Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председник Александар Вучић поручио је у обраћању на 40. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу да и даље постоје притисци да се српско наслеђе на Косову и Метохији преда неком другом и да му је неопходна заштита.

Александар Вучић је истакао да је веома важно шта ће бити усвојено у Унеско, јер је за очување мира и стабилности веома важно чување културног наслеђа.

То је, како је нагласио, важно за сваку нацију, а тако и цели свет.

Вучић је навео да се Србија залаже да се Повеља Унеска и даље поштује.

Подвукао је да је неопходно да се посвети посебна пажња заштити културног наслеђа од свих облика насиља.

С тим у вези је указао да је српско културно наслеђе на КиМ, које је под заштитом Унеско, угрожено, а као примере навео манастире Дечани, Пећ, Грачаницу и друге.

“То културно наслеђе није важно само за српски идентитет, већ за целу Европу и свет”, нагласио је Вучић истичући да Повеља Унеско мора бити поштована.

Додао је да ће Србија бити спремна да конструктивно и блиско сарађује са свим земљама које су чланице Унеска.

Указао је да је неопходна сарадња како би се суочили са заједничким проблемима.

“Мир је један од најважнијих циљева, али је немогућ уколико не учимо шта су културе, без комуникације, без познавања међусобних разлика. Унеско је један од главних стубова који држе све”, подвукао је Вучић.

Истакао је да Унеско мора да пружи одговоре на изазове са којима се суочава човечанство и нагласио да су миран међудржавни дијалог, толеранција, као и међудржавна размена врло важне за очување стабилности.

“Косово не може да постане члан Унеско”

Вучић је, након обраћања на 40. конференцији Унеска у Паризу, изразио уверење да Косово не може да постане чланица те међунардоне организације.

“Имамо добре односе са Унеско и не постоји никаква доза страха да би неко могао да наруши поредак у којем су чланице Унеско само међународно признате земље. То значи да сам уверен да Косово не може да постане чланица Унеско и да ће Србија у овој веома значајној организацији увек успети да у будућности одбрани своје интересе”, рекао је Вучић у изјави новинарима.

Унеско је, према његовим речима, поново организација коју сви поштују, што се, како истиче, види и по огромном одзиву земаља на овој конференцији.

Навео је да Срби знају да је Унеско важан у смислу заштите културно историјских споменика на КиМ на чему је поново инсистирао, те додао да је та организација значајна и за развој образовања својим плановима, статегијама и програмима.

Због тога, оценио је, посета шефице те организације Србији у септембру била веома важна.

Учешће на овој конференцији, према његовим речима, била је још једном прилика да Србија заштити територијални интегритет и упозори још једном на угроженост четири драгуља јужно од Ибра на КиМ – Пећку патријаршију, манастире Грачаница, Богородица Љевишка у Призрену и Дечани, као и гробних места и свих других значајних места која су била угрожена у претходном периоду од стране оних који не признају државу Србију.

Честитао је тиму Србије у Паризу при Унеско који вредно раде да би се позиционирали Србија на најбољи начин.

“Разговори са Макроном од великог значаја за Србију”

Очигледно је да Француска жели решавање косовског чвора и да жели да Европа, а и сама Француска, имају кључну улогу у свему томе, изјавио је Вучић.

“Ми смо увек говорили да је ЕУ за нас у реду као посредник, нисмо никада правили проблеме и нисмо њих окривљавали за наше балканске неуспехе”, додао је Вучић.

Истакао је да су разговори са председником Француске Емануелом Макроном за Србију од великог значаја.

“Упутили смо наше молбе и питања и верујем да, ако ништа друго, бар знамо какав је распоред и када можемо да очекујемо одређене информације и нека померања у оквирима ЕУ. Када говорим о померањима не мислим на промену ставова, већ о установљавању нове методологије о којој је Макрон говорио”, рекао је Вучић новинарима у Паризу, резимирајући разговоре са шефом француске државе.

Председник је навео и да су билатерални односи са Француском данас добри, да расте трговинска размена, присуство француских компанија у Србији, као и број запослених у тим компанијама у нашој земљи.

Захвалио је Макрону на искреном гостoпримству.

“Србија је имала велику част и поносан сам на то што сам могао да представљам земљу која је добила такву подршку и наишла на такво гостопримство француског домаћина, председника Макрона”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here