимо. У тексту се не помињу било какве санкције, али свакако са наше стране је веома важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље”, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

“Србија је у претходним данима чувала своју позицију, и од укупно 13 аката гласали смо за 4 акта, за 9 нисмо могли да гласамо, пошто су у питању декларације о увођењу санкција руском банкарском сектору. Или увођењу санкција Путину и Лаврову. Придруживали смо се у сваком тренутку када је било питање осуде рушења територијалног интегритета”, рекао је председник Вучић.

Србија се, према његовим речима, налази у изузетно тешкој ситуацији.

“Од петка када сам се последњи пут обратио догодиле су се бројне промене, цео свет је постао другачији за само три до пет дана. Буквално више ништа није исто. Све оно што смо живели до јуче, мислили да смо знали, одједном више не личи на оно кроз шта пролазимо данас. Догодиле се тектонске промене на светској политичкој сцени”, нагласио је Вучић.

“Данас мање него икада постоји разумевање за позицију Србије, и нашег народа било где у свету. Није питање наше принципијелности, исправности нашег става, већ готово невероватних околности које су нас довеле у веома тешку ситуацију “, казао је он.

Вучић је пренео да је у протеклих 48 сати разговарао лично са бројним представницима држава и институција.

“Не постоји представник ни једне важније државе да нисмо разговарали са њим. Лично сам разговарао са председницом Европске комисије, представницима ЕУ, САД, Немачке, Француске и других земаља. Размењивао сам поруке са свима око свих важнијих питања од нашег гласања за резолуцију у УН и санкцијама Русији”, пренео је он грађанима.

Захвалио се председници Европске комисије и председнику Европског савета, али и представницима САД што су желели да га саслушају јер, каже, види и зна, да њихова јавна мњења немају стрпљења ни трпељивости да чују било какав уравнотеженији став од најтврђе могућег против Русије.

Србија једина у Европи која није увела санкције Русији

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је Србија једина земља на територији Европе која није увела санкције Русији.

Вучић је, то рекао одговарајући на питање какву реакцију Руске федерације очекује после гласања Србије у УН И да ли је угрожена цена гаса и снабдевање и додао да после оног што је данас урадила БиХ, Србија једина која није увела санкције Русији у Европи.

„Ако су због тога наши руски пријатељи љути на нас, шта да радим”, додао је он.

Наша позиција, према његовим речима, ни за три или четири дана неће бити боља или лакша јер нико не ће да слуша приче о 1999., или о КиМ.

„Замислите све ово што смо градили и радили, да кажу више нема фабрика код вас, повућићемо их. То су све проблеми са којима се реално и објективно суочавам. Да не причам о набавци одређене робе која нам је неопходна”, рекао је он.

Ово је почетак, биће притисака, тражиће искључење Русије из УН

Притисци на Србију у наредном периоду биће огромни, и не само то, верујем да је ово тек почетак и да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка, поручио је председник.

Вучић је рекао да као неко ко помно прати политику и сва збивања, готово 24 сата, очекује у наредном периоду неколико политичких замки за Србију.

“Не због тога што брину за Русију или Украјину, не секира то много неке у региону, јер они све што раде, раде да би срушили Србију”, приметио је председник Србије и подсетио да је Приштина већ изнела захтев за што брже пуноправно чланство у НАТО и да за то већ добила подршку, друге или треће најмоћније НАТО силе, Турске.

“Видели сте то, и оно што могу да предвиђам, да ће следећа иницијатива бити искључење Русије из Уједнињених нација. То би значило, а већ видим поједине иницијативе у неким земљама, зато то и говорим, као и и због онога што нама следи и како то замисљају Албанци на Косову… Планирају да на основу члана шест Повеље УН у наредним недељама поведу расправу о избацивању Русије из УН”, рекао је Вучић.

То, каже, даље значи да ће уследити отворен притисак на Кину да дође до промене Резолуције СБ УН 1244, а после тога Србија више нема правни основ по којем би се позивала на међународно право и очување територијалног интегритета, као данас.

Затим следе признања тзв. Косова од земаља НАТО и ЕУ које до сада нису то учиниле.

Председник Србије Александар Вучић рекао је и да је Министарство спољних послова припремило протестну ноту за Турску због подршке уласку тзв. Косова у НАТО.

Председник каже и да је осуда нарушавања територијалног интегритета важна, иако то некима не значи ништа.

„Министарство спољних послова је припремило протестну ноту за Туркије, пошто се данас више не зову Турска. Да ли ћемо је уручити, донећемо одлуку вечерас. А свакако то не доживљавамо као пријатељски потез. Ердоган је рекао да је самостално донео одлуку, не питајући никога, да подржи улазак тзв. Косова у НАТО“, навео је председник у вечерашњем обраћању грађанима Србије.

Припремљен програм за заштиту становништва и домаће привреде

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у обраћању јавности да је држава данас формирала десет специјалних тимова због актуелне ситауције у свету изазване ратом у Украјини и великог скока цена, као и да је припремљен целокупан програм за заштиту становништва и привреде Србије.

Вучић је поручио грађанима да су осигуране енергетске и робне резерве за више од два месеца, напоменувши да је Нафтна индустрија Србије (НИС) ускладиштила резерве нафте за више од шездесет дана.

Он је истакао да нема никакве потребе за паником, да се држава добро обезбедила, најавивши да ћемо у наредних 15 дана напунити сва наша складишта, што ће нас коштати између 100 и 115 милиона евра.

Наш банкарски сектор је стопроцентно сигуран, изјавио је Вучић и нагласио да држава данас на рачуну има више од 156 милијарди динара, или 1,4 милијарде евра, и да имамо довољно новца.

Председник Републике је рекао да ће позиција Србије бити још тежа у наредном периоду зато што је наша економија била најбрже растућа у региону.

Вучић је нагласио да је криза због рата у Украјини нешто што на драматичан начин погађа Србију, која је суочена са огромним притиском у којем мало ко жели да чује аргументацију у вези онога што се догађало 1999. године.

Данас мање него икада постоји разумевање за позицију Србије, и нашег народа било где у свету. Није питање наше принципијелности, исправности нашег става, већ готово невероватних околности које су нас довеле у веома тешку ситуацију, истакао је Вучић.

Он је пренео да је у протеклих 48 сати разговарао са бројним представницима држава и институција, са председницом Европске комисије, ЕУ, САД, Немачке, Француске и других земаља, као и да је размењивао поруке са свима око свих важнијих питања и нашег гласања за резолуцију у УН.

Председник Републике је указао на то да се Србија данас на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, али је истакла да није ово први рат и сукоб, односно напад на суверену земљу.

Нисмо могли и смели то да прећутимо. Са наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које чланице УН, истакао је он, додајући да се у тексту резолуције не помињу било какве санкције Руској Федерацији.

Вучић је, такође, навео и да је Србија формирала тимове за хуманитарну помоћ Украјини, за пријем рањених и повређених из те земље, као и посебан тим за пријем избеглица, али да неће учествовати у извозу оружја нити дозвољавати да преко наше територије може да пролази оружје за ратна подручја или земље које учествују у сукобу.

У складу са закључцима Савета за националну безбедност чуваћемо мир у регону и бити попустљиви и нећемо одговарати на свакодневне провокације из Приштине и других делова региона, истакао је председник Републике.

Он је изразио уверење да ћемо у најбољем интересу грађана проћи кроз овај тежак тренутак.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here