Mesto za reklamu

19.12.2018.

 Америка жели да се преговори наставе и да се заврше компромисом. ЕУ смо пренели став да дијалог можемо наставити чим Приштина укине таксе.

“Ако не будемо решење тражили, плашим се да неко лоше решење може да нађе нас и да нас врати 50 година. У то решење треба да буду укључени сви – ЕУ, Кина, Русија, УН”, рекао је председник Вучић у Бриселу, где је присуствовао састанку лидера Западног Балкана код шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да му писмо Доналда Трампа говори да су САД заинтересоване да се преговори заврше компромисом, као и да је председник САД први пут укључен отворено у процес. „Нисам сагласан да смо у финалној фази, нисмо близу решења“, рекао је Вучић.

На питање да ли је порука Трампа Тачију индиректна порука Рамушу Харадинају, с обзиром да Трамп на неки начин инсистира на томе да Приштина не повлачи потезе који би могли регион да врате уназад, Вучић је рекао да је таква тумачења чуо и данас у Бриселу.

„Не могу да говорим од кога све, пошто није фер, али сам чуо таква тумачења и овде“, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је атмосфера на радном ручку код високе представнице ЕУ Федерике Могерини била отворена и да је на састанку потврдио позицију Србије да дијалог може бити настављен, чим Приштина укине таксе које је увела.

Вучић је у изјави новинарима после састанка рекао да са Хашимом Тачијем није одвојено разговарао.

„Видео сам га на ручку, пришао је, али данас нисмо имали ту врсту дијалога. Били су представници Македоније, Црне Горе, БиХ, Приштине и ми. Важан тренутак за све нас и европску будућност и процену онога што ће се збивати“, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

На састанку је констатовано да земље морају више да раде на међусобним односима, без обзира на то где се налазе на европском путу.

Вучић је рекао да је пренео осталима да Србија такође остаје заинтересована за стварање јединственог регионалног економског простора.

Вучић: Уместо такси, јединствено регионално економско тржиште

Вучић је поручио данас у Бриселу да би уместо „тужне саге“ са таксама Приштине на српске производе на КиМ, требало формирати јединствено регионално економско тржиште.

„Рекао сам да смо за изградњу регионалног економског тржишта, много јединственијег него што је данас случај и да је то за нас од приоритетног значаја. Јер чак и да буде све најбоље, па да 2025. будемо део ЕУ, а што не можете са сигурношћу да кажете — ни због наших односа са Приштином, ни због ситуације са ЕУ и због свега другог“, рекао је Вучић новинарима.

Оно што је од кључног значаја за нас, истиче Вучић, јесте да развијамо наше економије и да имамо још већи раст и боље повезану инфраструктуру и мање оптерећења за наше привреднике, као и бољи приступ страним инвеститорима који ће лакше долазити на наше тржиште.

„Указао сам на проблем да смо ми и у оваквим разговорима у најтежој позицији, Црна Гора је признала независност Косова, Македонија такође, БиХ није само зато што Срби то не дозвољавају, иначе би и они, а о Албанији и да не говоримо“, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Како је рекао, у таквој ситуацији смо по том питању прилично усамљени, али се трудимо да у свим другим сферама развијамо најбоље могуће односе.

„Да гледамо како да у будућности, када се заврши ова тужна сага о таксама, како бисмо могли да наставимо дијалог и приближимо се неком компримисном решењу. Нисам превелики оптимиста, али нисам ни неко ко жели да квари новогодишњу и божићну идилу било каквим изјавама. Ми ћемо учинити све што можемо да разговорима решавамо проблеме и надам се да ће и други то исто чинити“, поручио је Вучић.

„Српска стварност“ / Спутник, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here