Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Моја је жеља и обавеза да будем са нашим народом кад је тешко, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да ће у наредних дан, дан и по донети коначну одлуку о томе да ли ће провести Бадњи дан са Србима на северу Црне Горе.

Највећи православни празник је, каже Вучић, време за праштање, мирење, време да као народ покажемо јединство, “не вређајући и не провоцирајући”.

“Иако је приватна посета, најавићу је”

Председник Вучић је рекао да његов одлазак у Црну Гору није званична нити радна посета, али да ће свакако показати поштовање према држави Црној Гори и најавити какве су му намере и колико ће се задржати.

Вучић је на реакције из Црне Горе рекао да за приватне посете не постоји обавеза да се најављују.

“Имајући у виду тренутак, показаћу поштовање према црногорској држави и свакако ћу најавити долазак, какве су ми намере и колико ћу да се задржим”, објаснио је Вучић.

Додао је да не треба мислити да се Мило Ђукановић и чланови црногорске владе сваки пут када долазе у Београд најављују, а било је таквих долазака 50 пута, а у званичној посети неки су били два до три пута.

Не планира да држи политичке говоре.

“Суштина је да ми разумемо да живимо у различитим државама, да поштујемо те државе, али важно је да припадамо истом роду и народу, да морамо да покажемо јединство. Идеално време да се то покаже је сада”, нагласио је Вучић гостујући на Пинку.

“У сваком случају то је моја жеља и намера да будем заједно са нашим народом када му је тешко. Председник Србије сам не да бих ишао по стадионима, халама, да се радујем нашим успесима у спорту и да се китим туђим перјем, већ да решавам тешке и важне проблеме, да будем са нашим народом када му је тешко”, додао је Вучић.

Истакао је да нема разлике између Срба ма где живели, да нема разлике између његовог оца из Ћипуљића, мајке из Бечеја или њега који цео живот живи у Београду и Србина у Бијелом Пољу, Бањалуци или било где друго.

Вучић је рекао и да се зачудио када је видео колико хистеричну кампању воде бројни медији против његовог доласка у Црну Гору.

Подсетио је да је Божић дочекао и у загребачкој Саборној цркви и Грачаници.

“Никада нашем народу није било лако у Грачаници и Загребу. Српски народ је народ којем припадам и желим да покажем ту врсту јединства”, истакао је Вучић.

“Нећу сада да одговарам на увреде Амфилохија”

Не желим јавно да одговарам на увреде, нити против владике Амфилохија, шта год говорио о мени, већ да будем уз свој народ у Црној Гори и све што сам имао да кажем рекао сам пред Сабором СПЦ, у лице, како то раде часни људи, изјавио је Вучић.

“А да говорим сада против владике Амфилохија или било кога другог нећу, шта год да прича о мени, ниједног слова нећу да кажем. Желим да будем уз свој народ, а не да се борим за победу своје сујете над оним онима који су данас прогоњени у Црној Гори”, поручио је Вучић.

Такође, Вучић је поручио је да је Божић време праштања и да не жели на било какав начин да утиче на разједињавање српског народа.

“Све што сам имао да кажем, рекао сам им у лице на Сабору и да одговарам на свако питање”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да народ треба да се присети улоге сваког од нас и 2006. када се одвојила Црна Гора и 2008. године када је Косово прогласило независност.

“Марковић износи неистине, никог нисмо угрозили”

Председник Вучић изјавио је да је зграда амбасаде Црне Горе током јучерашњег протеста била заштићена и да црногорски премијер Душко Марковић износи ноторне неистине о том догађају, као и када каже да је угрожена независност Црне Горе.

Вучић је поручио и да Црна Гора не мора да штити независност, јер то нико не угрожава, али и да не може да узима српске светиње.

“Ми да вам угрожавамо независност нећемо, да ратујемо нећемо, да се сукобљавамо са вама нећемо. Немојте да лажете свој народ да вам је угрожена независност, ви сте ти који сте угрозили светиње које нису ваше, које не припадају ни МУП ни Влади Црне Горе, него народу и српској цркви”, рекао је Вучић.

Вучић је то рекао реагујући на твит премијера Црне Горе, који је написао да се синоћ у Београду догодио “још један нецивилизацијски атак на Амбасаду ЦГ и ЦГ заставу”, да је запрепашћујући однос власти Србије и да је Црна Гора пред још једним изазовом одбране независности и слободе.

“Како је била угрожена када смо штитили амбасаду, што зна и њихов амбасадор. То са заставом није нешто за похвалу и чиме можемо да се дичимо, али како то да није била заштићена амбасада? Црногорски премијер говори нотроне неистине, али немојте да говоримо колико и шта су радили српском народу и шта раде сваког дана”, рекао је Вучић.

Истакао је да је реакција Марковића претерана и приметио да је идеја црногорског премијера можда била да пред изборе који следе уједини црногорске странке и да прикажу као свог јединог непријатеља Србију.

“Нису једанпут тако на изборима побеђивали, а ја мислим да је то неодговорно”, рекао је Вучић.

Навео је да током јучерашњег протеста навијача Црвене звезде испред амбасаде у Кнез Михаиловој улици нико није покушао да уђе у зграду амбасаде.

“Они знају колико је снага било спремно да сачува ту зграду и особље”, рекао је Вучић.

Навео је да је сада Црној Гори једини начин да изигравају жртве, јер је свима јасно шта су урадили са Законом о слободи вероисповести.

“Србија неће напасти, Србија жели да има најбоље односе са Црном Гором, братском Црном Гором, једино што хоћемо је да имамо веће плате”, рекао је Вучић.

Додао је и пре неколико година Црна Гора имала 150 евра веће просечне плате него Србија, али да их данас немају.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here