Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Србије Александар Вучић пренео је, након неформалне вечере лидера Западног Балкана са званичницима ЕУ у Бриселу, да је Унија отворена да чује наше иницијативе и идеје, те да предстоји покретање инвестиционог пакета за регион –пренео је Танјуг.

ЕУ је најавила покретање инвестиционог пакета за Западни Балкан, што је веома битно, рекао је Вучић након неформалног састанка у Бриселу.

Додао је да ће ЕУ, како је пренео са састанка, подстаћи и регионалну сарадњу, а он је посебно указао на “мини шенген”.

Све то би, према његовим речима, отворило перспективу и значило да би имали много више конкретних резултата, него што смо имали до сада.

“Веома је важно што смо видели искрену посвећеност ЕУ, њихових највиших званичника напретку целог региона и жељи људи кој живе на Западном Балкану осете благодети приступања ЕУ”, указао је Вучић.

Председнк Вучић процењује да ће Западни Балкан имати шансу да се неке ствари убрзају.

“Много тога ће у Европи бити окренуто ка Блакану”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

На питање у каквом тону су се водили разговори, Вучић је рекао да нико од представника није ту дошао да се свађа, нити да се препире.

“Ми смо се борили и појединачно за себе и за цео реигон, то је био наш посао и то смо смо добро обавили. Посебно је охрабрјуће то што ћемо имати много састанака и што се види већа посевећеност Блакану, у односу на оно што је било јуче”, указао је Вучић.

Посебно је важно што ће долазити инвестициони пројекти, а прво пролазно време ће бити у марту, па у мају, када буде самит у Загребу, затим са Грцима, затим са аустријским председником владе и многим другима, рекао је председник.

Вучић: Нисам ја доносио одлуке Уставног суда БиХ

Председник је поновио да подржава интергритерт БиХ, као и РС у оквиру БиХ, те да ту нема шта да се дода, осим што многи желе да га саветују како да води политику Србије.

“То што људи показују незадовољство Београдом и покушавају да кажу да Београд стоји иза свега… Па, нисам ја доносио одлуке Уставног суда, ни закон о Слободи вероисповести, нити било ко Београда, већ неки други”, истакао је Вучић.

Каже да се исти приступ из деведесетих и двехиљајидитих понавља – најлакше је окривити Београд. Истиче да “то више не пролази”.

“Ништа ту нема контроверзно. Од мене су очекивали да делим пацке Милораду Додику. То ми не пада на памет да радим. Неки људи дају себи за право да воде политику Србије и одређују каква би она требало да буде”, приметио је Вучић.

Поручио је да он ради свој посао и да нико не треба да му говори како то да чини.

“Нико од њих није председник Србије”, рекао је и додао да треба да раде свој посао, а не његов.

На питање о Додиковој изјави да ће РС постати самостална и да ће наћи начина да се удружи са Србијом, поново је рекао да Србија подржава територијалини интегритет БИХ и интегритет РС у БИХ.

“То је логично и нормално. Ја њима не држим предавање када кажу да је за њих Косово независна држава”, истакао је и додао да је његов однос коректан, прецизан и тачан.

Каже и да се са црногорским председником видео, да су мало разговарали, али “ништа стратешки, ни суштински”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here