Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председник Александар Вучић рекао је да није превелики оптимиста када је реч о самиту у Берлину, истичући да ће са представницима Приштине наставити разговоре чим се укину таксе на српску робу. Александар Вучић је, обраћајући се новинарима у Берлину, рекао да очекује да на самиту буду размењени ставови о Косову и Метохији.

“Србија против прекрајања граница”

Председник Вучић је рекао да се до решења мора доћи компромисом и нагласио да је Србија против прекрајања граница.

“Ако нико неће компромис и мисли да ће доћи до решења тако што ће притиснути Србију, тај филм нећете гледати”, додао је Вучић.

Коментаришући изјаву Дениса Звиздића који је рекао да га “плаши евентуално прекрајање граница”, Вучић је рекао да БиХ није признала Косово и захвалио му што штити територијални интегритет Србије “ако је то рекао”.

“Ако је мислио да нема прекрајања граница и да је Косово независна држава… Чудан принцип – да је могуће прекрајање граница Србије, а да нема прекрајања других граница…”, рекао је Вучић.

“Очекујем да разговарамо на озбиљан и одговоран начин. Много тога бих могао да говорим, али то ћу сачувати за вечерас, не желим да правимо политички циркус. То кажем јер људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета да би се направио сукоб. Ми не желимо сукоб, него чување стабилности, дугорочни и трајни мир и почетак решавања оних проблема који коче све то”, истакао је Вучић након састанка са Федериком Могерини.

Указао је да његова очекивања ипак нису превелика. “Можда је и боље тако, можда буде добро”, додао је Вучић.

Председник је додао да је сигуран да ће, шта год да се догоди на разговорима, са Албанцима морати да се разговара.

“Ви 2006. потпишете Цефту, 2008. доносите најтежи акт о отцепљењу и та матична земља вам не уводи таксе, а онда их ви уводите десет година касније у Европи 21. века. То је могло можда на почету 20”, напоменуо је председник.

Када таксе буду укинуте, разговори ће се наставити, поновио је председник Србије.

“Сваки проблем мора да се решава разговором, нема начина за решавање проблема осим разговором”, напоменуо је Вучић.

Одговарајући на питање новинара, указао је да Србија нема захтеве у виду отварања поглавља.

Поновио је и да “не долази у обзир” разговор о томе да таксе остану на снази.

“То се неће догодити, можете још демонстрација у Београду да организујете и рушења сваког дана, тај филм се неће давати у биоскопима ни овог ни наредних месеци”, додао је Вучић.

Добар разговор са Федериком Могерини 

Када је реч о састанку са Могеринијевом, председник је рекао да је то био добар разговор на ком је постигнута сагласност о значају наставка дијалога.

“Рекли смо Могеринијевој да смо спремни да наставимо дијалог чим се укину таксе. Да ли ће се то догодити, није у нашим рукама већ шест месеци”, истакао је Вучић.

Са шефицом европске дипломатије делегација Србије разговарала је и о билатералним питањима Србије и ЕУ, пре свега о Железари Смедерево и квотама за челик.

“Турска може да извози много више, а ми не можемо. Нећемо да дозволимо да наша Железара буде убијена због бирократских процедура”, нагласио је председник Србије.

Додао је да су вођени разговори о европском путу Србије и економији која је, каже, под притиском.

“Мислим да економија иде добро, да граби крупним корација. Србија је посвећена европском путу и наставиће тако”, подвукао је председник у изјави новинарима.

Самит у седишту немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину у почиње у 17.30. Поред председника и премијерке Србије скупу присуствују и лидери Црне Горе, БиХ, Албаније, Северне Македоније и представници власти у Приштини.

Скупу ће такође, како је најављено присуствовати премијери Хрватске и Словеније.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here