Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је оно што се десило у уторак на северу покрајине прешло неке границе које Србија може да толерише и трпи и нарушило поверење и партнерске односе са западним делом међународне јавности.

Александар Вучић је рекао да му се чини да многи у међународној заједници у првом тренутку нису били ни свесни да је акцијом на северу КиМ пређена граница коју Србија може да толерише.

“Данас то негде разумеју и још се питају – а шта се то догодило да пређу тај праг”, истакао је Вучић у интервјуу за ТВ Прва поводом две године колико је на функцији шефа државе.

Додао је да је то као у истраживању јавног мњења, која показују да је потребно прећи десет неких степеника да би се изгубило поверење, али да то што се догодило није био 10. већ 12. степеник у коме су Албанци рушили наше поверење.

“Није проблем у последицама једног инцидента, проблем је у животима и малтретирању 28 људи и шта са оставили иза себе, а много је већи проблем у рушењу било каквог нашег поверења у партнерске односе са западним делом међународне јавности по питању КиМ”, навео је Вучић.

На питање да ли је успео да пробуди све сараднике у уторак ујутру, када је почела акција РОСУ, Вучић је рекао да није и у шали додао да им због таквих ствари не одбија од плате, већ да се на њих љути. Додао је да је пробудио начелника Генералштаба Милана Мојсиловића и да су сагледали ситуацију истог тренутка и да је затим издао наређење за пуну борбену готовост, прво усмено, а затим и писано. Подсетио је да је 10 или 12 дана пре тога обавестио јавност и молио међународну заједницу да се то не догоди.

Вучић је нагласио да се Кфор јавља само када то њима одговара и додао да је то био случај и пре два дана током акције косовске полиције на северу, као и раније када су се сличне ствари дешавале на КиМ. Како је навео, у уторак су се се јавили тек када је готово цела акција хапшења на северу КиМ била завршена.

Вучић је рекао да је тог јутра било проблема у комуникацијама са Кфором и да се нису јављали начелнику Генералштаба Мојсиловићу.

“Управо су код вас у јутрањем програму (на Првој) рекли да смо све знали. Тачно је, знали смо и обавестили јавност. Када сам питао кога сте ви обавестили, онда је уследио мук, а онда су рекли да је довољно било да читамо новине. Па, било је довољно. Тачно је и поново се саглашавам са њима и кажем да читате новине о ономе о чему сам ја обавестио јавност пре 12 дана”, рекао је Вучић.

Истакао је да се Кфор јавља само када им одговора по том питању, као и да је тако било и прошлог пута када су се сличне ствари дешавале.

“Увек говорим истину и немам разлога да било кога обмањујем. Као што видите, они су на крају потврдили све што сам рекао. Они не могу да кажу да су разговарали са мном, јер нису. Не могу да кажу да су ме обавестили, јер нису. Дакле, кажу могли сте да читате у новинама, а у новинама су сви прочитали оно што сам ја говорио”, рекао је председник Србије.

На констатацију да је пре неки дан у Скупштини Србије рекао да је време да изаберемо између слатке лажи и горке истине у односу на Косово иу Метохију, он је узвратио да Срби на КиМ сваког дана живе у “горкој истини” уместо у “слаткој лажи”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here