Mesto za reklamu

03.12.2019.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас додатне реформе Војске Србије. Вучић је рекао да ће Србија стати са куповином оружја и да ће на паметан начин развијати комплетан систем одбране.

„Донели смо одлуку, разговарао сам с Вулином и Мојсиловићем, ми ћемо ићи на додатне реформе наше војске, да је правимо још мобилнијом, још бржом у системском смислу, али не у смислу куповине оружја као што наши људи мисле, напротив, чак ћемо стати с куповином оружја“, рекао је он на конференцији за новинаре након разговора са белоруским колегом Александром Лукашенком.

Александар Вучић је рекао да ће Србија на паметан начин развијати систем одбране, како би била много снажнија него данас.

„Од Белорусије по том питању можемо да научимо много тога“, рекао је он.

Коментаришући војску, Лукашенко је рекао да Белорусија има велико искуство у многим областима, а посебно у области војске и безбедности, пошто је та земља проглашена за земљу број један по питању безбедности.

„Слажем се са Вучићем да је војска потреба, мобилна, јака, која може да делује. Рекао сам то својевремено и Милошевићу и председницима који су били после њега. Ви сте данас напокон почели да радите на својој војсци“, навео је Лукашенко.

Председник Србије је претходно говорио о пријатељству српског и белоруског народа, али и о његовом односу са председником Белорусије.

Белорусија увек била уз Србију

Србија и Белорусија су две пријатељске земље које имају одличне политичке и економске односе, изјавио је данас председник Александар Вучић и поручио да је Србија увек имала подршку Белорусије по свим питањима.

„Никада се није десило, од када је Александар Лукашенко на челу Белорусије, да било када та земља гласа против Србије. И зато тражим поштовање грађана Србије према Белорусији. Прошли смо кроз много тешких дана и година, а Белорусија је увек била уз нас, на сваком месту у свету, у сваком тренутку“, рекао је Вучић након разговора са Лукашенком.

Вучић је поново подсетио да је Лукашенко велики пријатељ Србије, једини светски лидер који је 1999. године дошао да подржи Србију када је била нападнута од 19 НАТО земаља.

„У политици обично ништа краће не траје од захвалности, али смо ми, и једни и други, доказ да то не мора увек да буде тако. Ми смо и данас захвални и бићемо захвални увек и показиваћемо поштовање, јер сте хтели, смели и желели да покажете подршку Србији у једном од најтежих историјских тренутака“, рекао је Вучић.

Захвалио је белоруском народу и Лукашенку на љубави и пожртвованости и посвећености коју показују у односу према Србији.

Србија и Белорусија су, подвукао је, невелике земље, али оне које се диче и поносе својом самосталношћу, у којима живе поносни и достојанствени људи који желе да сами бирају и одлучују о својој о будућности.

Вучић је поручио да Белорусија увек може да рачуна на подршку Србије, као што Србија зна да и по питању Косова и Метохије и у свим другим питањима увек може да се нада подршци Минска.

Такође, поручио је да Белорусија у Србији има искреног пријатеља, на чију подршку може увек да рачуна, када год и где год, у међународним организацијама и форумима.

Председник Србије је изразио наду да ће међусобне посете бити чешће и да ће чланови влада двеју земаља чешће разговарати и проналазити путеве сарадње.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here